Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Előkerültek az orgonasípok, de nagy részüket tönkretették

Előkerültek a mezőkövesdi kistemplomból ellopott orgonasípok, de nagy részüket tönkretették, több milliós a kár. A sípokat valószínűleg csütörtökről péntekre virradó éjszaka vitték el a tolvajok, akiket szombaton elfogtak - közölte a rendőrség vasárnap. Egyelőre nem tudni, hányan vannak, csak annyi biztos, hogy nem mindegyik büntethető.
A mezőkövesdi kistemplomot már nem használják eredeti céljára, egy későbbi hangszerkiállítás anyagát tárolták ott. A tolvajok többször jártak az épületben, és mindent vittek, ami mozdítható.

A megcsonkított orgonák között van egy ritka és nagyon értékes, 17. századi házi orgona. Az épületben tárolt három orgonáról a tolvajok összesen ötszáz darab ón-ólom ötvözetű sípot szedtek le. Lukács Tamás restaurátor a Független Hírügynökségnek elmondta: nem is a fém drága, amelyből az orgonasípokat készítették, hanem a kidolgozásuk került időbe és pénzbe.

A tolvajok az ablakot betörték, az ajtót felfeszítették, így jutottak be az épületbe. A sípok mellett a restaurátor milliós értékű hangológépét is ellopták. Többször jártak bent, végül a rendőrök tetten érték őket.

A nyomozók orgonasípok nagy részét megtalálták. A tolvajok azonban mindegyiket összelapították, így használhatatlanná váltak. Ongai Péter, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság megbízott bűnügyi osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: mezőkövesdi fiatalokat gyanúsítanak a betörésekkel, egy részük fiatalkorú, de van köztük gyerekkorú is.

A sípok értéke a restaurátor szerint legalább 8 millió forint. A tolvajok a fémekért mindössze pár ezer forintot kaptak volna a feketepiacon.

Olvasóink írták

 • 6. Kapuvári 2008. május 05. 18:06
  „Építő jellegű véleménnyel kell segíteni a kisebbséget!szegényeknek biztos játékgépre,meg italra kellett,hát miért ne élhetne boldogan az a rendes,becsületes nép?!”
 • 5. ipiapacs 2008. május 04. 22:31
  „Ezek az értékek, nem értek meg egy riasztókészüléket ? Még hagyták ,hogy többször betörjenek !Had rongáljanak kedvükre !
  A restaurátornak is csak ennyi esze volt ?”
 • 4. patronn 2008. május 04. 21:48
  „A mai világban miért vannak ezek a dolgok őrizetlenül?”
 • 3. Arkangyal 2008. május 04. 21:44
  „Emberek! Magyarok! Meddig tűrjük a cigányterrort országunkban?
  Kötelet a nyakukba és lógjanak tucatjával!”
 • 2. gambroid 2008. május 04. 21:24
  „godorbe a orkal!!!plane aki a anya szentegyhazat nemtiszteli!!”
 • 1. dodó 2008. május 04. 20:56
  „Örülök neki, hogy csak pár ezer ft-ot kaptak volna szegény cigányok a szajréért, mert így beleférnek a szabálysértési összeghatárba (20000 ft). Az ejnye-bejnye bírsággal nem kell törődniük, hiszen a segílykíbül tilos levonást eszközölni, elvégre jogállamban élünk! Az okozott kárt pedig ahogy eddig is, és ezután is megtérítik az adófizetők!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elpusztulhat a templom, ha nem újítják fel

Akár össze is dőlhet a tizennyolcadik század második felében épült tornyiszentmiklósi templom, ha… Tovább olvasom