Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Elmarasztalták Magyarországot a strasbourgi bíróságon

Megsértették egy magyar történész szólásszabadsághoz való jogát.
Megsértették egy magyar történész szólásszabadsághoz való jogát azzal, hogy elmarasztaló ítéletet szabtak ki rá Budapesten azért, mert antiszemitizmussal vádolta a magyarországi jobboldali sajtót - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden kihirdetett ítéletében.

Karsai László történész, egyetemi tanár 2006 decemberében nyújtott be panaszt az Európa Tanács által felállított strasbourgi székhelyű bíróságon, miután egy általa antiszemitának minősített cikk bírálata miatt az illetékes magyarországi bíróságok elmarasztalták.

Magyarországon 2004-ben sajtóvita kezdődött annak lehetőségéről, hogy állítsanak-e szobrot Teleki Pál néhai miniszterelnöknek, aki együttműködött a náci Németországgal, és részt vett a zsidótörvények elfogadásában.

Karsai az Élet és Irodalom című hetilapban (2004/11.) közzétett írásában bírálta a jobboldali sajtót, különösképpen Török Bálintot, akit "a zsidók szidalmazásával" vádolt meg. A jobboldali sajtónak azt vetette a szemére, hogy dicséri Teleki Pál szerepét.

Török becsületsértés miatt beperelte Karsait, keresetét az elsőfokú bíróság elutasította, a Fővárosi ítélőtábla és a Legfelsőbb Bíróság viszont helyt adott neki. A történészt arra kötelezte a bíróság, hogy saját költségén 15 napon belül tegye közzé az ÉS-ben az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, valamint bocsánatkérését.

A strasbourgi bírói testület viszont úgy ítélte meg, hogy Karsai László "a közvéleményben nagy érdeklődésre számot tartó" - Magyarország önkényuralmi múltjának elfogadásáról folyó - vita keretében írta meg replikáját. Álláspontja szerint Török Bálint - az angol nyelven kedden közzétett ítéletben csak a név kezdőbetűi szerepelnek - önként tette ki magát nyilvános bírálatnak azzal, hogy cikket írt. Ezen körülmények között a bírálatok, legyenek azok bármilyen súlyosak, az európai emberi jogi konvenció 10., a szólásszabadságról szóló cikke alapján nem büntethetőek - mondta ki a strasbourgi bíróság, amely a 10. cikk megsértésének alapján 4000 eurós büntetést szabott ki a magyar államra a történésznek okozott erkölcsi kárért.

Az ítélet az Európa Tanács honlapján teljes terjedelmében elolvasható.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2009. december 01. 20:52
  „"...Teleki Pál néhai miniszterelnöknek, aki együttműködött a náci Németországgal..."

  Érdekes és meglepő! A búcsúlevele mintha mást sugallna:

  "Főméltóságú Úr!
  Szószegők lettünk - gyávaságból - a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét.
  A gazemberek oldalára álltunk - mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.
  Nem tartottalak vissza.
  Bűnös vagyok. Teleki Pál"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flores-ügy: hazánba látogat két bolíviai képviselő

Az ottani lapok szerint a 83 oldalas jelentést az ellenzéki tagok távollétében hagyta jóvá a… Tovább olvasom