Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Eltemették a Costa Concordia katasztrófájának magyar áldozatát

Zeneszó mellett több százan vettek végső búcsút az olasz óceánjáró balesetében meghalt Fehér Sándor hegedűművésztől szerdán a kispesti temetőben.
Fehér Sándor az után vesztette életét, hogy a Costa Concordia olasz óceánjáró hajó, amelyen zenészként dolgozott, január 13-án éjjel a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A luxushajó fedélzetén 4229-en tartózkodtak, közülük 3209 turista a világ 62 országából. Eddig 17 halottat találtak, és 15 eltűntet keresnek. A hajón 12 magyar volt.

A neves zenészdinasztiából származó, főként klasszikus zenét játszó Fehér Sándort, a katasztrófa egyetlen magyar áldozatát roma szokás szerint cigányzenekar búcsúztatta.

Mága Zoltán hegedűművész a szertartáson a zenésztársak és a család nevében mondott beszédében hősnek nevezte zenésztársát, utalva a túlélők beszámolóira, miszerint a zátonyra futott hajón utazó, síró gyerekeket nyugtatgatta, mentőmellényt adott rájuk, majd egy órán át segítette az utasok mentését. Látta, hogy a gyermekek már biztonságban vannak, de ő még tovább segédkezett, majd hirtelen eltűnt, senki nem látta többé - idézte fel.

A Costa Concordia olasz óceánjáró hajó balesetében 38 éves korában elhunyt hegedűművész, Fehér Sándor ravatala a kispesti temetőben. MTI Fotó: Földi Imre

"Fehér Sándor akaratlanul vált hőssé, emberi nagysága példaként szolgál az egész világ számára, így neve joggal kerül be a hős hegedűsként a történelembe" - fogalmazott Mága Zoltán, azt hangsúlyozva, zenésztársa másként és másképp szeretett volna hőssé válni: a tanulás és a tanítás, a tehetségek ápolásában akart jeleskedni. "Ilyen címet, rangot senki nem akar magának, mert az önfeláldozás csak a legnemesebb lelkekből születik" - hangoztatta.

Búcsúbeszédében felidézte: Fehér Sándor 1973. március 31-én született Budapesten, ötéves kora óta hegedült. A középiskolát a Szent István Gimnáziumban végezte, diplomáját pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg, és tanult a bécsi konzervatóriumban is.

Mága Zoltán utalt arra, hogy a cigányzenészek életük során akár több millió kilométert is utaznak az országok között a munkalehetőségért, a megélhetésért vagy karrierjük építéséért. Barátja már fel akart hagyni a hajókon való zenéléssel, ez lett volna az utolsó, ilyen jellegű vállalása, ugyanis szeptembertől az Egyesült Államokban tanult volna, hogy doktori képzésben vegyen részt, iskolát alapítson, és a magyar zenei ABC módszertanát meghonosítva oktasson kisdiákokat a tengerentúlon.

A katasztrófa áldozatát a közelmúltban elhunyt édesapja mellett - muzsikaszó mellett - helyezték végső nyugalomra a kispesti temetőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március végéig elérhetőek a napkollektoros pályázat forrásai

A napkollektoros pályázat vissza nem térítendő forrásai március végéig elérhetőek, a még meglévő keret közel egy milliárd forint. Tovább olvasom