Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Elmarad a vasutasok sztrájkja

Megszületett a megállapodás a MÁV-kórházak sorsáról a kormány és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) között pénteken késő este, így a szakszervezet visszavonja sztrájkfelhívását.
A megállapodás értelmében a szolnoki MÁV-kórház 269 (aktív és krónikus) ágyat kap, míg a budai intézmény kétszáz krónikus ággyal folytathatja munkáját, a központi MÁV-kórház pedig az Állami Egészségügyi Központ keretében működik majd, és mindhárom intézményben biztosítják a vasutasok ellátását - mondta el Simon Dezső.

"A három érintett kórház a jövőben is garantált feltételek mellett fog működni, tehát a kormány garantálja, hogy az Állami Egészségügyi Központ keretein belül olyan ágyszámmal és szakmai struktúrával működteti a MÁV-kórházakat, hogy azok gazdasági és hatékony működését biztosítja" - közölte az érdekképviseleti vezető.

Ezen kívül - folytatta az elnök - a központi egészségügyi intézmény nevében szerepel majd a vasútegészségügy szó, a szakszervezetek ezzel is biztosították azt, hogy az ellátás a vasutasoktól elidegeníthetetlen lesz.

A budai MÁV-kórházban ugyan megszűnik a pulmonológiai ellátás, de a kormány vállalta: az Állami Egészségügyi Központ megállapodást köt az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézettel arról, hogy a jövőben ez utóbbi intézmény fogadja a vasutas dolgozókat, továbbá a szakorvosok is helyet kapnak a Budakeszi úti intézményben.

Simon Dezső elmondása szerint a megállapodás kitér a kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet helyzetére is, számukra megmaradnak az eddig járó vasútegészségügyi juttatások, de leépítésekre is számítani kell. Azok a munkavállalók, akik az átszervezés miatt vesztik el állásukat, végkielégítést kapnak, illetve átképzésben részesítik őket. A részleteket 30 napon belül dolgozzák ki - tette hozzá Simon Dezső.

A szolnoki MÁV-kórház esetében nyitott kérdés maradt az intézmény felügyelete - fejtette ki a VSZ elnöke. Jelenleg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felügyelete alatt működik intézmény, azonban a tárca képviselője a tárgyalásokon nem tudott nyilatkozni arról, hogy a minisztérium működteti-e a jövőben az intézményt.

Kitért arra, hogy két lehetőség adódik: az egyik, hogy a kórház felügyeletét a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat veszi át, a másik, hogy a Honvédelmi Minisztérium gyakorol felügyeletet az intézmény felett.

Simon Dezső megjegyezte: a budai MÁV-kórház sztrájkbizottsága a megállapodást nem fogadta el. Ha az intézmény tovább szeretne tárgyalni, a Vasutasok Szakszervezete ehhez minden segítséget megad - tette hozzá a VSZ elnöke.

Az Egészségügyi Minisztérium január 8-án tette közzé arra vonatkozó ajánlását, hogy melyik kórház hány ággyal működhetne a jövőben. Az akkori elképzelésben az szerepelt, hogy országosan öt kórház szűnik meg teljesen (a Schöpf-Merei, a budai MÁV-kórház, a borsodi Dialízis Center, a kecskeméti Repülőkórház és Parádfürdői Állami Kórház).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc percbQl egyórás vita lett

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom