Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Élő háziszárnyasokat daráltak le

A Kisalföld testvérlapja, a Délmagyarország információi szerint élő csirkéket, kacsákat és libákat daráltak le az Állatifehérje Takarmá- nyokat Előállító Vállalat (ATEV) hódmező- vásárhelyi telepén. A szárnyasok a madár- influenzával fertőzött vagy a H5N1-vírussal veszélyeztetett területekről származtak.
A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozására mintegy hatszázezer szárnyas elpusztítását rendelték el a múlt hónapban Bács-Kiskun megyében. A csirkék, tyúkok, libák, kacsák és egyéb háziszárnyasok jelentős részét Csongrád megyében, az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi, egyébként a legszigorúbb EU-előírásoknak is megfelelő gyárában semmisítették meg, pontosabban dolgozták fel.
A naposcsibék, kacsák, libák egy részét élve darálták le: ezt többen is megerősítették a szegedi megjelenésű Délmagyarország napilapnak, a Kisalföld testvérújságjának.
A lap informátorai egymástól függetlenül mondták el: saját szemükkel látták, hogy az apró szárnyasok még éltek, amikor a „feldolgozásukat” a hódmezővásárhelyi gyárban megkezdték. Közülük ketten titokban lefényképeztek olyan kiskacsákat és pár napos libákat, amelyeket néhány pillanat múlva ledaráltak. A felvételeken jól látható, hogy élő szárnyasokat továbbít a csigasor a darálóba.
A gyár igazgatója hivatalosan nem kommentálta a lap értesüléseit. Szabó Gábor a kérdéseket elhárította.

Kíméletes megsemmisítést írtak elő

Szigeti Sándor megyei főállatorvos – mi-

előtt a konkrét esettel kapcsolatban elmondta volna a véleményét – hangsúlyozta, hogy az emberre veszélyes H5N1-es madárinfluenza-vírussal fertőzött vagy fertőzésgyanús területekről begyűjtött szárnyasok megsemmisítésére az EU kiadott egy állásfoglalást, amely szerint az állatok megsemmisítését kíméletesen kell végrehajtani, a szárnyasokat megsemmisítésük előtt el kell gázosítani. A Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője az információkkal kapcsolatban megjegyezte, nem hiszi, hogy az ATEV-nél élve darálták volna le a szárnyasok egy részét. Azt mondta, nem zárja ki, hogy valaki vagy valakik rossz hírét akarják kelteni a vállalatnak.

Az állatkínzás büntetendő

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt mondta, ezek az információk hozzájuk is eljutottak. De az elmúlt hetekben olyan bejelentéseket is kaptak, amelyek szerint élő naposcsibéket gyömöszöltek zsákokba, az állatok pedig megfulladtak. Seres Zoltán megjegyezte: ilyenkor az érintettek gyakran hivatkoznak arra, hogy viszonylag rövid idő alatt kellett nagy mennyiségű szárnyas megsemmisítését elvégezniük. Ám úgy véli, ezt a védekezést nem lehet és nem is kell elfogadni. – Az élő állatok ledarálása vagy zsákokba gyömöszölése állatkínzás, és a hatályos törvények szerint büntetendő! – mondta Seres Zoltán.
Állatkínzás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett tegnap Gusztos Péter, az SZDSZ országgyűlési képviselője a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Tuczakov Szilvána, a főkapitányság szóvivője azt mondta, három napjuk van, hogy eldöntsék, elrendelik-e a nyomozást.
Az esetről hírt adó lap jogi szakértője kétségesnek nevezte, hogy az ügyben egyáltalán indul-e büntetőeljárás. Ezt azzal magyarázta, hogy a baromfik megsemmisítésére jogszabály kötelezte az ATEV Zrt.-t. De ha bebizonyosodik, hogy állatkínzás történt, az abban részt vevők vétséget követtek el, és akár két év szabadságvesztésre is ítélhetők.

A tárca közleménye

A cikk nyomán Gráf József földművelésügyi miniszter tegnap vizsgálatot rendelt el az ATEV Zrt.-nél. A tárca délután közleményt adott ki, ebben az áll, hogy a vásárhelyi üzemben készült jegyzőkönyvek szerint „...a madárinfluenza miatt leölt állatok közül 2006. június 14-én 6 db kacsa, június 25-én 7 db liba életben maradt. Az ATEV Zrt. dolgozói az eseteket észlelve az állatokat az ún. »feketeövezetben« elkülönítették. A szabályoknak megfelelően értesítették a hatósági állatorvost, aki az állatokat injekcióval elaltatta.” A közlemény kitér arra, hogy „...az üzem dolgozói még a megnövekedett feladatok ellenére is a tőlük elvárható legnagyobb gondossággal jártak el és járnak el a jövőben is. A sajtóban nyilvánosságra került esetben is ez történt.”
Tegnap a Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője, Molnár Zoltán főállatorvos a Délmagyarországnak azt mondta, a több százezer szárnyas elpusztítása közben előfordult, hogy néhányat nem gázosítottak el, és azok élve kerültek az ATEV-telepre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom