Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Előrehozott választásokért demonstráltak

Tíz-tizenötezer fősre duzzadt a tömeg a Hősök terén az előrehozott választásokért tartott demonstráción. A Magyar Gárda a Kossuth térre gyülekezett.
21.50 óra: Előállították a Kossuth tér közelében azt a férfit, aki este háromnegyed kilenc körül megrugdosta a 2-es villamost a Kossuth téren. A férfi annak a csoportnak volt a tagja, amely megállította a villamosokat a Parlament előtt, miután az ott zajló tüntetés miatt a rendőröknek már nem kellett lezárniuk a forgalmat. A Magyar Gárda és a tüntetők egy kisebb csoportja között kialakult feszült helyzet után egy csoport megállította a Kossuth téren a villamosokat. A szerelvényeket csak társaik csillapító szavaira és rendőri felszólításra engedték tovább. A villamost meg is rugdosták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint este 9 óra után elfogták és előállították azt a férfit, aki az egyik villamost rugdosta és megütött egy idős embert is. A Parlament előtti térről egyébként este negyed tízre a demonstrálók nagy része már elment, csak néhány kisebb csoport maradt ott.

20.30 óra: Néhány százan maradtak a Kossuth téren vasárnap este fél kilencre, miután a radikális nézeteiről ismert Budaházy György beszédével feszültséget szított a demonstrálók és a tüntetésen jelenlévő Magyar Gárda tagjai között. A gárdisták a rájuk váró buszhoz mentek, de több tüntető elkezdte ütni a busz oldalát, "nem vagytok magyarok, gyertek vissza" felkiáltásokkal.

20.04 óra: Elvonult a Magyar Gárda a Kossuth térről, miután a korábbi tüntetésekről ismert Budaházy György felment a színpadra. Budaházy ugyanis azt kérte számon a gárdistáktól, hogy miért nem fordulnak a rendőrök ellen. A Magyar Gárda tagjai az Alkotmány utcán indultak el a Bajcsy-Zsilinszky út felé. A Parlament előtt továbbra is néhány száz tüntető maradt - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Maradhatnak a tüntetők a Kossuth téren, miután az oda bejelentett demonstrációt a Jobbik kampányrendezvényévé minősítették át. Tafferner Éva, a BRFK szóvivje a Független Hírügynökségnek elmondta: amíg a tömeg békés, addig maradhatnak a Parlament előtt.

19.04 óra: Egyelőre békés a demonstráció a Kossuth téren a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által bejelentett rendezvényen, ahová több száz gárdista és tüntető vonult át a Hősök teréről. A demonstrálók megérkezésekor a Parlament előtt rohamrendőrök sorakoztak fel, tőlük néhány méterre pedig a gárdisták álltak fel, szintén sorfalban. A Magyar Gárda ezt azzal indokolta, hogy a tüntetők ne tudják hergelni az egyenruhásokat. Hét órakor a rendezvényen felszólaló Gonda László azt mondta, hogy berekeszti az általa bejelentett demonstrációt, de a spontán rendezvény attól még tovább folytatódhat.

18.56 óra: Több száz gárdista és tüntető érkezett nem sokkal este hét óra előtt a Kossuth térre a Báthory utcán keresztül, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Néhány tucat tüntető áttörte a sorfalat, és a Parlament előtti parkolóhoz vonult - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A szervezett csoportban vonuló gárdisták ebben nem vettek részt. A Parlament előtt kordonok nincsenek, csak a tér közepén vannak felállítva virágosládák. Emögött több tucat rohamrendőr sorakozott fel, hátrébb újabb rohamrendőrök várakoznak.

18.46 óra: Több száz gárdista indult el a Hősök teréről az Andrássy úton, feltehetően a Kossuth térre - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A Magyar Gárda tagjai az úttesten haladnak, és több száz tüntető kíséri őket: Nem sokkal fél hét előtt a Bajcsy-Zsilinszky útról fordultak a Nagy Sándor József utcába. A rendőrök egyelőre nem állták útját az utcán vonuló tömegnek. A menet elején egy hangosbemondóval vonuló gárdista többször is azt közölte a rendőrökkel, hogy "kampányidőszak van, ilyenkor nem kell bejelenteni a demonstrációkat."

18.21 óra: Véget ért az előrehozott választásokért tartott civil demonstráció vasárnap este nem sokkal hat óra előtt a Hősök terén. A résztvevők többsége már elindult hazafelé, legtöbben a Városliget, illetve az Andrássy út irányába. A téren este hat óra után néhány száz ember maradt még, a színpad elbontása közben szóló zenét hallgatják - jelentették a Független Hírügynökség tudósítói.

A rendezvény befejezése után a Magyar Gárda több csoportja elindult az Andrássy úton át a Kossuth térre, egy oda bejelentett demonstrációra.

17.03 óra: A változás fontosságát hangsúlyozta a Hősök terén folyó demonstráción Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Úgy fogalmazott: az MSZP-SZDSZ koalíciónak el kell tűnnie, és előrehozott választásokra van szükség. Arról is beszélt, hogy 20 éve nem volt "nagytakarítás" a politikában, azóta is megmaradt a kádári politikai garnitúra.

A térre délután négy óra után visszaérkezett a Gój Motorosok csapata, amely a civilek petíciójával a Sándor-palotához, a Köztársasági Elnöki Hivatalba ment. Egy másik csapat is elment korábban egy petícióval az MSZP székházához. A pártszékházban senkit nem találtak, aki átvette volna a dokumentumot, a Sándor-palotában azonban át tudták adni petíciójukat a Köztársasági Elnöki Hivatal egyik főosztályvezetőjének.

A Független Hírügyünökség helyszíni tudósítóinak tapasztalata szerint a rendezvényre összegyűlt tömeg négy óra után csökkenni kezdett. A demonstrálók jelenleg még megtöltik a Hősök terét, az Andrássy út körülbelül 100-150 méteres szakazát és a Dózsa György utat a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum között.

16.31 óra: A Hősök teréről a Sándor-palotához indult a Gój Motorosok csapata vasárnap délután, hogy átadja a köztársasági elnöknek az előrehozott választásokért demonstráló civilek petícióját. A téren közben Csizmadia László a Magyar Konzervatív Alapítvány képviseletében azt mondta: addig nem mennek sehová, amíg választ nem kapnak követeléseikre.

A rendezvényen felszólalt a MAGOSZ elnöke is, aki elmondta: mind a gazdák, mind a városi polgárok megsínylették az elmúlt hét évet. Jakab István esztelen őrületnek nevezte a jelenlegi állapotokat, majd megismételte: nem engednek a követelésekből.

14.58 óra: Tíz-tizenötezer fősre duzzadt az előrehozott választásokért demonstráló tömeg vasárnap délután fél három után a Hősök terén. A rendezvényre továbbra is minden irányból folyamatosan érkeznek. Időközben a Magyar Konzervatív Alapítvány egyik képviselője a színpadon felolvasta a civilek által összeállított 12 pontos kiáltványt.

14.30 óra: Megkezdődött a civil demonstráció a Hősök terén

Az összegyűlt tömeg a tér mellett a Dózsa György utat is elfoglalja, így az autósokat a rendőrök a környező utcákba terelik. A demonstrálók között egyébként rengeteg nemzeti színű, és mindössze néhány árpádsávos zászlót látni.

Jelenleg a színpadon elhangzó beszédeket hallgatják az emberek. A helyszínen kordonok nincsenek, és rendőket se látni. A demonstrációra minden irányból folyamatosan érkeznek az emberek - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Ezrek a Hősök terén. Fotó: Reuters

A civilek már korábban megfogalmaztak egy 12 pontból álló petíciót, illetve egy levelet is írtak Sólyom László köztársasági elnöknek címezve. A petícióban szerepel - egyebek mellett -, hogy követelik az ország félrevezetéséért felelősök kizárását a közéletből, a magyar föld és otthonok védelmét, az oktatás és az egészségügy kiemelt állami támogatását, a közbiztonság megteremtését, magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak, hiteles tömegtájékoztatást, a sajtó függetlenségét.

Az államfőnek címzett levélben pedig azt kérik Sólyom Lászlótól, hogy éljen minden alkotmányos jogával és morális lehetőségével az előrehozott országgyűlési választások érdekében. A levél aláírói közt szerepel - mások mellett - a Makovecz Imre nevével fémjelzett Magyarországért Egyesület, a MAGOSZ, a Magyar Szociális Fórum, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Polgári Körök Országos Szövetsége.

Korábban:

A rendőrség is készül a rendezvényre, de az már biztos, hogy kordonok nem lesznek. A demonstráció miatt forgalomkorlátozások lesznek a Hősök tere környékén.

A parlament feloszlatásáért és az előrehozott választásokért tart nagyszabású demonstrációt vasárnap délután kettő órától a Hősök terén a Civil Összefogás Fórum. A megmozduláshoz már számos civil szervezet csatlakozott. Kelemen András, szervező a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy a rendőrségen 20 ezres létszámot jeleztek, de az eddigi érdeklődés alapján már biztos, hogy sokkal többen lesznek.

A civilek már megfogalmaztak egy 12 pontból álló petíciót, illetve egy levelet is írtak Sólyom László köztársasági elnöknek címezve. A kiáltványban szerepel - egyebek mellett -, hogy követelik az ország félrevezetéséért felelősök kizárását a közéletből, a magyar föld és otthonok védelmét, az oktatás és az egészségügy kiemelt állami támogatását, a közbiztonság megteremtését, magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak, hiteles tömegtájékoztatást, a sajtó függetlenségét.

Az államfőnek címzett levélben pedig azt kérik Sólyom Lászlótól, hogy éljen minden alkotmányos jogával és morális lehetőségével az előrehozott országgyűlési választások érdekében. A levél aláírói közt szerepel - mások mellett - a Makovecz Imre nevével fémjelzett Magyarországért Egyesület, a MAGOSZ, a Magyar Szociális Fórum, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Polgári Körök Országos Szövetsége.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a bejelentett rendezvényt. A demonstráció miatt forgalomkorlátozások lesznek: vasárnap este nyolc óráig ugyanis nem lehet parkolni az Olof Palme sétány egyik oldalán sem. Szintén nem lehet parkolni a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti szervizút között.

Olvasóink írták

242 hozzászólás
 • 242. klj_54 2009. április 08. 19:06
  „238. hozzászólás Zejko 2009.04.08. 18:38

  Engem az apukám arra tanított, hogy szellemi párbajt fegyvertelen egyénnel ne folytassak.
  Betartom!”
 • 241. Riri 2009. április 08. 18:42
  „232.Mindíg vártok valamire és valakire.Miért ápr.14-én mi van akkor?Csak jol szervezeten lehet bármit is csinálni.”
 • 240. Zejko 2009. április 08. 18:38
  „De meno vagy :D”
 • 239. klj_54 2009. április 08. 18:17
  „236. hozzászólás Zejko 2009.04.08. 18:11

  Ha jól tudom, akkor holnap (csütörtök) Dr. Ónodi Sarolta rendel az ideggondozóban.
  Látogasd meg légyszíves.
  http://csutak.freeweb.hu
  Ez a honlapom címe, ugyanis én vagyok olyan gerinces, hogy nem gyáván, nick név mögé bújva hőbörgök!”
 • 238. Zejko 2009. április 08. 18:11
  „klj 54 Foggggalmad sincs mi az te tenyleg csocselek vagy :D”
 • 237. Riri 2009. április 08. 17:07
  „Azt nem értem vannak olyan emberek akik milliárdosok és baromi sok pénzük van amit nem is tudnak életük során felhasználni,Na azt kellene a nép között szétosztani és a kereskedelem ujra gerjedne..........”
 • 236. Riri 2009. április 08. 17:04
  „Én igenis aggódom a gyermekem jövőiért,mert ami itt folyik semmi esélye a jobb,nyugodtabb életre!!!
  Gonolj csak bele:Reggel 4kor felkelsz elmész dolgozni,hazamész, mosás,főzés, takarítás,rohanás a gyerekért,edzés hazaérsz 7-re foglalkozz a gyerekeddel,szokásos fűrdés stb,majd lefekszel 10-kor és másnap kezdődik előrről mindenáldott nap újra és újra.Se nyaralás,se mozi,se kiránduás,se cukrászda TEHÁT nem is élsz csak vagy!!!!
  Na,ez az amit nem szeretnék a gyerekemnek!!!!!!!!”
 • 235. anna 2009. április 08. 15:05
  „Milyen Magyar Gárda ez? Elmenekül a forradalmárok elől?”
 • 234. rawsugar 2009. április 08. 13:58
  „Tudjátok meg amikor az Andrássy úton menetelt a tömeg, Forradalmi hangulat volt.
  Ott voltam tudom, éreztem!!!!!!!
  De Igen, Ki kell menni az utcára.
  Április 14. Ne csak Pesten legyen bármi is!!!!!!

  Szebb Jövőt”
 • 233. klj_54 2009. április 08. 13:47
  „Zejko, Te nem voltál anno MSZMP AGIT-PROP-os?
  A szöveged roppant beleillik az ottani mexokottba!”
 • 232. Zejko 2009. április 08. 12:48
  „Egyszeru ne reagaljatok flexnake re ne azert mert zsido egyebbkent a zsidok nem ilyenek ennyire nem alacsonyodnak le inkabb o a zsido akarok lenni fajtahoz tartozik,ne azert ne szoljatok hozza mert mas velemenyen van hanem azert mert nincs velemenye csak rosszindulata amit a verszomjas diktatoran nevelkedett szuleitol tanult el.”
 • 231. sőndör 2009. április 08. 12:48
  „Nem is kell velem egyetértened, de te még önmagaddal sem vagy egy hullámhosszon. Hogy ki min tud, akar és képes változtatni, azt talán mindenki döntse el önmaga, a te szökségtelen obstruálásaid és destruktív nyomásgyakorlásaid nélkül !
  Ha a te életed olyan sivár és céltalan amilyennek megjegyzéseidből kiviláglik, az a te személyes problémád. Másoknak viszont autonóm joga a jövő felé tekinteni és aggódni saját és gyermekeik sorsáért !”
 • 230. flexsnake 2009. április 08. 11:40
  „227. te se írj be hiszen én meg nem értek veled egyet.
  Vonulj te is el. Amin nem tudsz változtatni, kár erőlködni.”
 • 229. sőndör 2009. április 08. 10:38
  „flexi ! olvaslak-olvaslak de nem értelek. Minden hozzászólásod többször küldöd el, mindenkit mindenről le akarsz beszélni vagy a saját igazadat akarod mindenkire ráerőltetni ! Mire jó ez ? Úgy látom te amondó vagy, hogy minden jó úgy ahogy van, és nem kell semmivel sem foglalkozni. Kérlek, ne fertőzd tovább a virtuális légkört, vonulj el önelégült magányodba valahova ahol nincs net.”
 • 228. flexsnake 2009. április 08. 01:13
  „Ez valami népi hülyeség hogy menjünk az utcára? :D Vagy szokjátok a klímát? :D Hajléktalanként lehettek majd eleget. Az utcára mászkálás megbénítja a közlekedést és az áruszállítás ez azért jó mert a kenyeres kocsi nem megy a pékségbe te meg megdöglesz éhen. Vagy drágább lesz... Fel kellene már fogni hogy ennek semmi értelme. Úgyis az lesz amit ott fent akarnak. Ebbe bele kell törődni , eddig is ment, menni fog ezután is. Azóta nem megy hogy kivitték az utcára a politikát. Az a politikusok munkája, majd ők szépen dolgoznak, nem kell helyettük melózni, akkor minek vannak? Majd megoldják ők ha nem számíthatnak arra hogy birkák vonuljanak bégetni minden hülyeségük miatt. Ez az ő szeméályes kis marakodásuk majd abbahagyják mint a hülyegyerekek.
  Mondok jobbat: ne menjetek el szavazni, ha eredménytelen lesz a szavazás újjat írnak ki, majd újra nem mennek el az emberek.Na ez az amivel nem fognak tudni kezdeni semmit akkor bizony már van tárgyalási alap. De úgy soha nem lesz hogy az utcán randalíroznak az emberek. Azokat fel lehet oszlatni. Na de ezt ilyen országban úgysem értik meg a pörköltzabáló szittyák akik keresztények de táltosok közben újnácik...”
 • 227. Riri 2009. április 07. 16:28
  „akkor mi a teendő?”
 • 226. klj_54 2009. április 07. 15:11
  „Ok, elhúz a kormány!
  És aki utána jön?
  Gondoljátok, hogy az a Ti érdekeiteket fogja nézni?
  Hát lófütty és esti fény! CSak a saját lóvéjuk lesz az érdekes:(
  Qrvára mindegy, hogy ki lesz az!”
 • 225. Riri 2009. április 07. 15:01
  „Nem lázítást szeretnék (van 1 gyermekem és ez visszatart!!!!!!!), de úgy gondolom ezt a Nép még 1 évíg nem fogja kibírni.A másik úgy gondolom ez még mindíg jobb mint a vérrontás és az ellen vagyok!!!!”
 • 224. Riri 2009. április 07. 14:45
  „Nem kell itt fegyvert rántani,ez hülyeség.Elég lenne minden város min 50% kivonulna az utcára hídakat,határokat lezárni (pl:taxis blokád), autópályát lezárni és addíg nem ellmenni amíg a vér frissítés meg nem történne!”
 • 223. klj_54 2009. április 07. 08:44
  „214. hozzászólás garbon 2009.04.06. 19:15

  Ok, fegyvert rántok és először a családod lövöm le!
  Hogy tetszik?
  Mielőtt marhaságokat írsz, gondolkozz!”
242 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaengedték a gyerekgyilkost

A férfit korábban azért ítélték gyógykezelésre, mert kivágta egy késsel az ötéves kisfia szívét, hogy megnézze, nem egy chip van-e a szíve helyén. Tovább olvasom