Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Elszaporodtak a rókák

Az évek óta tartó, veszettség elleni védekezés és a jobb életfeltételek következtében térségünkben ismét elszaporodtak a rókák. A vadászok szerint nehéz és körülményes az állomány ritkítása.
– Múltkoriban az udvarra merészkedett be egy róka, láttuk, ahogy a kutyánk kergeti – meséli a fertőrákosi Bácser Béláné. – Több helyütt is hallottam, hogy a külterületeken egyre több rókát látnak. Persze félünk, hiszen az előző években is találkoztunk már a ragadozóval. Főleg télen, amikor kevesebb a mezőn a táplálék, egy csirke vagy kisebb háziállat biztos falat.

Bátrabbak lettek

Bácser Béláné tapasztalata nem egyedüli. Térségünkben az utóbbi hetekben elszaporodtak a rókák. Bátrabbak lettek, azaz közel merészkednek a kiskertekhez. Az állatok egyébként félnek az embertől, de úgy látszik, egyes egyedek megszelídültek. Az állomány növekedésének lehetséges okairól dr. Horváth Gábor állatorvost kérdeztük.

Új parazita Ausztriában

– Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az utóbbi években rendszeresen védekeztek a rókák között előforduló veszettség ellen – kezdte a választ a szakember. – De ez csak az egyik, és nem a legfőbb ok. Csak példaként: a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a természetvédelmi területek lehetővé tették a rókák, valamint az egyéb állatok életterének bővülését. Környékünkön gyakorlatilag csak a betegség és a természetes táplálék esetleges hiánya csökkenti a rókák számát. Új jelenség, hogy a rókák körében Ausztriában megjelent egy olyan parazita, amelynek magyarországi előfordulását még nem igazolták. A kórokozó egyes ágai emberre is veszélyesek lehetnek. Az állattal leghamarabb a kutyák kerülnek kapcsolatba. Az ebeket a veszettség mellett 2004-től már férgesség ellen is kezeltetni kell. Ezzel és a megfelelő személyi higiéniával minimálisra csökkenthető a fertőzés veszélye.

Kerülni kell a találkozást

Az állatorvos hozzátette, abban az estben, ha rókával találkozunk az udvaron, kerülni kell a találkozást. Lehetőség szerint ne menjük a közelébe. Az esetet jelenteni kell a települési önkormányzat jegyzőjének vagy állatorvosnak. A további lépésekről már ők döntenek.
A rókaállományt leginkább a vadászok tizedelhetnék meg. A lehetőségeikhez képest ezt meg is teszik, azonban ez nem olyan egyszerű. Istvánder Zoltán, a sopronhorpácsi Nimród vadásztársaság vadőre elmondta, egy nőstény 8–10 egyedet is felnevel, tehát számuk rohamosan nő.
– Puskával nehéz annyi állatot kilőni, hogy észrevehető legyen a csökkenés – tette hozzá a vadász. – A lövésen kívül külön engedélyt kérünk a füstgyertya használatára, emellett a kutyákkal végzett kotorékozás is gyakori a téli időszakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől… Tovább olvasom