Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Elsősorban a pihenés miatt utaznak az emberek

A turisztikai célú utazások kiválasztásakor a pihenés és az érdekes látnivalók megtekintése a világ lakosságának első számú szempontja - derül ki az Ipsos kutatásából.
A Reuters által hétfőn közzétett Ipsos kutatásban 24 ország 19 ezer felnőtt polgára vett részt: a válaszadók 35 százalékának a pihenés és az érdekes látnivalók megtekintése a cél, 19-19 százalékuk a szabadtéri és a családi programokat, 17 százalékuk a más kultúrák megismerését, 5-5 százalékuk a bevásárlós városlátogatást és a kalandvágyat helyezi előtérbe.

A magyar válaszadók 2 százalékát motiválja a kalandvágy és csak 1 százalékukat a bevásárlós városlátogatás.

A legnagyobb csábítást világviszonylatban a pihenés, a nevezetességek kényelmes megtekintése, helyi éttermek kipróbálása jelenti. A többi között a németországi válaszadók 45 százaléka és a Nagy-Britanniában élő megkérdezettek 43 százaléka említette ezt első helyen, míg Szaúd-Arábia, Lengyelország, Brazília és Indonézia lakói tartják ezt a legkevésbé vonzónak.

A második legkedveltebb motiváció a természet - megosztottan a családi programokkal - olyan aktív kikapcsolódást jelentő kalandokkal, mint a túrázás, a kajakozás és kenuzás, a kempingezés, a vadon felfedezése, halászat és vadászat, a csónakázás és a vitorlázás. Dél-Afrika 32, Oroszország 31 és Lengyelország lakóinak 30 százaléka választotta ezt a programtípust, míg Dél-Koreában a megkérdezettek 9 százalékát, Svédországban és Nagy-Britanniában 10-10 százalékát vonzza.

Harmadik helyen az olyan családi programok szerepelnek, mint a különböző szórakoztató parkok meglátogatása, az egynapos vidéki kirándulások, a strandolás, az olyan szállodák, amelyekben animátorok foglalkoznak a gyerekekkel. Egyebek mellett Indonézia, Brazília és Szaúd-Arábia lakói számára jelenti ez a legnagyobb motivációt, míg Kína, Japán és Franciaország, valamint Oroszország, Olaszország és Kanada egyénileg utazói szeretik legkevésbé ezt a műfajt.

Negyedikként a más kultúrák megismerése áll: helyi finomságok és kulturális sajátosságok kipróbálása, történelmi helyek, nemzeti múzeumok, galériák meglátogatása, fesztiválokon, vásárokon való részvétel. Japán, Kína, Olaszország, Dél-Korea és Törökország polgárainak 23 százaléka kerekedik fel legszívesebben efféle úti céllal, Indonézia, Brazília, Dél-Afrika és Oroszország lakói pedig a legkevésbé.

A kalandvágy áll az ötödik helyen – megosztottan a városnézéssel -, olyan aktivitásokkal, mint a magaslati gyalogtúrák, a havas lejtőkön síelés, a helikopterezés, vízi kalandok. Oroszország, Brazília és Szaúd-Arábia, India, Svédország, és Törökország lakóiban ég leginkább a kalandvágy, Japán, Indonézia és Kanada 3-3 százalékkal és Magyarország 2 százalékkal inkább a biztonságra voksol.

A városnézés, vásárlás, trendi éttermek konyhájának kipróbálása és a celebekre vadászás főként Szaúd-Arábia, Japán, India, valamint Dél-Afrika és Dél-Korea lakóinak jelenti a legnagyobb vonzerőt, viszont Törökországban, Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon csupán 1-1 százalék indul útnak ezzel a céllal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar dzsesszlap indul az interneten

Magyar dzsessz "napilap" kezdi meg működését kedden a világhálón: a www.jazzma.hu oldalon naponta… Tovább olvasom