Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Ellenzék: Nem az internetadóra, nem az erőszakra

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint megengedhetetlen a székház elleni támadás. Pártreagálások a vasárnapi tüntetésre.

MSZP: nem a netadóra és az "adókorrupcióra"

Az MSZP támogatja az internetadó bevezetése ellen szerveződött civil törekvéseket, az erőszakot azonban elítéli. Az ellenzéki párt szerint ugyanakkor a helyzetért minden felelősség a Fideszt terheli - áll az MSZP hétfői közleményében.

"Ne legyen netadó és szüntessék meg az adókorrupciót!" - szólított fel kommünikéjében a szocialista párt.

Azt írták: bár követelték, hogy a Fidesz tegye világossá, milyen megszorításokra készül, a kormány mindent tagadott, és hazugságokkal kampányolt az önkormányzati választások előtt. Most azonban szerintük kiderült az igazság, az, hogy "a kormány eddig azért nem lépett fel az adócsalások ellen, azért nem csökkentették a rekord magas, 27 százalékos áfát, mert magas rangú kormányzati szereplők ezt a helyzetet korrupcióra használták fel". Kiderült az is, hogy a Fidesz Orbán Viktor miniszterelnök ötletére be akarja vezetni az internetadót - tették hozzá.

A szocialisták követelik, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a korrupcióban érintettek nevét, a jövőbeni "adókorrupció" kizárása érdekében pedig azonnal és radikálisan csökkenjen az áfa "a legfertőzöttebb termékkörben", illetve az alapvető élelmiszereknél.

Az internetadó bevezetése elleni vasárnap esti budapesti tüntetés résztvevőinek egy csoportja - miután a szervezők elköszöntek a demonstrálóktól - a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment. Megdobálták az épületet, annak több ablakát bedobták, több helyen a redőnyöket is megrongálták, kidöntötték a kerítés egy darabját, és többen felmásztak a székház földszinti erkélyére.

A DK üdvözli az Orbán-kormánnyal szemben kibontakozó ellenállást


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a vasárnapi, budapesti tüntetés közvetlen oka az internetadó tervezett bevezetése volt, a megmozdulás azonban az "Orbán-rendszer elleni tiltakozássá alakult át".

Az ellenzéki párt hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy ítélte meg, a tömegben látható transzparensek, az elhangzott beszédek, a skandált jelszavak azt bizonyítják, hogy a demonstrálók "nem kérnek a jogállam lebontásából, a Fidesz pökhendiségéből, a kormányzati korrupcióból és abból, hogy a rezsim hátat fordított Európának". A DK üdvözli az Orbán-rendszerrel szemben kibontakozó ellenállást, és erőszakmentes tiltakozásra biztat - közölték.

Hozzátették: a párt lemondja a hétfőre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elé, az adóhivatali vezetők feltételezett korrupciós ügyekben való érintettsége miatt tervezett önálló tüntetését, a látszatát is el akarják kerülni ugyanis annak a vádnak, hogy megpróbálnak "rátelepedni" egy civilek által kezdeményezett demonstrációra. Arra kérik támogatóikat, hogy csatlakozzanak a keddi civil tüntetéshez, amelyet - a vasárnapi megmozduláson elhangzottak alapján - akkor tartanak meg, ha a kabinet nem vonja vissza az internetadóra vonatkozó törvényjavaslatot.

KDNP: elfogadhatatlan az erőszak


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint elfogadhatatlan a verbális és tettleges erőszak és megengedhetetlen, hogy egyes tüntetők - visszaélve a véleménynyilvánítás alapjogával - durva támadást intéznek egy párt székháza ellen.

Ezt a kisebbik kormánypárt közölte hétfőn az MTI-vel arra reagálva, hogy az internetadó bevezetése elleni vasárnap esti budapesti tüntetés résztvevőinek egy csoportja - miután a szervezők elköszöntek a demonstrálóktól - a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment. Megdobálták az épületet, annak több ablakát bedobták, több helyen a redőnyöket is megrongálták, kidöntötték a kerítés egy darabját, és többen felmásztak a székház földszinti erkélyére.

A KDNP közleményében kiemelte: legyen szó bármelyik politikai szervezethez tartozó intézményről is, a KDNP elfogadhatatlannak tartja a verbális és a tettleges erőszakot egyaránt.

A kisebbik kormánypárt szerint az arcukat eltakaró, törés-zúzással "demonstrálók" a politikai vélemények közötti távolság növelésében érdekeltek. A kereszténydemokraták remélik, hogy a korábbi MSZP-s főszervező és társai tanultak a történtekből és máskor a demokrácia játékszabályait betartva – garázda cselekedetek nélkül – kommunikálják majd gondolataikat az általuk tartott megmozdulásokon - zárul a közlemény.

Kocsis: a Fidesz elutasítja az erőszakot és a vandalizmust


A Fidesz nyitott minden vitára, a vandalizmus és az erőszak azonban semmilyen vitának nem lehet elrendezési módja - mondta Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján, a Fidesz Lendvay utcai székházánál, ahol előző este, az internetadó elleni tüntetés lezárása után erőszakos cselekmények történtek.

Kocsis Máté azt mondta, a kár mértéke tízmilliós nagyságrendű lehet.

Közölte azt is: a rendezvény egyik szervezője, Gulyás Balázs - a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója - "állításával ellentétben" a mai napig egy józsefvárosi önkormányzati intézmény felügyelőbizottságának a tagja szocialista delegáltként. Így a vasárnapi rendezvényt sem állíthatja be úgy, mint ha az nem politikai indíttatású lett volna - hangsúlyozta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A Jobbik ötpárti egyeztetést kezdeményez


Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Jobbik az internetadóról és az ingyenes internetszolgáltatásról.

Farkas Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján utalt arra: a Fidesz a békés párbeszéd szükségességére hívta fel a figyelmet előző este, ennek szeretnének lehetőséget adni azzal, hogy tárgyalóasztalhoz ültetik a parlamenti frakcióval rendelkező pártokat kedden vagy szerdán.

Leszögezte: a Jobbik minden módon tiltakozik az adó bevezetése ellen, s ingyenes alapszolgáltatást biztosítana mindenkinek.

Az ellenzéki politikus bejelentette: aláírásgyűjtést kezdeményeznek az internetadó ellen és a díjmentes elérés érdekében. Kérdéseiket hétfőn elküldik az adatvédelmi biztosnak és a héten megkezdik a gyűjtést.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is aláírásgyűjtést jelentett be, azt mondta: ez nem készteti a Jobbikot visszavonulásra, s nem csak saját szimpatizánsaik támogatását várják.

Szólt arról is, hogy a vasárnapi tüntetésen magánemberként, pártlogók nélkül részt vettek és várhatóan a következőn is ott lesznek. Hozzátette: bízik abban, hogy a szervezők - a baloldali kötődések ellenére - pártsemleges mederben tudják tartani a demonstrációkat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolatás közben kisiklott négy teherkocsi Baranyában

A baleset Áta vasútállomáson történt. Az utasokat vonatpótló buszok szállítják. Tovább olvasom