Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Ellenzéki pártok módosítanák az alaptörvényt és a családjogi törvényt

Az alaptörvény és a családjogi törvény módosítását tartják szükségesnek ellenzéki pártok a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű (LMBT) emberek jogainak biztosítása érdekében.
Erről Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, Schiffer András, az LMP társelnöke, Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke szerdán a Budapest Pride fesztivál keretében megrendezett politikai fórumon beszélt.

A politikusok egyetértettek abban: lehetővé kell tenni az azonos nemű együtt élő párok számára egymás gyermekeinek örökbefogadását és a leszbikus nők részére a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét. Ugyancsak kiállnak a bejegyzett élettársi kapcsolat jogi lehetőségének fenntartása mellett.

Simon Gábor közölte: a magyar társadalom valamennyi tagját hátrányosan érinti, amikor a politika a "hálószobába befurakodva" elmondja, hogy mit tart helyesnek, illetve önkényesen meghatározza, mi fér bele a család fogalmába. Hozzátette: ha a 2014-es választásokon a demokratikus erők kormányra kerülnek, kezdeményezik az alaptörvény és a családjogi törvény módosítását, ugyanakkor fellépnek minden, az emberi méltóságot megalázó megnyilvánulással szemben, és főleg nem tüntetik ki azokat, akik ilyen kijelentéseket tesznek.

A szocialisták elnökhelyettese szerint Magyarországon a társadalomban a szorongás, a félelem lett úrrá, emellett megjelent a harag a kisebbségek iránt. Arra figyelmeztetett, hogy a harag kitermelheti az agressziót, amely verbális formában már meg is jelent a parlamentben.

Schiffer András azt mondta: nem tesz jót egy agresszió által sújtott társadalmi csoportnak, ha a politika nem veszi figyelembe a társadalmi hagyományok emelte falakat. Vagyis megfogalmazása szerint egyaránt árt az, aki a parlamenti szószékről "jóízűen buzizik", és az is, aki doktriner módon csak az adott csoport érdekei mentén érvel.

Az LMP társelnöke közölte, ki kell állni az adott közösség egyenjogúsításáért, ám nem szabad propagandaeszközként használni. Ugyanis egy olyan országban, ahol gyorsan nő a kilátástalanság, könnyen szembefordíthatóak egymással a társadalmi csoportok - fűzte hozzá.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke úgy vélekedett: az a mód, ahogy a jelenlegi kormány a családról beszél, a társadalmi presszió legdurvább módja és elfogadhatatlan. Szerinte a kulturális modernizációban Magyarország le van maradva, tabunak számít a szexuális irányultság kérdése.

Kijelentette, nincs oka annak, hogy eltérő szexuális orientációjuk miatt állampolgári jogokat vonjanak meg társadalmi csoportoktól. Az államnak ezen a területen pusztán annyi a feladata - mondta -, hogy olyan kereteket teremtsen, amelyek között mindenki úgy élhet, ahogy neki jó.

Juhász Péter azt hangsúlyozta, hogy az alkotmányból ki kell venni a megkülönböztető passzusokat, mert az azonos neműek kapcsolata nem zárható ki a család fogalmából. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy egy esetleges kormányváltást követően is a most hangoztatott értékeket képviselik majd a demokratikus ellenzéki pártok.

A fórumon felszólaló politikusok valamennyien egyetértettek abban, hogy a gyermekek érdekeinek védelme a legfontosabb, és egy gyermek elemi érdeke, hogy családban nőjön fel.

A rendezvény elején elhangzott, hogy meghívták a Fidesz képviselőjét is, s a párt jelezte, fontosnak tartja a témát, és ezért egy politikusuk részt vesz a vitán. Végül mégsem képviselte senki a nagyobbik kormánypártot. A Fidesz és a KDNP meg nem jelent képviselőit egy-egy kartonlapból kivágott figurával helyettesítették.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. július 03. 21:46
    „Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, Schiffer András, az LMP társelnöke, Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke ugye nemcsak szószólói, hanem tagjai is a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű (LMBT) igen tisztelt társadalmi csoportnak?”
  • 1. kipkop 2013. július 03. 21:27
    „A hírek szerint az mszp "meleg" párt(i) lett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Zoltán: a közfoglalkoztatás nem megoldás, hanem egy eszköz

Azt a típusú szegénységet, amely napról-napra él, fel kell számolni, és a közfoglalkoztatási… Tovább olvasom