Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Elsőként koszorúér-tágítás

Elvégezték Győrött az első infarktus miatt elzáródott koszorúér katéteres megnyitását és tágítását.

A közvélemény nyomon követhette a helyi és országos sajtóban egyaránt, amikor a múlt évben megkezdődött Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a szívkatéterezés. Még aznap megtörtént az első koszorúér-tágítás is. Most újabb fejezet kezdődött a győri gyógyintézetben.

Az elmúlt hét keddjén dr. Dézsi Csaba András, a Kardiovaszkuláris Centrum vezető főorvosa elvégezte Győrött az első szívinfarktus miatt elzáródott koszorúér ballonkatéteres megnyitását
és a beteg érszakasz dróthálóval (stent) történő tágítását. A páciens Békefi István, akivel
a műtétjét követő huszadik órában beszélgettünk, nehezen talált szavakat.

Nem ivott, nem dohányzott, dolgozott

Békefi István (64) Gönyűn élő nyugdíjas. Felesége van, lánya unokákkal ajándékozta meg. Hajdan az akkor még létező megyei építőipari vállalatnál dolgozott több mint harminc évig, s amikor az egykori cég darabjaira szakadt, a vagongyárban talált munkát. A hetvenezres futóműüzemben, szereldében volt targoncás. Nagy váltás volt ez az életében, és nagy szerencsének tartotta, hogy 52 évesen még el tudott helyezkedni. Nyugodt ember és olyan természettel, akiről csak könyvben lehet olvasni. Nem dohányzott, alkoholfogyasztási szokására jellemző, hogy visszaemlékszik: tavaly augusztusban megivott egy dobozos sört.

„Nem volt kétség, infarktusom van..."

– Most, az új évben jelentkezett a bajom. A mellkasomban, a hátamban éreztem szorítást, a sorstársaim ismerik ezt az érzést. Nekem új volt. Mentem a háziorvosunkhoz, aki elkészítette az EKG-t, és semennyi kétsége nem volt afelől, hogy szívinfarktusom van. Mentő, Kórházi felvétel. Hogy pontosan milyen műtétet hajtottak végre rajtam, azt Dézsi főorvos tudná megmondani. Annyit tudok, hogy a szívinfarktus során elzáródott szívkoszorúeret nyitották meg katéteres eljárással, és ilyen beavatkozás Győrben eddig még nem volt. Én voltam az első, akin ezt végrehajtották.

Saját szemével látta

– Amit én tudok, s amit átéltem... Ki ne szorongana ilyen helyzetben? Ugyanakkor az ágyékomban egyetlen tűszúrás, amit érzékelhettem. A főorvos végig mondta, hogy éppen mit csinál. Nagyon érdekes volt, ugyanis egy kicsit olyan volt, mintha nem is velem történne mindez. Mert a saját szememmel követhettem a monitoron az eseményeket. Utána tizenhét órán át volt rajtam a szorítókötés, azután vették le és hamarosan kiülhettem az ágy szélére.

Békefi István az első a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház történetében, akin az infarktus során elzáródott koszorúér szívkatéteres eljárással történő megnyitása helyben megtörtént. Ilyen műtétet eddig itt nem végeztek. Dr. Dézsi Csaba András több ilyen beavatkozást végzett a fővárosban, ott szerzett megfelelő tapasztalatot és gyakorlatot. (Korábban beszámoltunk róla, hogy a Kisalföld munkatársával, Varga Lajos főszerkesztő-helyettessel hasonló betegség miatt még mentő robogott Budapestre, versenyt futva az idővel.)

Emberséges hozzáállás

Békefi István a meghatódottságtól nehezen talál szavakat arra, hogy pontosan elmondja az érzéseit. Arról, hogy mennyire gondoskodva foglalkoztak vele, hogy teljes biztonságban érezhette magát a másfél órán át tartó szívkatéteres műtét során, és milyen emberségesen törődött vele a teljes személyzet, a nővérek, asszisztensek, orvosok és betegszállítók egyaránt. A gönyűi férfi betegszobájában már újabb betegek várnak a szívkatéteres vizsgálatra, és koszorúér-tágításra. A gyógyító gépezet beindult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a politikai plakátszezon

A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi választási plakátok is. Tovább olvasom