Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Elmeséletlen történetek

Sós kávé – Elmeséletlen női történetek címmel visszaemlékezéseket tartalmazó antológiát mutatott be az Esztertáska Alapítvány a Frankel zsinagóga dísztermében. Pécsi Katalin, a kötet szerkesztője elmondta, hogy az alapítvány 2002 óta gyűjtötte a zsidó nők történeteit arról, hogy milyen volt az életük a vészkorszak előtt, alatt és utána.
Az elbeszélők azt is megírták, hogyan vélekednek a vészkorszakról a második generáció tagjai, a holokausztot túlélők gyermekei és nem zsidó kortársaik, akik különböző indíttatásból, erős szálakkal kötődnek zsidó barátaikhoz. Arról is írtak, hogy milyen volt a szocializmusban a titkos zsidó élet.

Mielőtt az antológia összeállt, öt-hat felolvasóestet tartottak élőzenével. Ezeknek akkora sikere volt, hogy Pécsi Katalin elhatározta, könyvvé formálja a történeteket, amelyek nem véletlenül maradtak eddig elmeséletlenül: ugyanis nehéz a traumákról beszélni, mert ehhez kölcsönös bizalom kell. Az írások többsége a holokauszttal foglalkozik, ám a szerzők között a fiatalabbak is képviseltetik magukat. Az elbeszélők között van hivatásos író, de „civilek" jóval többen akadnak, zsidók és nem zsidók egyaránt.

A szerkesztőnő elmondta, kevés volt a pénzük, de a kötetet gondozó Novella Kiadó igazgatója, Novák György elolvasta a könyvet, és azt mondta, akkor is kiadja, ha anyagilag veszít rajta. A könyvbemutatón egyúttal megemlékeznek a tavaly elhunyt Szászné Scheer Ibolyáról, aki három személyes történettel szerepel az antológiában. Ibolya egy budapesti ortodox zsidó családban nőtt fel, de 12 évesen csatlakozott a baloldali cionistákhoz. A német megszállás után letartóztatták, majd koncentrációs táborba hurcolták, de hazatért, dolgozott, gyermekeket nevelt, 40 évesen leérettségizett, és főiskolát végzett. Pécsi Katalin reméli, hogy az elmeséletlen történetek megérintik a fiatalokat is, esetleg az iskolák is használni tudják őket a holokauszt oktatásában vagy a toleranciára nevelő programjaikban. A Frankel zsinagóga a II. kerület Frankel Leó utca 49-ben található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.28.

Tovább olvasom