Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Előzetesben a vesztegetésen ért ügyész

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte a vesztegetéssel gyanúsított Varga Gergely volt kerületi ügyészt.
A Fővárosi Bíróság az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását szeptember 19-ig. A végzés nem jogerős, mivel azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.

A tájékoztatás szerint az előzetes letartóztatás elrendelését azért látta indokoltnak a bíróság, mert megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, bizonyítékok megsemmisítésével, meghiúsítaná vagy megnehezítené a bizonyítást.

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn közölte, hogy őrizetbe vették a volt kerületi ügyészt, mert "a nyomozás során konkrét adatok merültek fel arra, hogy a gyanúsított az eljárás szereplőit befolyásolni törekedett, ezáltal veszélyeztette a bizonyítás eredményességét".

A főügyészség munkatársai Varga Gergelyt, aki egykor a Fővárosi Főügyészség szóvivője volt, július 27-én Budapest közelében érték tetten, amikor vesztegetési pénzt vett át egy bírósági szakaszban lévő büntetőügy terheltjétől.

Ihász Sándor fővárosi főügyész július 30-án sajtótájékoztatóján azt közölte: javaslatára a legfőbb ügyész hivatalvesztéssel sújtotta Varga Gergelyt, mert a fegyelmi eljárás eredménye szerint egy ügyben, amelyben ő képviselte a vádat, megengedhetetlen módon egyezkedni kezdett az egyik vádlottal arról, hogy anyagi ellenszolgáltatásért felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz számára.

A főügyész akkor beszélt arról, hogy Varga Gergely bizalmi, majd szexuális viszonyba került az egyik vádlottal, és az ügyben nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség szerint 600 ezer forintért ajánlotta fel neki, hogy felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az akkori sajtótájékoztatót követően az MTI-nek a konkrét üggyel kapcsolatban telefonon azt nyilatkozta, hogy tettenérés közben fogták el Varga Gergelyt július 27-én, amikor egy Budapesthez közeli település bevásárlóközpontjánál a pénzátadásra sor került volna. Akkor megerősítette, hogy egy folyamatban levő vagyon elleni büntetőüggyel kapcsolatban történt a bűncselekmény.

Varga Gergely neve legutóbb akkor merült fel, amikor 2008 januárjában az Index hírportál nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelynek tanúsága szerint egy 2007. szeptemberi, a rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalása kapcsán rendőröktől szerzett információkra hivatkozva azt állította: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján.

Varga Gergely a hangfelvétel 2007. őszi készítésekor még nem volt a Fővárosi Főügyészség szóvivője, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után néhány nappal, január 21-én fegyelmi eljárást indított ellene a fővárosi főügyész, és ezzel egyidejűleg felfüggesztette szóvivői beosztásából. A volt szóvivőt a fegyelmi eljárás lezárultával megrovásban részesítették, és visszahelyezték korábbi munkahelyére, a X-XVII. kerületi ügyészségre.

A fegyelmivel egyidejűleg négy feljelentés érkezett az ügyészséghez a kijelentéssel kapcsolatban mentő körülmény elhallgatása miatt, ezeket a Központi Nyomozó Főügyészség első körben elutasította. A döntés ellen azonban az egyik feljelentő panasszal élt, így az a Legfőbb Ügyészség elé került, amely ugyancsak elutasította a feljelentést.

Olvasóink írták

 • 7. aranka2 2009. augusztus 20. 10:29
  „garbon, a fideszt kifelejtetted, pedig az ügyészség közismerten épp a fidesz vadászterülete.”
 • 6. ukk-mukk-fuck 2009. augusztus 19. 22:54
  „az ügyészeket imádják a sitten.”
 • 5. Zs 2009. augusztus 19. 21:44
  „Írtam, hogy nem vagyok naiv, nem kell magyarázni a szitut, kösziiiii!”
 • 4. Tömeg 2009. augusztus 19. 20:06
  „Csepp a tengerben.”
 • 3. garbon 2009. augusztus 19. 19:42
  „Lop-nol országa vagyunk miért legyen künöc az ügyészségi ember, ha lop a miniszter a kormány a gyurcsány, lendvai, szekeres, steiner, hagyó meg a magyó. Ilyen trágya népséget nem hordott a főld a hátán mint az MSZP, SZDSZ együttvéve.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. augusztus 19. 18:27
  „1. hozzászólás Zs 2009.08.19. 14:00

  Lószaft. A jéghegy csúcsának a felső ezredét bedobják a köztudatba. Aztán tovább folyik a pofátlan lopás. És persze a megszorítás "sosem látott adócsökkentés" (by Oszkó) néven.”
 • 1. Zs 2009. augusztus 19. 14:00
  „Szeretném azt hinni, hogy kezdődik, kezdődik!!! :)))
  De nem vagyok naiv...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz több fővárosi ügyben is az ügyészséghez fordul

A fővárosi ellenzék a közeljövőben sorozatban fog az ügyészséghez fordulni, mivel úgy látják, remény… Tovább olvasom