Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Előállították a Parlamentnél tüntető középiskolásokat

"Haza csak ott van, hol jog is van" - áll a transzparenseiken.

13:10 - Előállítások az északi bejáratnál is

Kora délután az Országház északi kapuja elől is előállították az ott demonstráló diákokat. A középiskolások az alaptörvény hétfőre tervezett negyedik módosítása ellen tiltakoztak, a déli kapunál tüntető társaikat már délelőtt előállították a rendőrök.

A nyakában "Ne áruljatok el minket", "Ne áruljátok el fiatalkori önmagatokat", "Ne áruljátok el a demokráciát" feliratú lapokat viselő nyolc középiskolást háromszor felszólították a távozásra, majd miután ennek nem tettek eleget, előállították őket. Ezt néhány, mellettük felsorakozott társuk tapssal és "hősök vagytok" kiáltásokkal kísérte.
Korábban megjelent a diákok mellett a Párbeszéd Magyarországért két politikusa, Szabó Tímea társelnök és Scheiring Gábor képviselő, illetve felbukkant Juhász Péter, az Együtt 2014 egyik elnöke.

Szabó Tímea az újságíróknak azt mondta, hogy érdeklődőként jöttek, illetve "szülői aggodalommal" figyelik a diákok sorsát, de semmiképpen nem akarnak "rátelepedni" az eseményre. A szervezet másik társelnöke, Jávor Benedek azt kérdezte a fiataloktól, hogy nem érte-e őket jogtalanság.

Az LMP-hez tartozó Ertsey Katalin, aki autójával az északi kapu előtt parkolt le, azt mondta, nagyon örül neki, hogy fiatalok is fellépnek az alkotmánymódosítás ellen. A képviselő viccelődve megjegyezte, ha a középiskolások kérik, akkor láncokat is tudnak nekik adni, amivel összekötözhetik magukat.

Az északi kapunál megjelent a 2006. őszi tüntetésekről ismert Gonda László is, aki helyenként emelt hangú vitába keveredett a középiskolásokkal és egy velük szimpatizáló férfivel.


12:40 - Figyelmeztetésnek szánták akciójukat a Parlamentnél demonstráló fiatalok

Figyelmeztetésnek szánták akciójukat a Parlament bejáratainál az alaptörvény negyedik módosítása ellen demonstráló középiskolások, akik csütörtökön közleményben ismertették, mi ellen tiltakoznak. A rendőrség az Országház déli autóbehajtója elől közben előállította a gápjármű-közlekedést blokkoló diákokat.

Az MTI-hez eljuttatott kommünikéjükben a magukat fiatal demokratáknak nevezők arra szólítják fel a Fideszt, hogy tartsa magát 1989-ben megfogalmazott elveihez, programjához.

Szerintük az alaptörvény negyedik módosítása minden magyar állampolgárt megfosztana alapvető szabadságjogaitól. Tudatták, hogy tiltakoznak a hallgatói szerződés ellen, autonóm egyetemet szeretnének, nem fogadják el a hajléktalan emberek hatósági üldözését, a család fogalmának "kirekesztő leszűkítését". Szólásszabadságot követelnek, tisztességes kampányt és szabad választásokat akarnak, valamint független igazságszolgáltatást, államtól független egyházakat és egyházmentes államot. "El a kezekkel az Alkotmánybíróságtól!" - olvasható a közleményben.

A Hallgatói Hálózat egyetértését és támogatását fejezte ki "a jövőjükért kiálló" középiskolások felé. Az MTI-hez eljuttatott közlésükben azt írták, a megmozdulás célja nem a képviselők szabad mozgásának korlátozása, hanem a köz- és felsőoktatás válságának ismételt megjelenítése a nyilvánosság előtt. Arra kérték szimpatizánsainkat, jöjjenek a Kossuth térre, és "köszönjék meg a bátor kiállást a fiataloknak".

Előállították az Országház déli bejárata előtt tüntető diákokat - az MTI felvételei.

12:15 - Előállították az Országház déli bejárata előtt tüntető diákokat

A rendőrség az Országház déli autóbehajtója elől előállította azokat a középiskolásokat, akik késő délelőtt a Parlament előtt kezdtek demonstrációba az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

A fiatalokat, akik blokkolták a gépjármű-közlekedést, az igazoltatást követően felszólították a helyszín elhagyására, majd miután ennek nem tettek eleget, előállították őket. Közülük többet ölben kellett a rendőrségi járművekhez vinni. Az egyik déli kapunál demonstráló középiskolás egy "Ne áruljátok el a jövőt" feliratú lapot tett ki az őt elszállító rendőrségi autó ablakába.

Az északi autóbehajtónál még mindig ott állnak a diákok.

Tüntetők zárták el a Parlament főbejáratait - az MTI felvételei.

11:55 - Tüntetők zárták el a Parlament főbejáratait

Néhány, az  alaptörvény módosítása ellen tüntető fiatal jelent meg hétfőn  délelőtt a Parlament északi és déli főbejáratánál az autóközlekedést  akadályozva.

A demonstrálók a déli kapunál két, "Haza csak ott van, hol jog is van" feliratú transzparenst tartanak és az alaptörvény hétfőre tervezett negyedik módosítása ellen tiltakoznak. Egyikük az újságíróknak azt mondta, hogy középiskolások és magánszemélyként vannak jelen a Kossuth téren.

Néhány perccel a megmozdulás kezdete után egy rendőrautó és több rendőr érkezett a helyszínre.

Ők előbb felszólították a diákokat arra, hogy engedjék át a rendőrségi járművet, majd miután a fiatalok ennek nem tettek eleget, igazoltatták őket. Ezt követően a diákok egy része leült a déli bejáratnál a betonra. Egyik szimpatizánsuk közlése szerint az északi kapunál szintén igazoltatják a demonstrálókat.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. czindi 2013. március 13. 10:59
  „56. strangerrr 2013.03.11. 21:21

  "47. Az IMF-nek 30 éve tagja Magyarország. És a hitel fejében feltételeket ír elő. Ez olyan mintha egy alkoholista, munkanélküli, vagyontalan, játékgépes ember kölcsönt kér, és a kölcsönadó a kölcsön feltételeként előírja hogy ugyan már próbáljon kevesebbet inni és ne menjen játékgép közelébe." Mekkora igazad van! Csak abban tévedtél, hogy mit írt elő a kölcsön fejében! Ugyanis azt írja elő: mg többet igyál és még több pénzt szórj a gépekbe, hogy újabb kölcsönöket kelljen fölvenned! És ha már végképp nem tudsz fizetni, enyém a földed, vized, levegőd, a lelked és az élted is! ( igaz, mi mindezt egy lóért vettük (?) de a lelkeket és az életeket meghagytuk! ) Erre nem gondoltál, ugyi?”
 • 65. GondaIstván 2013. március 12. 14:44
  „- 15 éves volt a legfiatalabb, ő nem volt még büntethető
  - a többiek 50 eft-ot fizethetnek személyenként
  http://www.origo.hu/itthon/20130311-50-ezerre-buntettek-a-tiltakozo-diakokat.html”
 • 64. myckie 2013. március 12. 11:42
  „63. SP
  A közpénzből fizetett parlamenti képviselő a közpénzből fizetett autóján bemegy a közpénzen fenntartott parlamentbe, ahol megnyomja azt az egy gombot amit engednek neki, mert másképpen büntetést fizet a közpénzből finanszírozott fizetéséből a közpénzből fenntartott pártkasszába!

  A szintén közpénzből fizetett rendőr, ahelyett hogy a munkáját végezné, a közpénzből fizetett autóval a közpénzből fenntartott parlamenthez siet, hogy biztosítsa a közpénzből fizetett parlamenti képviselőnek a munkahelyére való bejutását, mert a közpénzen felnevelni kívánt nebulók ezt meg akarják akadályozni! A közpénzből taníttatott fiatal az ellen tiltakozik, hogy a közpénzen fizetett parlamenti képviselők az ő jövőjét akarják tönkretenni!

  Ha a közpénzen fizetett képviselő normálisan szavazna a közpénzen fenntartott parlamentben, akkor nem érné kár a devizahiteleseket, a közpénzből fizetett orvosokat, tanárokat, állami alkalmazottakat, rokkantakat, időseket, NEBULÓKAT, munkanélkülieket és közvetlenül valamennyi magyar zemmbert!

  Ha ez így működne, akkor tutira mindenki a saját dolgával lenne elfoglalva és a közpénzen felnevelt nebulóknak úgy kellene a fejébe verni a közpénzen fenntartott iskolában a közpénzből fizetett tanárnak, hogy kik is egyáltalán Mo állami vezetői!

  Ha ez így lesz és közpénzből fizetett parlamenti képviselő is tudja, hogy mi a dolga (nem az eszetlen gombnyomogatás a bekiabálások hatására a közpénzből fenntartott parlamentben), akkor majd lesz pénz gátakra, utakra, egészségügyre, iskolára.........!”
 • 63. SP 2013. március 12. 09:55
  „A tüntető nebuló
  mit mond másnap a közpénzből működtetett iskolában
  a közpénzből fizetett tanárnak, mert nem tanult, miután a közpénzből
  kedvezményezett utazási bérletet felhasználva megjelenik az iskolában, ha csak nem jelent hamisan beteget.

  Szintén közpénzből működő
  orvostól kér majd igazolást, akit közpénzből képeztek ki.
  A közpénzből működtetett rendelőben felírt valami alibi gyógyszert, amit a nebuló közpénzből támogatottan beszerzett.

  A tanulás helyetti
  megmozdulására közpénzből fizetett rendőröket kellett kivezényelni
  közpénzből működtetett járműpark igénybevételével, hogy ne okozzon a felelőtlen nebuló több bajt magának és másnak.

  Ja,
  csak 50 ezer a büntetés?
  Az általa okozott közvetett kár sokkal nagyobb. 500 000 sem lenne elég.

  Ilyen hasznos fiatalokra van szüksége az országnak?
  Közben elönti a víz a településeket kiépített gátak hiányában. Közutak kátyúsak. Kellett a közpénz a nebuló eszetlen szórakozására.

  És még van olyan, aki biztatja is!”
 • 62. toth.andras.akos 2013. március 12. 08:48
  „Most olvastam, hogy fejenkét 50 ezres bírságot kaptak. Ez igencsak aránytalan szerintem! De legalább a rend őreinek megvan a napi sikerélménye. Ez fontos.”
 • 61. deszkás 2013. március 12. 07:49
  „A fradi meccsen nem mertek emberkedni,ezeket a fiatalokat mind egy szálig bezsuppolták. Bravó! A főfocista meg hallgat mint a fűben.”
 • 60. joy 2013. március 12. 06:50
  „Ez a rendőrterror, nem az, mikor az utcán őrjöngve randalírozó, barikádozó, molotovkoktélt dobáló, törő-zúzó csőcseléket próbálják megfékezni!

  Az előző nyolc évben épp azért volt qrva sz.r, mert a most hatalmat bitorlók féktelenül romboltak!
  Most csupán az emberi életet teszik lehetetlenné, végképp tönkre, hogy uralkodásukat biztosíthassák.”
 • 59. norad 2013. március 11. 22:58
  „Arról, hogy most éppen mi történik, miért nem tudósít a Délmagyar? Miért a facebook-on értesülünk róla?
  A Híradóban se mutattak semmit.....”
 • 58. mivan? 2013. március 11. 22:02
  „Milyen országban élünk? A fiatalok tüntetnek és példát mutatnak kiállnak valami mellett, a felnőttek lapítanak, az öregek k...va anyáznak meg sósavaznak. K....va sz..r volt az elmúlt8év az biztos, De ez már nem amiatt van.”
 • 57. SP 2013. március 11. 21:59
  „56.
  Akkor ezek szerint 2010-ig minden happy volt.

  Nem volt
  munkanélküliség, hajléktalanság, nem voltak hitel csapdába esettek tömegei.

  Öszödi
  megmondta, hogy dübörög a gazdaság. Pannon tigris meg nagyot ugrott.

  A
  válság és adósság gödörbe.”
 • 56. strangerrr 2013. március 11. 21:21
  „47. Az IMF-nek 30 éve tagja Magyarország. És a hitel fejében feltételeket ír elő. Ez olyan mintha egy alkoholista, munkanélküli, vagyontalan, játékgépes ember kölcsönt kér, és a kölcsönadó a kölcsön feltételeként előírja hogy ugyan már próbáljon kevesebbet inni és ne menjen játékgép közelébe.

  Az IMF most csak újabb bűnbak és ellenségkép. Sok ember lelkének csak ez kell.”
 • 55. Őszödi 2013. március 11. 21:08
  „Le sem tagadhatják mszmp-és múltjukat. Orbán is így kezdte. Csak a Fidesz!”
 • 54. történész 2013. március 11. 20:22
  „51. egyvalaki1

  Ne aggódj ott vannak a Sándor palota előtt az üres palota elé sem engedik a választókat.”
 • 53. KamuNeni 2013. március 11. 20:14
  „Elo hat!!! Mert a parlament fel tolluk mivel tudjak hogy olyan dolgokat e bunoket kovetnek el ami az emebri jogokat serti. Csladok tiz ezreit teszik tonkre emberek, eletek szaz ezreit. Hogyne felnenek a kovetkezmenyektol. Egyre nagyobb az elgedetlenseg az orszagban miattuk.”
 • 52. queenmargareth1 2013. március 11. 20:05
  „50. egyvalaki1 2013.03.11. 19:43 így van:nem 89-et írunk, amikor viktorunk hősiesen szavalt és lázadozott!Hát tegye amit ígért!De 98-tól sem tette!”
 • 51. egyvalaki1 2013. március 11. 19:48
  „ja és amúgy hol van a TEK? senki sem állította hogy kinn voltak, a képeken sem látszódnak, csak "sima" rendőrök”
 • 50. egyvalaki1 2013. március 11. 19:43
  „queenmargareth1 egy probléma van: nem 1989 írunk, azóta voltak más kormányok, ééééss igen most el lehet kezdeni, a nyolcévezést, de ettől még ez így van, a mai helyzet nagyban köszönhető a fletó féle bagázsnak, meg a komcsi elődeinek...”
 • 49. queenmargareth1 2013. március 11. 19:26
  „achilleus és tsaid:CSAK AZT KÖVETELIK, AMIT 89-BEN VIKTOR ÍGÉRT!!!és rendőröket, Tek-et vontok be?nem szégyellitek magatokat?”
 • 48. NP1 2013. március 11. 18:50
  „44. GondaIstván 2013.03.11. 17:40

  "32. NP1: "Egyébként pedig (másokkal egyetemben) honnan tudod, hogy kiskorúak?"
  Készült velük egy Index video, abban ők maguk mondták el, hogy középiskolások, és még nem tudják, hogyan intézik el a hiányzást." - igen, és? Mi köze az órai hiányzásnak az életkorhoz? Nem láttál még olyan embert aki értettségikor elmúlt 18 éves?
  Mondjuk ezt egyszer már leírtam, de a két mondat közül csak az egyiket idézted.....”
 • 47. SP 2013. március 11. 18:40
  „IMF
  a kölcsön fejében
  az irányítást is kívánta, fenntartotta magának. Függés. Báb. Neokolonializmus. Az adósságcsapda.

  A csapda,
  a csali lényege, hogy csábító.
  Könnyű belemenni, nehéz belőle szabadulni. Most próbál a kormány szabadulni a szerzett szorításból.
  Mindenki keményen megérzi.”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Orbán elvesztette minden demokratikus kontrollját

Gyurcsány szerint a kormányfő hétfői, napirend előtti felszólalásában súlyosan a bírói… Tovább olvasom