Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Elrendelték a szmogriadót Budapesten

Vasárnap délelőtt 11 órától szmogriadó lépett életbe Budapesten a magas szállópor-koncentráció miatt - tájékoztatott a főpolgármesteri hivatal. A rendelet értelmében vasárnap a páros rendszámú autók nem közlekedhetnek a főváros teljes területén.
Vasárnap 11 órától csak a páratlan rendszámú járművek közlekedhetnek Budapesten, miután a főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten most rendeltek el először szmogriadót. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a rendelet betartását, ám büntetésre egyelőre nem kell számítani. A korlátozásra a magas szállópor-koncentráció miatt volt szükség.

Budapest története során először van szükség a gépjárműforgalom korlátozására a magas légszennyezettségi szint miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a városháza kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián hozzátette: a gázfogyasztás korlátozása és a rendkívül hideg időjárás miatt sem az ipari fogyasztóktól, sem a lakosságtól nem kérhetik az olajtüzelésű fűtőberendezések korlátozását, noha ezek szennyezik leginkább a levegőt. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban nem várható jelentős időjárás-változás, emiatt vasárnap csak a páratlan, míg hétfőn kizárólag a páros számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek Budapest közigazgatási határain belül. Ez alól csak az M0-ás autóút budapesti szakaszai jelentenek kivételt.

Debrecenben is az autóhasználat korlátozását kérik

Debrecenben is meghaladta a szállópor-szennyezettség a riasztási küszöbértéket. A helyi önkormányzat ezért arra kéri a város lakóit, hogy ne autózzanak, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog.

A fővárosban élő, de jelenleg vidéken tartózkodók gépkocsijukkal akkor is hazatérhetnek, ha a rendelet szerint nem közlekedhetnek Budapesten. A rendőrség - tekintettel arra, hogy ilyen még nem fordult elő Budapesten - senkit sem fog kiszállítani a kocsijából. A rendelet megsértőit azonban megállítják, és figyelmeztetni fogják.

A forgalomkorlátozás nem vonatkozik a BKV, a Volán és a MÁV járműveire, a tiszta gázüzemű és hibrid autókra, az EURO V-ös, illetve EEV motoros járművekre. Nem korlátozzák a megkülönböztető jelzést használók, a diplomaták, a betegszállítók, az orvosi ügyeletet ellátók, a mozgáskorlátozottakat szállítók, a közüzemi, köztisztasági és közegészségügyi vállalatok, a közszükségleti áruszállítók, a polgári védelem, a honvédség, a rendőrség, a katasztrófa-elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járműveinek közlekedését a fővárosban.

Olvasóink írták

 • 18. Vandorr 2009. január 11. 19:58
  „A szegedi légszennyezettségi térkép. A szálló por 24 órás késéssel kerül a rendszerbe.
  http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Szeged”
 • 17. .suhym. 2009. január 11. 17:24
  „Gratulálok Demszkynek!

  A szabályozáshoz nem készült végrehajtási rendelet! Akkor........?:(((”
 • 16. masaka 2009. január 11. 16:54
  „A szmognak oka van. Elhangzott, hogy ki kellene lyukasztgatni az autók kerekeit. Ez nem oldja meg az alapproblémát, por attól lesz az utcán, ami a szog alapja, csak kevesebb kerül a levegőbe. A port nem az autók készítik, csak felkavarják, bár azzal is vitába szállnék, mivel a szegedi pormennyiség mérő állomás a Kossuth Lajos sugárúton van, a villamossinek mellett, ahova a szél összehordja a városon kívülről a port, és azt ott a villamosok, meg az ott esetszerűen közlekedő járművek juttatják a levegőbe. Régebben időnként lehetett látni söprögetős autót, de már évek óta nem találkoztam vele, nem mondom, lehet én közlekedek szerencsétlen időben, de nem vagyok biztos benne.
  A port a város határában kellene megállítani, zöldövezettel, erdősávval, bent a városban pedig parkokkal, ligetekkel kiszűrni, ami mégis bekerül. Mint azt már civilizáltabb helyeken újra felimerték, vagy el se feledték.
  Ehelyett nálunk csak a fák kivágása, siránkozás a virágpor miatt, meg a mindent lebetonozás divatja dívik.
  Persze ez magától nem fog menni, kormányzati szándék kellene hozzá, az alacsony termőértékű területek erdősítésének a segítése, mert az erdősített terület az nem fog nyereséget hozni 20-30 évnél hamarabb, támogatás nélkül nagyon kevesen vállalkoznak rá, mert költség az azért évről-évre van vele rendesen.”
 • 15. SP 2009. január 11. 16:02
  „Csak Bp-n? Máshol nem szmog a szmog?”
 • 14. KovácsPistike 2009. január 11. 15:39
  „13-asnak! Nornorának nincs igaza, mert "füllent":

  "Ha a MÁV, Volán, BKV nem tud olyan menetrendet alkotni, hogy időben odaérjek egy vizsgára..."

  Szegedről már negyed nyolcra be lehet érni vonattal Budapestre.”
 • 13. szőlőfürtöcske 2009. január 11. 15:18
  „Nornora teljesen igazad van!
  Martynko meg ha ezt nem érti meg, akkor biztos nem járt egyetemre és szegény azért nem tudja megérteni, hogy mivel jár egy vizsgaidőszak,mert tudatlan.”
 • 12. KovácsPistike 2009. január 11. 14:59
  „Power! A rendőrök azért mennek ki füstölgő autókkal, hogy mondjanak egy jó hangos nagy "jeee-t".
  Egyesével leállítják majd az autókat, hogy minél nagyobb forgalmi dugó és füst legyen. Pista bácsi meg jót röhög majd a markába, hogy nem büntették meg. Az értelmetlenül elköltött pénzeket meg fizessék ki az adófizetők! Na, erre kiváló lesz a "fokozott rendőri ellenőrzés".”
 • 11. Power 2009. január 11. 14:37
  „Demszky és az egész kormány csak dumálni tudnak, érdemi munka sehol. Kész ingyen cirkusz az egész.
  Semmi értelme nincs a szmogriadónak, ha nincsenek betartva a szabályok.
  Mit és miért ellenőriz a rendőr, ha a szankciók elmaradnak?
  Az ilyen ellenőrzésekre nincsen szükség, kidobott pénz.”
 • 10. Nornora 2009. január 11. 14:10
  „Martynko: Az a gond, hogy itt felénk nem is tanítanak olyat, amit én most tanulok, így kénytelen vagyok eljárni. Nem jókedvemből járok oda. Havonta egyszer kell mennem, de akkor KELL. (Tudom, a budapestieknek könnyű, ott minden van)
  És igen, az állam a hibás, hogy miért nincs olyan menetrend, amivel normálisan oda lehet érni valahová, miért csak 8h után ér be az első vonat. Ha lenne olyan, ami már 7-kor ott van, eszembe nem jutna autóval menni.
  Koleszba nem tudok menni, mivel pici gyerekeim vannak, akiket még nem hagyhatok magukra egy éjszakára sem, jogosítványom nincs (mivel nincs rá pénzem), a férjem visz, így az sem megoldható, hogy valahol ott alszunk, mert neki dolgoznia is kell, arról nem beszélve, hogy az megint csak mennyi pénzbe kerülne.
  És a budapestiek csak ne dumáljanak, akik minden áldott nap kocsiba ülnek, végül is miattuk olyan a levegő ott, amilyen. És nem fogok azért sok tízezer forintot kiadni, mert a budapestiek olyan lusták, hogy még a vécére is autóval mennek. Elegem van abból, hogy mindig mások hülyesége miatt kell egy csomó pénzt kiadnom feleslegesen.
  Úgyhogy nem érdekel annak a 2 millió embernek a sorsa, akik nap mint nap, tök fölöslegesen járnak autóval. Most kivételesen az én autóm kipufogógázát fogják szívni. Szívjanak már ők is néha.
  Ja, és remélem Martynko, hogy a kocsim által kibocsátott kipufogógáztól kapsz valami jó kis gyógyíthatatlan betegséget, ha már te is ilyen kedves voltál.”
 • 9. Martynko 2009. január 11. 13:55
  „Nomora: azert miert en szivjam a te szennyedet, mert nem tudsz olyan sulit valasztani ahova lehet is kozlekedni? Ez is az allam hibaja mi? Van kolesz vannak szallasok keress magadnak oldd meg hisz ha mar suliba jarsz feltetelezheto hogy az IQ-dra gyursz. POnt az olyan emberek teszik tonkre az orszagnkat mint te.. nem tudsz alazattal lenni.. es a sajat onzosegeden kivul nem latsz semmit es ezertt meg kepes vagy a mavot volant bkvt szidni. Ulj kocsiba es remelem egy fa hamarabb koszon neked mint a viszgabiztosod hamar abszolut nem erdekel 2 millio ember sorsa..”
 • 8. Martynko 2009. január 11. 13:50
  „en kilukasztanam a kerekekit az autosoknak.... az en egeszsegemmel ne szorakozzannak..”
 • 7. Power 2009. január 11. 13:44
  „THK! Majd kiteszik a "Traktorral behajtani tilos!" táblákat. :)”
 • 6. THK 2009. január 11. 13:34
  „Büntetéshez először a tiltásnak kellene egyértelműnek lennie, pl már az összes városbavezető út mentén kitáblázva

  Mert egyébként rengetegen vannak, akik nem TV-znek - a külföldiekről már nem is beszélve.”
 • 5. Nornora 2009. január 11. 13:12
  „Amikor tudna az ember vonattal menni a vizsgáira, akkor a mávosok sztrájkolnak, ha meg olyan "korán" van a vizsga, hogy nem érne oda vonattal, busszal, akkor meg az autók vannak kitiltva. Senki nem fogja betartani. Én sem... Ha a MÁV, Volán, BKV nem tud olyan menetrendet alkotni, hogy időben odaérjek egy vizsgára, ami egy hónapban egyszer van, akkor nem fog érdekelni, hogy milyen szmogriadó van, akkor is be fogok menni a városba autóval.”
 • 4. Power 2009. január 11. 12:41
  „Minek a rendelet, ha a rendőrség nem büntet? A rendőrség csak áll és néz!
  Az egész fővárosban nincs takarításnak nevezhető tevékenység (kutyaszar mindenütt, a villamosok is port vernek fel, stb.)
  Demszkyt a fenekén kellene végighúzni a kátyúkon...”
 • 3. Martynko 2009. január 11. 12:13
  „eddig senki nem tartja be.. amig nincs kello szigor vagy szankcio addig nem is fogjak en elso alkalommal 10 e ft helyszinit masodik alkalaommal 50 e ft 3. alkalommal 3 honapra elvennem a jogsijat meg a kocsijat is..”
 • 2. DomeSL 2009. január 11. 12:01
  „Ráadásul nyilván a több autós több rendszámos elitet ez nem fogja érinteni. Majd nem a Mercivel megy hanem az Audival.”
 • 1. che 2009. január 11. 11:52
  „Kíváncsian követem a fejleményeket ,vajon hányan tartják majd be ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi ház égett le Kónyban

Szinte teljesen leégett egy családi vasárnap hajnalban a Győr-Moson-Sopron megyei Kónyban. A tűzben… Tovább olvasom