Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ellenzik a magyarok a rakétavédelmi rendszert

A magyar lakosság harminc százaléka határozottan ellenezné, hogy Magyarországra rakétavédelmi rendszert telepítsenek; hasonló adatokat mértek Szlovákiában és Lengyelországban is. Ez derült ki a TÁRKI, valamint a Central European Opinion Research Group (CEORG) júliusban végzett kutatásából.
A közvélemény-kutatók júliusban egy országosan reprezentatív felmérés során arról kérdezték a lakosságot, támogatják-e vagy sem azt, hogy Magyarországra rakétavédelmi rendszert telepítsenek, például olyan berendezéseket, amelyek a terroristákat támogató országok részéről érkező támadás esetén képesek a nukleáris töltetű rakéták megsemmisítésére - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint tíz felnőtt magyarból hat ellenezné, három viszont támogatná a rendszer kiépítését. A lakosságon belül a legmagasabb arányban (30 százalék) a határozott ellenzők vannak: ők semmilyen körülmények között nem támogatnák a rakétavédelmi rendszer telepítését. A legalacsonyabb arányban (8 százalék) azok vannak, akik teljes mértékben támogatnák a rendszer kiépítését.

A felmérést Magyarországon kívül Lengyelországban és Szlovákiában is elkészítették. A magyarokéhoz hasonló eredmény tapasztalható a másik két országban is, mivel mind a szlovákok, mind a lengyelek esetében tíz lakosból hat ellenzi, míg három támogatja a rendszer esetleges kiépítését.

Az Egyesült Államok Lengyelországba tíz rakétaelfogó rakétát, Csehországba pedig radarállomást tervez telepíteni. Egy augusztusban közzétett felmérés szerint a csehek közel kétharmada (65 százaléka) ellenzi a radar telepítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzsde: pozitív korrekciók

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX egy hét alatt 1304 pontot, 5,10 százalékot… Tovább olvasom