Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Elmarad a mozdonyvezetők hétfőre tervezett sztrájkja

Nem sztrájkolnak hétfő reggel a mozdonyvezetők. Megállapodott a szaktárca és a Mozdonyvezetők Szakszervezete a vasúti közlekedés biztonságáról. A szaktárca államtitkára azt mondta, hogy megértik az érdekképviselet aggodalmait, és a közlekedési biztonságról jogszabályt alkot majd a tárca.
A Mozdonyvezetők Szakszervezete több mint egy hónapja alakította meg a sztrájkbizottságot, mivel másként nem láttak esélyt rá, hogy eredményt hozzon a Gazdasági Minisztériummal november óta folytatott tárgyalássorozat. Az érdekképviselet ugyanis a vasútbiztonság romlását tapasztalta, ezért kétirányú változtatásokat sürgetett - mondta el Borsik János szakszervezeti alelnök.

A vállalkozó vasutak megjelenése bizonyos jogszabályi késedelemmel jött létre, éppen ezért az érdekképviselet azonnali intézkedéseket kért, mert úgy ítélte meg, hogy megnőtt a baleseti kockázat. Van például olyan vállalkozó vasút, ahol 20-30 órával terhelik a mozdonyvezetőt egy szolgálatban, van olyan, hogy elmarad a műszaki vizsgálata a kocsiknak vagy, hogy fékpróba nélkül megpróbálnak kimenni – magyarázta Borsik János.

Ugyan az elmúlt félévben a korábbinál kevesebb vasúti baleset volt, de Garamhegyi Ábel államtitkár egyetértett abban a szakszervezettel, hogy nem kell megvárni a bajt, hanem meg kell előzni azt.

A megállapodás tehát az ellenőrzősek szigorításáról, a szükséges szabályozás megteremtéséről, illetve adott esetben a meglévő jogszabályok szigorításáról megszületett. A minisztérium képviselője azt mondta: nem osztották, de megértették az érdekképviselet aggodalmait, a sztrájkfenyegetésnek, illetve a sztrájkbizottság megalakulásának volt valamifajta gyorsító hatása a tárgyalásokra.

A mozdonyvezetőket képviselő Borsik János kiemelte, hogy minden elő volt készítve a hétfő reggeli munkabeszüntetésre, amelyben az érintett dolgozók több mint 90 százaléka jelezte részvételi szándékát. A megállapodásnak köszönhetően azonban nem lesz munkabeszüntetés holnap a MÁV-nál.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen ételeket fogyasszunk a kánikulában?

A kánikulában különösen figyelni kell arra, hogy milyen élelmiszereket veszünk, és azokat hogyan… Tovább olvasom