Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Élményfürdő kérdőjelekkel

Sopron Horváth Ferenc Elvi építési engedéllyel rendelkezik az a terv, amely szerint a Csik Ferenc uszoda–Lövér fürdőt élményfürdővé fejlesztenék. Dr. Kárpáti László, a Fertő– Hanság Nemzeti Park igazgatója szerint azonban az engedély törvénysértő módon került kiadásra.
Sopronban sokan egyetértenek azzal, hogy hiányzik egy igazi élményfürdő, hiszen nyaranta ezrek a szomszédos ausztriai strandokon keresnek felüdülést. Egy komplexum a turizmus fejlődését is segítené. Ezért készíttetett tanulmánytervet a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamq Zrt. az uszoda fejlesztésére, bővítésére, amelyet vagy a nagycenki termálkút táplálna – amennyiben a hamarosan kezdődő próbafúrások eredménnyel járnak –, vagy felmelegített víz. A tanulmánytervben – amelyről a következő közgyqlésen tájékoztatják a képviselőket – szerepel a fedett uszoda bővítése, gyermekmedencék létesítése, a szabadtéri főépület átépítése és felnőtt szabadtéri élményfürdő kialakítása, valamint rek-

reációs fürdő építése a Sörházdombon. A két fürdőt a Deákkúti út alatt alagúttal kötnék össze.
A megvalósítás – a lehetőségek és a szándékok függvényében – több szakaszban is lehetséges.
A fedett uszodában is kialakításra kerülne egy élménymedence, így a jelenlegi és a tanmedence sportcélokat szolgálhatna. A terv – funkcionálisan – kétfajta használatot feltételez, mindkettő élményfürdő jelleggel valósulna meg. Lenne egy csendesebb övezete (szaunákkal, gőzfürdővel, masszázzsal, illatkabinokkal), középen lenne a strandmedence, majd következne a hangosabb élményfürdő. A fedett részből természetesen ki lehet majd úszni a szabadtéri strand medencéibe, amelyek összes alapterülete 2876 négyzetméter lesz. Itt felnőtt szabadtéri fürdő és tombolómedencék készülnének.
Nem nehéz megjósolni, a legnagyobb vitát a sörházdombi új fürdőrészleg kialakítása jelentheti az önkormányzat tulajdonában lévő parkerdőben. Ezt ugyan csak potenciális lehetőségként említik, de megvalósítása – elvben – lehetséges. Itt közel kétezer négyzetméteren rekreációs központot alakítanának ki medencékkel, törökfürdővel. A hegy belsejébe vágott barlangok különféle élmény-, érzék- és gyógyhatásúak lennének. Ez utóbbi persze csak akkor lehetséges, ha sikerül idevezetni a feltételezett nagycenki termálvizet. Szerepel még a tervek között egy szálloda építése a Sörházdombon, amely azonban nem valósulhat meg. Nem, mert a tervet készíttető vízmq erre nem kapott elvi építési engedélyt a hatósági jogkört ellátó fertődi hivataltól, ugyanis a szálloda megépítése erdőterület termelésből való kivonásával járna. Álláspontjuk szerint a létesítmény erdőterületen való elhelyezése nem indokolt.
A fürdőbővítés részeként az új rekreációs részleg kialakítása is tájvédelmi körzetben valósulna meg, de dr. Kárpáti László szerint nem kérték ki a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hivatal engedélyét, s az Állami Erdészeti Szolgálatét sem, ezért törvénysértő az elvi építési engedély kiadása. Jogorvoslatért a megyei közigazgatási hivatalhoz fordulnak, de ezt már megtette egy soproni lakos is. Az eljárás elkezdődött.
Jövőre lesz száz éve, hogy megépült a Lövér fürdő strandja. Először 1934-ben korszerqsítették.
Fotó: M. D.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel–magyar barátság

A magyar–lengyel baráti kapcsolatban jelentős eredmény, hogy a két parlament… Tovább olvasom