Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Eltemették a kislétai áldozatot

Református gyászszertartás szerint helyezték örök nyugalomra a kislétai gyilkosság áldozatát, a 45 éves Balogh Máriát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében.
A kislétai temetőben mintegy ezer ember búcsúzott el az áldozattól; a gyászolók a szertartás kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek a meggyilkolt asszonyra.

Jelen volt Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Korózs Lajos, a szociális minisztérium államtitkára és Teleki László, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is. Parlamenti pártok képviselői és cigány szervezek vezetői egyaránt lerótták kegyeletüket a koporsónál: Tóth József az MSZP-től, Farkas Flórián és Simon Miklós a Fidesztől, Lukács Tamás a KDNP-től, Gusztos Péter és Gulyás József az SZDSZ-től, valamint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Megjelent Balogh Albert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat roma képviselője is.

Balogh Máriát hétfőre virradóra kislétai otthonában lőtték agyon ismeretlen támadók, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. Az asszony a hatodik halálos áldozata a romákat ért támadásoknak: korábban Tiszalökön egy 54 éves férfit, Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt gyilkoltak meg.

A szertartáson Horváth János római katolikus plébános és Somogyi Katalin református lelkész búcsúzott az áldozattól, röviden ismertetve életútját. A lelkész brutális gyilkosságnak nevezte a történteket és hangsúlyozta: nemcsak Kisléta, hanem az egész ország lakossága részvétet érez a hozzátartozók iránt. Kiemelte, hogy segíteni kell az életben maradt kislányon, be kell gyógyítani testi sebeit és enyhíteni kell anyja elvesztésének fájdalmán.

A 45 éves kislétai asszony sírjánál rokonok, közeli és távolabbi településekről érkezett gyászolók, valamint politikusok és állami vezetők helyezték el az emlékezés virágait és koszorúit.

Teleki László azt mondta, ezen napon nem a gyilkosokat kell keresni, hanem meg kell adni a végtisztességet az elhunyt asszonynak. "Fél a magyarországi cigányság és ezt tudomásul kell venni a rendőri szerveknek, tudomásul kell venni a politikai elitnek és a köztársasági elnök úrnak is" - közölte a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter a kormány nevében helyezett el koszorút az áldozat sírjánál. Az MTI-nek azt mondta: akik ezt a bűntettet elkövették, azok az ország és minden magyar ember ellenségei.

"A bűnösöket el fogjuk kapni, bíróság elé fogjuk állítani őket, mert megengedhetetlen, hogy ilyen szörnyű bűntett Magyarországon büntetés nélkül maradjon" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a rendőrség százfős, különleges nyomozói egységének létszámát harminccal emelték; külföldi szakértők bevonásával és a nyomravezetői díj megemelésének eszközeivel is folyik a nyomozás a tettesek ellen.

A kancelláriaminiszter azt is elmondta: valamennyi, romák által lakott magyarországi településnek kiemelt védelmet fognak biztosítani a következő időszakban.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke kiemelte, hogy az egész országban gyászolja a cigányság elvesztett testvérét. A politikának össze kell fognia és el kell fognia a tetteseket annak érdekében, hogy ne kelljen ilyen sűrűn temetésre járnunk - fogalmazott a roma szervezet vezetője.

A temetésen nem történt rendbontás, többen azonban rosszul lettek a tűző napon; egy fiatal nőt a helyszínen lévő mentősök láttak el.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. csutka 2009. augusztus 08. 20:52
  „36-nak.
  Valamelyik újságban azt írták,hogy a lelőtt asszonyék voltak 10-en testvérek,tehát nem neki volt 10 gyereke.”
 • 58. sintér 2009. augusztus 08. 13:57
  „Bocs én külföldön élek nem tudom,ez az utolsó roma család volt akit le lőttek!”
 • 57. BabócsaiEugénia 2009. augusztus 08. 13:19
  „"A kancelláriaminiszter azt is elmondta: valamennyi, romák által lakott magyarországi településnek kiemelt védelmet fognak biztosítani a következő időszakban."
  Nem ártott volna ezt már rég megtenni a mi védelmükben is. Mert reggel, ha ki merek lépni az utcára, már vár az újabb hír: az éjjel betörtek xynékhoz és zszékhez....Fényes nappal behatoltak xxx és yyy lakásába, elvitték értékeiket, pénzüket, még pálinkát is, sőt a fagyasztóból a húst is (megélhetési bűnözés!!!kaja, pia!), míg a tulajdonosok dolgozni mentek, bevásárolni indultak.
  Na szóval valóban nem ártana valamit érzékelni is a "védelemből"! Mert itt rendőrt találni, pláne olyat, aki intézkedik is!...Azokat is megfenyegetik!!!!És a családját is!!! Mernek ők valamit tenni ekkora túlerővel szemben?! Az adómból inkább a biztonságomra fordítanának többet, mint az általunk eltartottakra!”
 • 56. atipusos 2009. augusztus 08. 11:51
  „Anélkül hogy a hozzászólásokat elolvasnám, az a véleményem, undorító hogy miként használ föl egy emberhalált föl a baloldali, mocskos politika!”
 • 55. 620829 2009. augusztus 08. 11:50
  „moderálva.”
 • 54. M_R 2009. augusztus 08. 11:14
  „Körbe kellett volna venni a rendőröknek a temetőt és miden távozót igazoltatni. Kíváncsi lennék hány körözött bűnözőt foghattak volna el.”
 • 53. Nostradamus 2009. augusztus 08. 07:47
  „A szanki nő temetésén is lesz ennyi ingyenélő politikus?”
 • 52. bo 2009. augusztus 08. 00:44
  „Ennyit nem írtak szegény Cozmáról!:-(”
 • 51. Zejko 2009. augusztus 08. 00:43
  „moderálva durva”
 • 50. Zejko 2009. augusztus 08. 00:25
  „1.flaexsnake az MSZP ,SZDSZ,MDF,FIDESZ miert ok ott voltak Szogi Lajos temetesen? ....”
 • 49. nagyonnagy 2009. augusztus 07. 23:07
  „48.
  Te tudsz valamit.
  Igazad lehet.”
 • 48. vimvirepellere 2009. augusztus 07. 23:00
  „moderálva off”
 • 47. nagyonnagy 2009. augusztus 07. 22:54
  „moderálva off”
 • 46. benzol 2009. augusztus 07. 22:46
  „Ja és még valami. Annak a szerencsétlen kislánynak meg gyűjtsenek az "egész országban gyászoló testvérei". Én személy szerint inkább kórházaknak adok.”
 • 45. vimvirepellere 2009. augusztus 07. 22:44
  „moderálva off”
 • 44. nagyonnagy 2009. augusztus 07. 22:43
  „moderálva”
 • 43. bootscode 2009. augusztus 07. 22:40
  „moderálva”
 • 42. benzol 2009. augusztus 07. 22:38
  „Kezd elegem lenni az egészből. Miért kell mindig kihangsúlyozni, hogy roma nőt. Írhatnák azt is hogy cigány, de lehet, hogy jobb lenne ha nem hangsúlyoznák ki. Ennyi erővel az is lehetne írni, hogy romák rabolták ki az idős bácsit, vagy magyar férfi rabolta ki a bankot.

  Tényleg. minden bűncselekményre amire fény derül írják meg ki volt az elkövető magyar vagy cigány. A nép majd eldönti, hogy van-e cigány- illetve magyarbűnözés!!”
 • 41. flexsnake 2009. augusztus 07. 22:29
  „Meghalt egy anya, és megsérült egy lány. Hogy jön ide a cigányság? Hogy jön ide olaszliszka meg hasonlók?
  Ha egy német idenéz, annyit lát már megint magyarok ölnek. És bizony igaza van, ő is csak ennyit lát. Átjöttek lopni, a magyarok. Kijönnek dolgozni olcsón, a magyarok...
  Nem kell összemosni a dolgokat. Semmi nem ok és nem is magyarázza a gyilkosságot. A gyilkosság a leg gusztustalanabb dolog. Gyűlölőm a nácikat, a szélsőséges szemeteket, de ha büntetlenségem tudatában a fejéhez szoríthatom a stukkert egy nácinak, az utolsó hogy önvédelemből húzom meg a ravaszt, csak is akkor ha az életemre tőr. Nem, gyilkolni minden körülmények között elítélendő. Függetlenül attól hogy milyen sérelem ért. Példát kell statuálni, arra szükség van. Pártatlanul és nem elvakultan.”
 • 40. flexsnake 2009. augusztus 07. 22:20
  „moderálva”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsőjobb elleni demonstrációt szerveznek a civilek

Demonstrációt szervez a kirekesztés és az erőszak ellen a több mint ötven hazai és nemzetközi… Tovább olvasom