Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Elszállítják a bűzölgő répaszeleteket

Bejárást tartottak tegnap a petőházi cukorgyárban, történt mindez azért, mert a Fertőszentmiklóson élők egyre elviselhetetlenebb szagra panaszkodnak. Az ok: rothadásnak indult a gyárban tárolt 10 ezer tonna répaszelet.
– Még ebben az évben elszállíttatjuk a szántóföldekre és azonnal be is műveltetjük a gyárban tárolt répaszeletet – mondta el a Kisalföldnek Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A tegnapi bejáráson részt vettek a különböző hatóságok szakemberei is, akik megállapították: az itt lévő tízezer tonna répaszelet egészségre ártalmatlan. El kell ismerni azonban, rettentően kellemetlen a szaga. Ezért is próbáltunk a lehetőségeinkhez képest mihamarabb kompromisszumos megoldást találni. Azt viszont kijelenthetem, az ősszel kezdődő kampányunkban a gyár területén már nem tárolunk répaszeleteket, hanem azonnal elvitetjük a szántóföldekre. A szükséges engedélyek beszerzése már folyamatban van. A végső megoldást az jelentené, ha a melléktermékből biogázt állíthatnánk elő. A megkezdett kísérletek biztatóan alakulnak.
Mint arról lapunkban beszámoltunk (Még mindig bűzlik a répaszelet, 2006. május 2., 5. oldal), Fertőszentmiklóson mindinkább elviselhetetlenebb a répaszelet rothadásából származó kellemetlen szag. A polgármester írásunk megjelenését követően levelet írt a környezetvédelmi hatóságokhoz.
– Az egyik szemem örül, mert elindult valami, a másik szomorú, mert még nem tudjuk, mikor szűnnek meg a szagok – említi Horváth Tibor fertőszentmiklósi polgármester. – Sajnos a nyár felét így kellett leélnünk, az pedig tovább fokozná a bajokat, ha most, a kánikulában kezdenék meg az elszállítást. A legjobb az lenne, ha ősszel hordanák el a mellékterméket. Jelenleg a szakhatósági véleményeket várjuk mi is. Ezek ismeretében döntünk az esetleges kárigényükről, illetve kezdjük meg a tárgyalást a cukoripari társasággal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a gyilkosságot a hajléktalan

Beismerő vallomást tett az a 42 éves hajléktalan, akit a múlt héten, a kaposvári MÁV pályaudvaron… Tovább olvasom