Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Eltemették a Tiszalökön megölt roma férfit

Több százan kísérték utolsó újtára az 54 éves Kóka Jenőt, akit egy hete lőtt le egy ismeretlen támadó Tiszalökön.
A szertartáson beszédet mondott Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese és Iványi Gábor metodista lelkész is. Politikusokon kívül Bencze József, országos rendőr-főkapitány is ellátogatott a gyászszertartásra.

Gaál Sándor a Nyírségi Református Egyházmegye esperese beszédében azt mondta, hogy vihar csapott le a Kárpát-medencére, váratlan rosszindulatú vihar Tiszalökre. Szorongás költözött az emberekbe, ami fogva tartja őket.

Iványi Gábor metodista lelkész búcsúbeszédében hangsúlyozta, hogy ha nem tudunk véget vetni ennek a szörnyűségnek, a terror háza lesz Magyarország, és kiírjuk magunkat a kultúrnemzetek sorából. Tehetetlenek vagyunk azzal szemben, ami itt történik: nem Istent kell megkérdezni, hogy miért nem avatkozott közbe, hanem magunkat kell megkérdezni, hogy engedhettük meg mindezt? Iványi Gábor a gyilkosnak is üzent: úgy fogalmazott, hogy ha azt hiszi, helyesen cselekedett, miért nem áll ki a nyilvánosság elé az érveivel?

Bencze József a szertartás előtt újságíróknak azt mondta, hogy a közhangulatot mindenképp meg kell nyugtatni, akár a személyes jelenlétével is. Hozzátette, hogy a rendőrség mindent meg fog tenni, hogy előkerüljenek a gyilkosok, ő maga is presztízsügynek tekinti, hogy minél előbb elfogják az elkövetőket. Bencze József azt mondta, hogy az 50 milliós nyomravezetői díjra is érkezett már bejelentés, de ennek részleteiről nincs módjában beszélni.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a temetés után ellátogat Olaszliszkára, a meggyilkolt Szögi Lajos sírjához, melyre egy virágot visz. Mint mondta, azzal sem tud egyetérteni, ami ott történt, azt is elítéli. Mint fogalmazott, a bűnnek nincs színe.

Olvasóink írták

 • 18. flexsnake 2009. május 01. 22:45
  „16. nyald ki a seggem pöcsfej :D”
 • 17. flexsnake 2009. május 01. 22:45
  „16. nyald ki a seggem pöcsfej :D”
 • 16. hazaipalya 2009. április 30. 10:11
  „flex látom agyadra ment a Gárda. Szedjél gyogyszert rá!De alkoholt ne igyál rá!”
 • 15. hazaipalya 2009. április 30. 10:10
  „cimet nem javitják ki?”
 • 14. smalltown 2009. április 30. 00:09
  „Isten nyugosztalja, csaladjanak reszvetem!”
 • 13. flexsnake 2009. április 29. 21:27
  „7. miután még nincs meg a tettes nem zárható ki hogy gárdista. Vagy gárdista volt. De már van jelentkező az 50millára. Most vizsgálják.”
 • 12. flexsnake 2009. április 29. 21:27
  „7. miután még nincs meg a tettes nem zárható ki hogy gárdista. Vagy gárdista volt. De már van jelentkező az 50millára. Most vizsgálják.”
 • 11. dodó 2009. április 29. 20:56
  „Gusztossal és Kolompárral tüntetett a tiszalöki temetésen Fidesz-Flóri, Iványi bocsánatot kért, Áládárék náciztak és holokausztoztak
  Református gyászszertartással, cigány szokás szerint zeneszó kíséretében vettek végső búcsút a tiszalöki gyilkosság áldozatától, Kóka Jenő 54 éves gyógyszergyári gépkezelőtől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros köztemetőjében.
  A tiszalöki temetőben több mint ezer ember búcsúzott el az áldozattól, köztük a kormány képviseletében Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Teleki László, roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.
  A parlamenti pártok képviselői és a cigány szervezek vezetői is ott voltak a temetésen - így Juhász Ferenc, az MSZP-től, Gusztos Péter, Gulyás József, Béki Gabriella az SZDSZ-től, Farkas Flórián a Fidesztől, valamint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is. Ugyancsak lerótta kegyeletét a koporsónál Bencze József dandártábornok, országos rendőrfőkapitány.
  A szertartáson a Száztagú Cigányzenekar tagjai zeneszóval búcsúztatták Kóka Jenőt, majd Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. A főpap különösen fájdalmas esetnek nevezte a történteket, kiemelve: emberi szándék, rossz indulat keltette vihar tört az országra, s beköltözött a félelem az emberi lelkekbe. Az esperes ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem felesleges a jó szándékú emberek összefogása, mert együtt tenni kell a helyzet kezeléséért a hasonló esetek megelőzéséért. Gaál Sándor azt mondta, nem szabad megengedni az erőszak eluralkodását, hagyni, hogy "az élet ellen esküdött erők jussanak hatalomhoz".
  Iványi Gábor "metodista lelkész" (volt szadeszos képviselő) azt mondta: tombol a vihar az emberek felett, de nem a természet kiszámíthatatlansága, hanem emberi gondolkodás áll a kioltott életek mögött és megjegyezte: már nem először kell Magyarországnak és a cigányságnak kivégzett emberek koporsója mögött állni. A tiszalöki cigányság felkérésére mondott beszédében Iványi ismételten bocsánatot kért "a cigányság ellen elkövetett bűncselekmények miatt". (Legutóbbi magyarellenes kirohanását lásd itt.) Gyáva, bujkáló embernek nevezte a támadás elkövetőjét, majd feltette a kérdést: miért Kóka Jenőt és nem őt ölte meg az elkövető (mondjuk ez jogos felvetés - a szerk.) és ha úgy gondolja, hogy jót cselekedett, miért nem áll a nyilvánosság elé.
  Molnár Csaba kancelláriaminiszter az MTI-nek azt mondta: a demokrácia ellen történt a támadás, ezért a lehető legrövidebb időn belül le kell csapni a gyilkosokra és a törvény teljes szigorával kell eljárni, mert csak így kaphat elégtételt a család és a magyar társadalom.
  Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a "temetés szembesít a szélsőséges eszme ámokfutásával", ezért összefogásra van szükség. A parlamenti politikának felül kell emelkednie a kérdés kezelésében, mert a romák elleni támadás nem cigányügy, hanem össztársadalmi kérdés.
  Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "aki egy embert ment meg, az a világot menti meg, aki egyet megöl, az a világot öli meg. Ezért ma gyászol az egész roma társadalom, mert a "náci eszme ötödik áldozatát temetik". Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: "Kóka Jenő a "cigány népirtás" újabb áldozata Magyarországon, az Európai Unió és NATO tagállamaiban. Ezért imádkozik, hogy az Isten mentse meg Magyarországot az önpusztítástól és a cigány embereket az újabb holokauszttól".
  Gusztos Péter gyalázatnak nevezte, hogy temetéseken kell szolidaritást vállalni a cigányság mellett, de örömét fejezte ki, hogy a rendőrség minden korábbinál nagyobb erővel próbálja felderíteni a támadókat.
  Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta: a társadalom félelemben éli mindennapjait az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bűnügyei miatt. Ezért a lehető legrövidebb időn belül eredményt kell felmutatni a rendőrségnek mert ha ezt nem teszi, alkalmatlanságukat bizonyítják a feladatra.
  Bencze József országos rendőrfőkapitány úgy fogalmazott: azért vesz részt a temetésen, hogy megnyugtassa a hangulatot, és a rendőrség mindent megtesz, hogy elfogja a tetteseket, valamint részvétét fejezi ki a családnak. Közölte azt is, a közeljövőben valamennyi megyei főkapitányságot felkeresi és a roma civil szervezetekkel közösen garantálni fogják a romák biztonságát. (A naponta megerőszakolt, kirabolt magyarok biztonságával persze senki sem foglalkozik.) Megjegyezte: nincs konkrét nyom, a mozgások és a bűncselekmény elkövetésének mozgásai alapján vélekednek úgy, hogy akár rendőr is lehet a támadó. Közlése szerint naponta 700-800 rendőr végez túlórában plusz munkákat, hogy a 180-200 veszélyben lévő településen állandó rendőri jelenlétet biztosítsanak.
  (MTI nyomán)”
 • 10. dodó 2009. április 29. 20:45
  „Mivel tudják azt bizonyítani, hogy Tiszalökön, ill. Tatárszentgyörgyön faji alapon lőttek?
  A tiszalöki körülmények:
  (1.) az áldozat csak félcigány volt, külsőleg nem látszott cigánynak, ami kizárja a "nosza, ott egy cigány, puffantsuk le!" indítékot
  2.) rendes, tisztességes életet élt, dolgozott, nem bűnözött, nem terrorizálta a település lakóit, ami kizárja a "szabadítsuk meg a falut a bűnöző, a gádzsókat terrorizáló cigánytól" indítékot
  3.) az áldozat özvegye a gyilkosság után további fenyegető telefonokat kapott
  4.) a település nehezen, menekülésre eléggé alkalmatlan úton közelíthető csak meg az M3-ról) a rászístá teóriának ellent mondanak
  5.) hogy ott és akkor öljék meg, személy és helyismeret kellett, idegen ámokfutó rasszista tettes eleve kizárható”
 • 9. sörpocak 2009. április 29. 20:42
  „Ha nem állították volna mint kisebbségi gyilkosságot, a kutya nemtörődött volna vele. Most meg a fél parlament ott trázsált, majd megmutatjukcímmel. Jó lenne már ezekről a politikai villongásokról leszokni. Egy halottról volt szó, akit tisztességben kellett volna eltemetni, függetlenül a hovatartozásától. Életébe biztosan nem ilyenre vágyott.É attólfüggetlenül, hogy cigány, szerb, román, sváb, vagy magyar, kijár a tisztességes temetés!Nem a díszes, puccsos állami vezetőktől, rendőrégi maszlagoktól nem mentes politikai felvonulás. Szégyen!”
 • 8. hazaipalya 2009. április 29. 20:33
  „nem vagyok egyik párt tagja sem . veled ellentétben. b@lf@x :P”
 • 7. hazaipalya 2009. április 29. 20:32
  „Gárdistákat vádolsz minden nap! Szokjál le rola!”
 • 6. hazaipalya 2009. április 29. 20:32
  „Gárdistákat vádolsz minden nap! Szokjál le rola!”
 • 5. flexsnake 2009. április 29. 20:23
  „3. miért égnék? Olvass már vissza én állítottam először hogy nem kellene etnikai ügyként kezelni mert még az elkövetések módja sem azonos. De nem gond, betudom annak hogy jobbosként nem szorult beléd értelem.”
 • 4. flexsnake 2009. április 29. 20:23
  „3. miért égnék? Olvass már vissza én állítottam először hogy nem kellene etnikai ügyként kezelni mert még az elkövetések módja sem azonos. De nem gond, betudom annak hogy jobbosként nem szorult beléd értelem.”
 • 3. hazaipalya 2009. április 29. 20:20
  „,,a rendőrség sohasem állította, hogy a Tiszalökön meggyilkolt férfi roma származású. Az ORFK ezt hivatalos levelében írta, a Lánchíd Rádió kérdésére válaszolva. Az etnikai vonatkozású információk nem rendőrségi forrásból származtak, - áll a közleményben - hanem a sajtó útján jelentek meg."
  mi van flexnake,égsz mint a rongy?”
 • 2. hazaipalya 2009. április 29. 19:23
  „biztos fehér cigány :LOL:”
 • 1. Tapmancs 2009. április 29. 17:07
  „Nyugodjon békében Kóka Jenő, becsületesen dolgozó ember volt. (a képe alapján nem cigány)

  De! Vajon megérjük-e hogy a hivatalosan is nem roma áldozatok temetésén részt vesz a politikai elit? A kérdés költői, természetesen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadják az ügyfélszolgálatok hangfelvételeit, ha kérjük?

Mérlegelés nélkül ki kell adni az ügyfél kérésére azokat a telefonbeszélgetéseket, amelyeket az… Tovább olvasom