Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Eltérő kártérítésre számíthatnak a Malév utasok

Nincs külön, speciális szabályozás az utasok jogai szempontjából arra az esetre, ha egy légitársaság csődbe megy vagy felszámolják.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közlése szerint nincs speciális szabályozás az utasjogok szempontjából légitársaságok csődjére, a Bankszövetség kedden a bankkártyás szabályokra hivatkozva arról tájékoztatott: a repülőjegy teljes árát visszakaphatják azon ügyfelek, akik bankkártyájukkal vásároltak jegyet a Malév saját járatára.

Nincs külön, speciális szabályozás az utasok jogai szempontjából arra az esetre, ha egy légitársaság csődbe megy vagy felszámolják, ezért ezekben az esetekben is a járatok késésénél, törlésénél alkalmazott jogszabályt kell figyelembe venni - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság írásbeli válaszában az MTI-vel.

Úgy fogalmaznak: mivel egy járat törlésének oka nem releváns az adott helyzet szempontjából, ezért egy légitársaság csődje vagy felszámolása esetén is a visszautasított beszállás és a légi járatok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról szóló rendeletet kell alkalmazni. Ez részletezi az utasok jogait.

A hatóság megjegyzi, hogy az utasok jogai a járattörlés módjától, annak körülményeitől is függnek. Például attól is, hogy a járatot mennyi idővel törlik az indulás előtt. Így a légitársaság pontos kötelezettségei az egyes utasokkal szemben csak a konkrét eset vizsgálata során határozhatóak meg.

A Malév közleményben sorolta fel, hogy attól függően, az utasok hol vásárolták a repülőjegyeiket, hogyan járjanak el a jegyár visszatérítése érdekében. Így például különbséget tett azok között, akik bankkártyával, utazási irodában, vagy más légitársaságra Malév törzsutas pontokért vettek jegyet.

A Bankszövetség keddi tájékoztatója szerint a hatályos bankkártyás szabályoknak megfelelően a repülőjegy teljes árát visszakaphatják azon ügyfelek, akik bankkártyájukkal vásároltak jegyet a Malév saját járatára.

Az érintettek kártyakibocsátó bankjukhoz fordulhatnak a jegy árának visszatérítéséért. A Bankszövetség Bankkártya Munkacsoportja azt javasolja, hogy az ügyfelek vegyék fel a kapcsolatot bankjuk ügyfélszolgálatával, és pontosan informálódjanak a szükséges dokumentumokról. A közleményben mindazonáltal kiemelik, hogy alapesetben az elektronikus repülőjegyre, számlára, az utazás részleteinek leírására, esetleges levelezésre, és reklamációs nyomtatvány kitöltésére van szükség.

A közlemény szerint azon utasok esetében, akik későbbi időpontra váltott jeggyel rendelkeznek, a visszatérítési folyamatot a bankok még nem tudják elindítani, mivel a Malév jogi helyzete és kártérítési folyamata részleteiben nem tisztázott.

Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága is foglalkozik a törvényhozás tavaszi ülésszakának első napján, jövő hétfőn tartandó ülésén a Malév menetrendszerinti járatainak leállásával kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdésekkel.

A parlamenti honlapon szereplő bizottsági meghívó szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Malév, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország, a Magyar Utazásszervezők Szövetsége, a Magyar Bankszövetség, valamint fogyasztóvédő civil szervezetek képviselőit hallgatják meg az ülésen.

A Wizz Air diszkont légitársaság kedden számolt be arról, hogy a már bejelentett bukaresti mellett további kilenc új célállomásra indít járatot Budapestről, és az idén 2,3 millió utassal számol. Új járatot indított Bukarest és Budapest között a román Tarom állami légi társaság, amely eddig napi egy járatot működtetett ezen az útvonalon. Február 6-ától kezdődően azonban napi kettőt üzemeltetnek a hét minden napján, szombat kivételével.

A Malévvel kapcsolatos hír az is, hogy "Szárnyakat adunk álmainknak" - Közösség a Magyar Nemzeti Légitársaság megőrzéséért néven civil kezdeményezés indult egy új nemzeti légitársaság megalakításához Magyar Nemzeti Légiforgalmi Vállalat - MANLÉV néven.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán évet értékelt: ˝Készek vagyunk küzdeni, ha kell, de megegyezni is az ország érdekében˝

Nézze meg Orbán Viktor tizennegyedik alkalommal tartott országértékelését! Tovább olvasom