Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Ellenzi, de nem akadályozza meg a kormány a Gárda-ünnepet

A kormány tiszteletben tartja a független bíróság döntését, amely szerint a bejelentő megtarthatja a Magyar Gárda alakulására emlékező rendezvényét.
A Kormányszóvivői Iroda pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor az is szerepel: a kabinet "a legkevésbé sem ért egyet" a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel.

Emlékeztetnek arra: a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség megtiltotta. Az eseményen a korábban a bíróság által betiltott Magyar Gárda öt évvel ezelőtti, 2007. augusztus 25-ei megalakulásáról kívántak megemlékezni. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kell vennie a rendezvényt.

A Kormányszóvivői Iroda közleményében hangsúlyozza: a jogállami normáknak megfelelően - természetesen tiszteletben tartja a független bíróság döntését, ugyanakkor semmiféle kétséget sem kíván hagyni afelől, hogy a legkevésbé sem ért egyet a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel, illetve azokkal, akik a kirekesztő és gyűlölködő eszmékkel, vagy az erőszakkal közösséget vállalnak.

A kormány "éppen ezért - a mélyen gyökerező demokráciatudata miatt - nyomatékosan felhívja a figyelmet a hatályos jogszabályi rendelkezések megtartására és megtartatására". Egyértelművé kívánja tenni mindenki számára, "hogy az erőszak monopóliuma az államé, és a rendfenntartásban nincs helye semmiféle illegális félkatonai szervezetek működésének."

A kormány hangsúlyozza továbbá, hogy a rendezvény biztosítására a rendőrség bevonásával minden szükséges előzetes intézkedést meg fog tenni.

"Amennyiben pedig az eseményen bármilyen, a jogszabályok betűjével vagy szellemével ellentétes fellépésre kerülne sor, úgy a kormány a leghatározottabban fel fog lépni és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy garantálja a rendet és a köznyugalmat, miként azt Cegléden is egyértelművé tette, amikor jelentős erőkkel vonult a helyszínre, megteremtve minden állampolgár biztonságát: vallási, etnikai, politikai hovatartozásuktól függetlenül" - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. augusztus 24. 17:43
    „Szerintem is kevésbé ártalmas a közerkölcsökre, mint a <moderálva> parádé...azt meg ugye fegyverrel és pajzzsal védték
    az amcsi nagykövettel együtt ! ugye így volt Pintér elvtárs ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt jogsértő a Jobbik felvonulásának megtiltása

Nem sértett jogot a rendőrség a Jobbik felvonulásának megtiltásával - mondta Szabó Máté. Tovább olvasom