Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Elsőfokú ítélet a Baumag-perben

Jó néhány éve húzódó és nagy visszhangot kiváltó gazdasági bűncselekményben hozott elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság, amikor a Baumagot és további 18 érdekeltségébe tartozó céget több mint 18 milliárd forint megfizetésére kötelezte.
A polgári pert a Baumag felszámolója, a Mátraholding indította az első rendű alperes Baumag ellen. A Baumagon kívül további 18 alperest is perbe hívtak, mert a kereset szerint a Baumag Szövetkezetbe mintegy 12 ezer kisbefektető által 2003 őszéig befizetett vagyon ezekbe került, és e cégek jelenleg is Balázs László, a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet korábbi elnökének irányítása alatt állnak.

Az ügyet jól jellemzi, hogy két éve tucatnyi kárvallottja, nagy feltűnést keltve, táblákkal, magyar zászlókkal az Európai Parlament strasbourg-i épületénél is tüntetett : amiatt tiltakoztak, hogy - mint mondták - a szövetkezet becsapta őket, és a magyar hatóságok nem tesznek hatékony lépéseket az ügy kivizsgálására, a felelősök megbüntetésére.

A szövetkezet - amely az átlagosnál 1-2 százalékkal magasabb kamatok ígéretével gyűjtött pénzeket, és sokan egész életük megtakarításait befektették nála – akkoriban már több mint hat hónapja nem fizetett, és 104 milliárd forinttal nem tudott elszámolni, vezetősége közgyűlést sem akar összehívni.

Az elkeseredett tüntetők később bírálták a magyar politikusokat is többek közt Gyurcsány Ferenc háza előtt is felvonultak, akik - mint mondták - semmit sem tesznek érdekükben. Külön is megemlítették az ügyészséget, amely "bűncselekmény hiányára", a "tettes személyének beazonosíthatatlanságára" hivatkozik, s beszünteti a nyomozást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várhatóan korlátlan idejűek lesznek a magyarigazolványok

Várhatóan korlátlan idejűvé változtatja a magyarigazolványok érvényességét a kabinet - értesült… Tovább olvasom