Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Eltemették Fekete Jánost, az MNB egykori első elnökhelyettesét

Eltemették Fekete János Állami-díjas közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank egykori első elnökhelyettesét, aki 91 éves korában, október 23-án hunyt el - közölte a család kedden.
Fekete János korának kiemelkedő tehetségű bankára, remek üzleti érzékkel megáldott karizmatikus egyénisége volt - mondta Simor András az MTI-nek kedden. A Magyar Nemzeti Bank elnöke hozzátette: "Nézeteivel, véleményével, hitvallásával lehetett egyetérteni vagy vitatkozni, csak figyelmen kívül nem lehetett hagyni, mint ahogy őt magát sem. Keze és irányítása alatt egy nemzedék nőtt fel a Magyar Nemzeti Bankban. Szegényebb lett nélküle az ország" - mondta Simor András.

Fekete János 1918-ban született Budapesten. Banki tapasztalatait a Szarvasi Takarékpénztárban alapozta meg, ahol 1936-1948 között dolgozott. Közgazdász diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg 1957-ben. A Magyar Nemzeti Bankba 1948-ba lépett be, amelynek devizagazdálkodási főosztályát vezette 1948-1950, majd 1953-1988 között, közben 1950 és 1953 között a Pénzügyminisztériumban irányította a devizafőosztályt.

Az 1956-os események nyomán Magyarország devizatartalékai kiürültek, így az import deviza ellenértékét az ország nem volt képes kifizetni, ezért Fekete János felkereste a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) kormányzótanácsát annak érdekében, hogy Magyarországnak 100 millió dollár kölcsönt nyújtsanak - emlékezett vissza a korabeli eseményre Zdeborsky György, a Magyar Fejlesztési Bank elnöke, aki a Fekete János vezette devizagazdálkodási főosztály munkatársaként egykori főnökétől ismerte a történetet. Amikor a kormányzótanács egyik tagja, a Bundesbank elnöke garanciát kért a hitel visszafizetésére, Fekete így válaszolt: "a garancia az én szavam".

Fekete János 1968-1980 között az MNB elnökhelyettese, 1980-1988 között első elnökhelyettese volt, 1982-1988 között a Nemzetközi Valutaalap magyarországi kormányzói posztját töltötte be, 1980-ban Állam Díjat kapott.

Fekete János vezette azt a tárgyalódelegációt, amely megalapozta, hogy Magyarország, a szocialista tömb országai között elsőként, 1982-ben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tagjává váljon. A gazdaságtörténeti dokumentumok rögzítik, hogy a belépés a magyar politikai vezetés támogatásával történt, a szovjet vezetés nemtetszése ellenére.

Politikai tevékenységet 1985-1990 között folytatott, amikor országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság tagja volt.

A rendszerváltást követően 1990-1991-ben a Leumi-Hitelbank Rt. Budapest alelnökévé választják, 1991-1994 között az igazgatótanács elnöke volt. 1995-től a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. elnöki tanácsadója, majd a Bank of China (Hungary) Rt igazgatósági tagja, és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatói tanácsadója.

Fekete János egész életében szerette és támogatta a sportot, ezen belül is a labdarúgást: 1976-2001 között az MTK elnöke, később a klub örökös és tiszteletbeli elnöke volt.

A Magyar Köztársaságért Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést Fekete János 2006-ban kapta meg.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Fekete Jánost saját halottjának tekinti. A pénzintézet közleményében méltatta a bankszakember tevékenységét, aki nyugdíjazása után nemzetközi ismertségét és tekintélyét az MFB szolgálatába állítva elnöki főtanácsadó, majd a Magyar Fejlesztési Bank nemzetközi kapcsolatokért felelős főtanácsadója volt.

Olvasóink írták

 • 3. horvathi 2009. október 28. 01:26
  „Fekete (Schwarz) János több alkalommal is tönkretette az átkozott kölcsöneivel az országot.

  Legutóbb a Medgyessy kormány idején, amikor is az ő "tanácsai" alapján indították el az országot ismét a nemzetközi (értsd zsidó) kölcsönök lejtőjén.

  Jó dolog, hogy immár nem tud többet ártani nekünk. Habár nagyon sok SZDSZ-es "tanítványa" maradt, akik hasonló módon és ütemben akarják tönretenni Magyarországot.”
 • 2. dodó 2009. október 27. 20:26
  „Ami a cikkből kimaradt:
  Fekete szeretett hazájában, Izraelben tért meg az igaz istenhez Jahve-hoz, valószínűleg ott is temették el.
  Kissé feltűnő ez a diszkrét titokzatosság, amikor egy huszadrangú vidéki színészről megírják, hogy az aggog házában hunyt el Karakószörcsögön és családja és barátai kísérték utolsó útjára az alsómocsoládi temetőben katolikus szertartás szerint.”
 • 1. Csecs 2009. október 27. 19:57
  „"Szegényebb lett nélküle az ország"
  Most hova röhögjek? VELE lett szegényebb, még most is az általuk felvett kölcsönöket nyögi a "lakóság"... Kiszolgálta Rákosit, Kádárt, megúszta ´89 után a felelősségre vonást, utána még vígan pöffeszkedett különböző idegen bankok élén. Az, hogy az mtk elnöke volt, jól mutatja, kikhez is húzott a szíve, a végén szégyenszemre a "jó tanítvány" még ki is tüntette a Hazugság Évében. Legyen a túlvilágon Belzebub tanácsadója, akkor tényleg kihűl a pokol tüze, mert még a tüzelőt is importból szerzik be kölcsönre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy doboz cigaretta miatt rabolt egy férfi

Rablás bűntette miatt indított nyomozást a rendőrség ismeretlen tettes ellen, miután egy férfi kedd… Tovább olvasom