Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Ellenzéki egyeztetést kezdeményezett a DK a választási szabályokról

Tárgyalást kezdeményezett a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke a szocialistákkal és az LMP-vel a szerinte a választások tisztaságát veszélyeztető kormányzati intézkedésekkel szembeni fellépésről. Az MSZP támogatja az ötletet, és a médiaszabályozásról, valamint gazdasági kérdésekről is egyeztetne, az LMP még nem válaszolt - értesült az MTI.
A pénteken az MTI rendelkezésére bocsátott, május 25-i keltezésű levelében Molnár Csaba azt írta az MSZP és az LMP frakcióvezetőjének, hogy a kormányoldal több, a választások tisztaságát fenyegető, illetve a Fidesznek jelentős előnyt biztosító döntést hozott már. Közéjük sorolta az új választójogi törvényt, amely szerinte a körzethatárok átrajzolásával értékesebbé teszi a kormánypárti voksokat az ellenzékieknél, és a szavazati jog kiterjesztését a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező határon túli magyar állampolgárokra.

Aggályosnak tartotta azt a szerinte a "Kubatov-listák" frissítésére alkalmas törvényi rendelkezést is, amely lehetővé teszi, hogy a Miniszterelnökség az állampolgárok tájékoztatása és véleményének megismerése céljából neveket és lakcímeket kérjen ki a nyilvántartásból.
A választások tisztaságát veszélyeztetné Molnár Csaba szerint a pártok állami finanszírozásának felfüggesztése - amit Orbán Viktor vetett fel a Fidesz választmányi ülésén -, az előzetes regisztráció bevezetése és az is, ha a határon túliak levélben adhatnák le szavazatukat.

Mivel véleménye szerint ezek egyenként is súlyos csapást mérnének a demokráciára és az ellenzék választási esélyeire, az MSZP-ből tavaly októberben Gyurcsány Ferenccel együtt a DK-ba távozó Molnár Csaba azt javasolta, hogy a három demokratikus ellenzéki párt képviselői beszéljék meg, milyen ellenlépéseket tehetnek e kormányzati tervek meghiúsításáért. Továbbá javaslatot kért Mesterházy Attilától és Jávor Benedektől arra, hogy milyen körben - pártvezetői, szakpolitikusi vagy szakértői szinten - kezdjék az egyeztetéseket.

A szintén az MTI birtokába jutott múlt heti válaszlevelében Mesterházy Attila azt írta: az MSZP aggodalommal figyeli az ellenzék választási esélyeit korlátozó kormányzati intézkedéseket és az erre irányuló további elképzeléseket.

A szocialista pártelnök támogatásáról biztosította a DK kezdeményezését, és jelezte, készek részt venni egy hárompárti konzultáción. Mint írta, a felsorolt témákkal egyetért, és javasolja kiegészíteni a napirendet a médiaszabályozás megvitatásával. Emellett indítványozta, hogy a megbeszéléseket szakértők kezdjék meg előkészíteni.

Mesterházy Attila azt is kezdeményezte, hogy az MSZP, az LMP és a DK indítson egyeztetéseket az emberek mindennapjait érintő gazdasági problémák megoldásáról, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés beindításának lehetőségeiről, illetve a regionális egyenlőtlenségek csökkentéséről.

Jávor Benedek egyelőre nem reagált a DK megkeresésére. Az MTI érdeklődésére az LMP pénteken azt közölte: a frakcióvezető válaszolni fog Molnár Csaba levelére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz még mindig vezet, de feljövőben az MSZP

Bár június elején a Fidesz is növelte valamelyest (16-ról 17 százalékra) a támogatottságát, az… Tovább olvasom