Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ellenzéki pártok a jövő évi költségvetés tervezetéről

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a jövő évi költségvetés tervezetét - mondta Szekeres Imre.
MSZP: új adókra és adóemelésekre épít a kormány

Az MSZP szerint új adókra és adóemelésekre épül, ezért elfogadhatatlan a jövő évi költségvetés tervezete, amelyet csütörtökön ismertetett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője újságíróknak azt mondta: a hat új adó bevezetése és a különböző adóemelések az embereket sújtják majd, miközben a gazdaság idén stagnál vagy visszaesik, a kormány politikája pedig kizárja a munkahelyek számának növekedését és az új beruházásokat. Véleménye szerint ellehetetleníti a közfeladatok jövő évi ellátását, hogy a kormány ismét pénzt von ki az egészségügyből és az oktatásból.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a költségvetési javaslat bizonytalan lábakon áll, kétséges, hogy teljesíthetők-e a várt adóbevételek.

Szerinte ráadásul semmi sem indokolja, hogy a kormány kellő előkészítés nélkül, már nyáron, alig egy hónap alatt elfogadtassa a parlamenttel a büdzsé főbb számait. Ehelyett arra szólította fel a kabinetet, hogy kezdjen egyeztetéseket az érdekképviseletekkel és szeptemberben a szokott rendben hozza a költségvetési javaslatot az Országgyűlés elé.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Matolcsy György közlése szerint az önkormányzati intézmények államosításával 250 ezer közalkalmazott kerül a központi igazgatás alá, és mivel a 62 éven felülieket nyugdíjba küldik, így 10-11 ezerrel csökken a közszféra állománya, ebből pedig húszmilliárd forintos megtakarítás származik, Szekeres Imre úgy reagált: elfogadhatatlan, hogy képzett és felkészült embereket küldjenek nyugdíjba megtakarítási céllal, miközben a korhatár fokozatosan 65 évre emelkedik.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány a korábban tervezett 130 milliárd forint helyett 280 milliárd forintot tervez beszedni a pénzügyi tranzakciós illetékből, az MSZP-s politikus azt a kérdést tette fel, "honnan veszi", mire alapozza ezt a gazdasági miniszter, és hogyan lett néhány nap alatt a korábbi több mint duplája a "sárgacsekk-adóból" várt bevétel.

Az ellenzéki képviselő szerint valószínű, hogy ez a várakozás nem teljesül, így azonban az erre alapozott kiadások is veszélybe kerülnek.

LMP: a kormány a gazdaságpolitikai kudarcát akarja takargatni

A kormány hiába próbálja takargatni gazdaságpolitikai kudarcát, az mindig kiderül; már látszik, hogy folytatódni fognak a megszorítások, a foglalkoztatottság csak a közmunkások miatt fog nőni, a gazdaságban pedig recesszió lesz - mondta a csütörtöki kormányszóvivő tájékoztatón ismertetett 2013. évi költségvetés számai kapcsán az LMP szóvivője.

Heltai László úgy fogalmazott, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még mindig álomvilágban él, ami az "ország számára inkább rémálomnak tűnik". A szóvivő, aki a miniszter kijelentéseit egyszerre tartotta nevetségesnek és irreálisnak azt is leszögezte: hiába mondja Matolcsy György, már mindenki érzi, hogy 2012 nem a stabilitásról szól.

A Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzsé tervezetéről adott értékelésére visszautalva azt mondta, a testületnek igaza volt, mert a kormányzat által választott eszközök nem alkalmasak a jövő évi növekedés beindítására, ezért alaptalan a jövő évi pozitív változásokba vetett hit.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány intézkedései nyomán "folytatódnak a megszorítások", újabb 10-11 ezer közszolgát tesznek ki állásából és felére vágják a gyógyszerkasszát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt két ember a tiszaújvárosi TVK-ban

Karbantartási munkálatok során hárman szenvedtek balesetet, két embert nem sikerült újraéleszteni. Tovább olvasom