Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Élőlények a kipusztulás határán

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által kiadott Vörös Listára ebben az évben több mint száz újabb faj került fel. Ezzel mostanra 11 ezer 167-re nőtt a veszélyeztetett fajok száma.
Nevetnek, amikor csiklandozzák őket, és sírnak, ha szomorúak. Képesek szerszámokat készíteni, emlékeznek a múltjukra, és jövőbeni terveket szőnek. De hamarosan a nagy testű majmok jelentős részének nem lesz jövője – figyelmeztetnek a természetvédők.

Az ebolával verseng az ember

Top tíz

1. NYUGATI ALFÖLDGORILLA: A fakivágás és betegség tizedelte meg őket. Az elmúlt 25 esztendőben 60 százalékuk pusztult el.
2. JANGCE-DELFIN (BAIJI): A szennyezés, a halászat és az élőhely beszűkülése az oka annak, hogy ez az édesvízi delfin kipusztul. Az állatot legutóbb 2002-ben látták.
3. KALAPÁCSFEJŰ CÁPA: Veszélyeztetett, mert zsákmányul ejtik, és uszonyát csemegeként árulják. Emellett fogságba esik a halászok által kirakott dróthálók miatt, továbbá kétévenként hoz világra utódot.
4. BORNEÓI ÉS SZUMÁTRAI ORANGUTÁN: A szumátrai orangutánok veszélyeztetettek az élőhely beszűkülése és a pálmaolaj termelés valamint a fakivágás miatt.
5. KORALLOK/HÍNÁROK: A Galápagos-szigetek három korallfajtája veszélyeztetett a klímaváltozás, valamint az El Nino-jelenség miatt.
6. GHARIAL KROKODIL: Indiában és Nepálban egyre kisebb az élőhelye – az egyedek száma 1997-ben 436 volt, tavaly azonban már csak 182.
7. PIROS FEJŰ KESELYŰ: Közvetve mérgezik azokkal a fájdalomcsillapítókkal, amelyeket a táplálékául szolgáló sebesült, sérült haszonállatoknak adnak.
8. BEGONIA EIROMISCHA: Mondható, hogy kipusztult, holott csak a malajziai Penang szigeten élt, 100 éve nem láttak belőle egyet sem.
9. BANGGAI KARDHAL: Az indonéziai zebracsíkos halból évente 900 ezret fognak be, hogy az akváriumiparban értékesítsék.
10. MAURITIUSI VISSZHANG ARAPAPAGÁJ: Ritka sikertörténet, mert a madár a kritikusan veszélyeztetett kategóriából visszalépett a veszélyeztetett kategóriába, ugyanis 15 évvel ezelőtt a világ legritkább papagája volt, de most több mint 320 él a vadonban, miután befogták, feltáplálták, védték, majd szabadon engedték őket.

A nyugati alföldgorilla is felkerült arra a listára, amelyet minden évben frissít a Természetvédelmi Világszövetség. Az úgynevezett Vörös Lista a kipusztulással fenyegetett növény- és állatfajokat sorolja föl. A Természetvédelmi Világszövetség szerint az alföldgorillák csupán egy lépésre állnak a kipusztulástól.

Az elmúlt 25 esztendőben 60 százalékkal csökkent a gorillák száma, és a közép-afrikai emberszabású majmok is átkerültek a veszélyeztetett kategóriából a különösen veszélyeztetett fajok közé.

Az erdők kiirtásával a korábban megközelíthetetlen területeket átengedték a vadászoknak, ugyanakkor a halálos ebolavírus a nyugat alföldgorillák harmadát eltörölte a föld színéről – 15 év alatt.

A szakértők attól félnek, hogy a populáció már most is annyira legyengült, hogy nem tud talpra állni.

Védtelen orangután

– Az utóbbi tíz évben az ebola a legnagyobb gyilkosa az emberszabású majmoknak, miközben az orvvadászok ugyancsak nagy pusztítást végezték el közöttük – magyarázza a Természetvédelmi Világszövetség főemlősszakértője, Peter Walsh. – A faj pusztulása szédítő méreteket ölt. Ha így folytatódik, 12 év alatt teljesen elveszítjük őket.

A nyugati alföldgorilla azonban nem az egyetlen emberszabású majom a főemlős-veszélyeztetettségi listán. Az orangután is felkerült 2007-ben a Vörös Listára. A fakitermelés miatt élőhelyét vesztette és a pálmaolajgyártás miatt is pusztulnak egyedei. Mindez azt jelenti, hogy a szumátrai orangután helyzete kritikus, míg a borneói orangután ugyancsak a veszélyeztetett fajok közé tartozik.

– A nagy testű emberszabásúak az ember legközelebbi élő rokonai, és nagyon kivételes teremtmények – mondja Russ Mittermeier, a svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség munkatársa.

A Földön még megmaradt emberszabású majmokkal mindössze két vagy három futballstadiont tölthetnénk meg, annyira kevesen vannak.

Delfin és begónia

A Jangce-delfin füttye is hamarosan elhalkul, ugyanis a szennyezés, a halászat és az élőhely csökkenése oda vezet, hogy ezek a méltóságteljes teremtmények is felkerülnek a kihalással fenyegetett fajok listájára.

A Vörös Listán szerepel egy növény, amiről talán már le is mondhatunk: a Malajziában honos begóniafajta, a Begonia eiromischa.

Összességében világszerte 16 ezer 306 egyed kihalással veszélyeztetett, 188-cal több, mint tavaly – áll a Természetvédelmi Világszövetség jelentésében.

A Vörös Listán szerepel az emlősök negyede, a madárfajok kilenced része, a kétéltűek kétharmada és a növények 70 százaléka.

– Az élet a Földről gyorsan tűnik el és ez addig folytatódik amíg sürgősen nem teszünk valami. Ha folytatjuk a természet pusztítását, ha teljesen kiaknázzuk a természeti élőhelyek kincseit, azt fogjuk elpusztítani, amitől a túlélésünk függ – figyelmeztet a Természetvédelmi Világszövetség. Dr. Mittermeier hozzátette: Szeretnénk megmenteni a kipusztulástól a nagytestű majmokat, ők a szimbólumai a mi általánosan rossz gazdálkodásunknak a környezetvédelem terén, amellyel együtt jár a klímaváltozás krízise, a világ több pontján az ivóvízhiány, és a természeti katasztrófák miatti sebezhetőségünk.

Daily Mail, ÍRTA: Fiona MacRae, fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciustól bevonják az 1 és 2 forintos érméket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2008. március 1-jén A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2008. március 1-jén… Tovább olvasom