Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Előrelépéseket vár el az EU a ciprusi-török viszonyban

Törökországnak további komoly reformlépéseket kell tennie még az országról a jövő hónapban kiadandó újabb európai bizottsági országjelentés előtt, ha arra törekszik, hogy zavartalanul folytatódjanak az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalások - adta értésre Olli Rehn, a brüsszeli végrehajtó EU-testület bővítési felelőse a finn külügyminiszterrel és annak török kollégájával hétfőn Luxembourgban tartott sajtótájékoztatóján.
Az EU-tagországok külügyminisztereinek másnapi ülése előtt rendezett EU-török megbeszélésen - Brüsszelbe is eljutott hírek szerint - Rehn leszögezte, reméli, hogy Ankara még a november 8-ra várt jelentés előtt konkrét eredményeket mutat fel a reformfolyamatban. Hozzátette, a csatlakozási tárgyalások közvetlen összefüggésben állnak a reformok haladásával. Jelezte, elsősorban a büntetőtörvénykönyv megváltoztatásában várnak további előrelépéseket.

Brüsszelben napok óta tartja magát a híresztelés, hogy az EU soros elnöksége, Finnország egy új terv alapján szeretne haladást elérni Törökország és a már EU-tag Ciprus viszonyában is. Ankara mindmáig nem ismerte el Ciprus függetlenségét, ráadásul nem engedi kikötőibe és repülőtereire a ciprusi görög járműveket. Nicosia ugyanakkor egyelőre nem kíván véget vetni a török lakosságú és megszállás alatt álló északi szigetrész gazdasági blokádjának.

Abdullah Gül török külügyminiszter most jelezte, hogy kormánya dolgozik az említett problémák megoldásán, de konstruktív hozzáállást vár a ciprusi közösségektől is.

Az EU-török tárgyalások tekintetében sokak szerint kulcsfontosságú lesz a november eleji országjelentés, az első a csatlakozási tárgyalások tavaly októberi megkezdése óta. Bár a török csatlakozási folyamat minden fél szerint jóval hosszabb lesz az eddigi EU-bővítések során tapasztaltnál, a tárgyalások eddig még a vártnál is vontatottabban haladnak a két fél között.

A finn elnökség állítólag bizalmas természetű javaslatokat terjeszt a többi uniós tagország külügyminisztere elé a keddi találkozón, azok jelentés részének támogatásában reménykedve. Ezekről csak annyit szivárogtattak ki, hogy bennük rejlik a haladás lehetősége, míg elvetésük a folyamat elakadásához vezethet. Információk szerint a csomagban egyebek között észak-ciprusi és törökországi közlekedési pontok kölcsönös megnyitásáról van szó.

Erkki Tuomija finn külügyminiszter - akárcsak Rehn - most nem beszélt a tárgyalások szüneteltetésének lehetőségéről, ugyanakkor jelezte, hogy intenzív munka következik az országjelentés kiadásáig a haladás elérésének érdekében. Rehn leszögezte, hogy válságról egyelőre nem kell beszélni. Korábban ugyanakkor görög és ciprusi részről is fenyegetőztek a további tárgyalások blokkolásával.

Gül a sajtóértekezleten ismét bírálta azt a francia törvényt, amely büntethetővé teszi a múlt század eleji, örményeket sújtó török mészárlás mint népirtás tagadását. A török miniszter szerint ez negatívan befolyásolja Franciaország presztízsét is.

MTI/EurActiv.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmegy az Árkád megnyitására?

Tovább olvasom