Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Eltemették a bőgőt Szanyban

A Szanyban megtartott hagyományos cigánybálon éjfélkor eltemették a nagybőgőt, ezzel lezárult a farsangi idény. A hétvégi mulatozáson külföldi vendégeknek is húzták a talpalávalót.
Hétvégén tartották hagyományos báljukat a környék cigányzenészei. Mint idősebb Greznár Zoltántól megtudtuk, a negyvenes évektől kezdve szinte minden évben összegyűlnek a cigányzenészek Szanyban. Idén közel kétszáz vendégnek húzta ő és zenekara a talpalávalót. Nemcsak a Dunántúlról, de Bécsből és Londonból is érkeztek vendégek a dél-rábaközi településre. Este hattól hajnali ötig tartott a mulatság, melynek egyik fénypontja az éjféli bőgőtemetés volt. A hagyományok szerint ezzel lezárult a farsangi időszak és a cigányzenészek néhány hétre elrakják hangszereiket.
A vendégek közt feltűnt Pádár László, a megyei kisebbségi önkormányzat tanácsnoka, aki hangsúlyozta: bár a hagyományok napjainkra visszaszorulóban vannak, a szanyi bálnak szerte az országban jó híre van. Az itteni muzsikusbál az „utolsó mohikánok” egyike ebben a műfajban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom