Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Eltiltották a jászberényi homoszexuális papot

Az egri érsek felmentette a papi szolgálat alól a jászberényi plébánost, akit egy melegpornós férfi vádolt meg homoszexualitással a Blikkben. A férfi azt állította, többször létesített szexuális kapcsolatot a pappal, de Hórvölgyi László nem akarta kifizetni a szolgáltatásait.
Botrányokozás miatt a papi szolgálat gyakorlása alól felfüggesztette az Egri Főegyházmegye Hórvölgyi László jászberényi plébánost – jelentette be Ficzek László, az érseki iroda igazgatója. A rövid közlemény nem tér ki arra, hogy a pap milyen elítélendő cselekedete miatt hozták meg ezt a döntést, de sajtóhírek szerint homoszexuális kapcsolatot folytatott egy pornószínésszel.

Az ügyhöz magyarázatul szolgálhat a Blikk hétfői és keddi, valamint a Szolnokon megjelenő Új Néplap keddi írása. A Blikknél jelentkező huszonkilenc éves, melegpornófilmekben szereplő Kósa Richárd azt állította, hogy a Jászberényben köztiszteletben álló plébános testi kapcsolatot tartott fenn vele, többször is találkoztak Jászberényben. Azután vette beszélgetésüket magnóra, és vitte el a bulvárlap szerkesztőségébe, hogy a plébános nem akarta kifizetni neki a szolgáltatást - mondta Kósa Richárd.

Az Új Néplapnak az egyházközség egyik, neve elhallgatást kérő tagja elmondta, kétkedve fogadták a híreket, hiszen az atya odaadással végezte hivatását, mindent megtett a gyülekezetért. Ráadásul az összes ministráns fiút megkérdezték, tapasztaltak-e bármilyen problémát, de senkiben sem vetődött fel gyanú az atyával kapcsolatban. Tudni véli azt is, hogy a papnak Jászberényben sok irigye van, mert az egyházközség jól működik, sokan jártak a misékre, és folyamatosan újíttatták fel a templomot.

Gedei József, a város polgármestere a megyei lapnak azt mondta, hogy a plébánost közéleti tevékenysége alapján ítélik meg a városban, és abban soha semmilyen kivetni valót nem találhattak. A magánélet és a nemi irányultság mindenkinek a saját ügye, még ha egy papról van is szó. Ítéletet mondani róla pedig addig nem szabad, amíg ki nem derül, hogy valóban tett-e olyat, amivel a jog, az erkölcs vagy éppen az egyház szabályai ellen vétett - vélekedett a polgármester.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. szgy 2009. október 21. 16:31
  „Először is, nem követett el bűncselekményt, legföljebb azzal, hogy nem fizetett. Ha egyáltalán bármi is igaz mindebből. Lelkiismereti szempontból bűnt követett el, (HA), ezzel neki kell elszámolnia. Az az érv meg nem állja meg a helyét, hogy "mit prédikál az egyház, és mit tesz", mert az egyház NEM etikai kódex, sőt, az egyház etikája és a világ etikája nem különbözik. A pap pedig nem AZ Egyház.
  Szerintem csúnya dolog, ha egy hír szándékosan azért jelenik meg, és egy kommentár azért születik, hogy farizeus módon ítélkezzünk olyan dolgokban, amihez semmi közünk. Ez a DM, a média és a beírók együttes felelőssége.”
 • 24. szgy 2009. október 21. 16:31
  „Először is, nem követett el bűncselekményt, legföljebb azzal, hogy nem fizetett. Ha egyáltalán bármi is igaz mindebből. Lelkiismereti szempontból bűnt követett el, (HA), ezzel neki kell elszámolnia. Az az érv meg nem állja meg a helyét, hogy "mit prédikál az egyház, és mit tesz", mert az egyház NEM etikai kódex, sőt, az egyház etikája és a világ etikája nem különbözik. A pap pedig nem AZ Egyház.
  Szerintem csúnya dolog, ha egy hír szándékosan azért jelenik meg, és egy kommentár azért születik, hogy farizeus módon ítélkezzünk olyan dolgokban, amihez semmi közünk. Ez a DM, a média és a beírók együttes felelőssége.”
 • 23. Rosmary53 2009. október 21. 15:09
  „A neve kiírva... csak így bemondásra (el)hisszük amit valaki híresztel? Őt nem illeti meg az ártatlanság vélelme? Bármi is lesz a vizsgálat eredménye, ha igaz, ha nem a történet, meghurcolják...milyen szemét a média, nincs benne sem tisztesség, sem emberség.”
 • 22. petrov 2009. október 21. 07:40
  „Sok hivatásának élő, őszintén a lelkiekre törekvő pap van, és valóban ezek mellett nem kis számban vannak olyanok, akik nem tudnak cölibátusban élni.
  A norvég evangélikus egyházban hűséges párkapcsolatban élő meleg papok is szolgálhatnak.
  Gondolom azokat a kényszer nem viszi rá, hogy meleg prostituáltakkal bonyolódjanak kapcsolatba.
  K. Richárdról meg annyit. Nemsokára 30 éves lesz. egy meleg prosti, 30 fölött nem igazán sikeres. Gondolom még utoljára szeretett volna egy nagyot szakítani... Mivel nem ment a dolog, másképp csinált pénzt.”
 • 21. floridaimagyar 2009. október 21. 02:10
  „En bar nagyon tisztelem a vallasos embereket es az egyhazat, de meg en is ugy latom hogy sajna a katolikus egyhaz allati nagy rosszhirbe kerekedett.”
 • 20. Garfield 2009. október 21. 00:31
  „moderálva”
 • 19. hb 2009. október 20. 23:24
  „a szadesz ilyenkor nem védi a buzikat? vagy ahhoz rabbinak kellett volna lenni????”
 • 18. dblaci 2009. október 20. 22:19
  „"Hiszen az alkotmány elismeri a homoszexualitást az alkotmány meg felette áll még az egyházaknak is."

  Az alkotmány igen, az 1949-es törvény amit "alkotmány" nak neveznek, az nem. Az semmit sem számít, egy szabadkőműves kreálmány. Vicc.”
 • 17. CsImre 2009. október 20. 22:17
  „A homoszexualitással vádolni lehet? Érdekes.”
 • 16. bélabá 2009. október 20. 21:52
  „flexsnake neked a legjobb! Nem tudod mit beszélsz, talán azt sem, hogy mihez szólsz hozzá. Lehet,hogy irigyelnem kellenne téged de sajnos alkalmatlan vagyok rá hiszen csak egy buta keresztény vagyok. Talán ha kiválasztott lennék?
  A cikken meg nem kell meglepődni: ez sztori most kiderült, nagyon sok meg nem. Engem nem lehet meggyőzni arról , hogy cölibátus normális és működő valami.”
 • 15. patah 2009. október 20. 21:38
  „Comet! Köszönjük, érdekesen, de jól fogalmaztál!”
 • 14. Esovaro 2009. október 20. 21:34
  „"nem akarta kifizetni a szolgáltatásait."

  Vagyis vatikani valutaval akart fizetni.:-)”
 • 13. Esovaro 2009. október 20. 21:28
  „"talán itt lenne az idő gondolkodni azon a buta nötlenségi fogadalmon ami szemfény vesztés csupán."

  Az ezen a papon nem segitene,hiszen a fiukat szerette. Ha nem igy lenne akkor noket hajtott volna.”
 • 12. comet 2009. október 20. 21:25
  „moderálva sértő”
 • 11. patah 2009. október 20. 21:07
  „SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI A KEDVES SZERKESZTŐKET, HOGY NEM LEHETNE EZT A CIKKET MÉG MA HÁROM MÁS CÍM ALATT VAGY HATSZOR FELRAKNI A HONLAPRA? nEM UNJÁK MÉG?”
 • 10. flexsnake 2009. október 20. 21:00
  „Ez jó, kiírták a nevét, innentől kezdve ha hamis is a vád neki már meszeltek. AZ is érdekes kérdés hogy mi indokolja a felmentését.Hiszen az alkotmány elismeri a homoszexualitást az alkotmány meg felette áll még az egyházaknak is. Vagyis ha őt amiatt rúgják ki mert homi, alkotmányos jogsértést követnek el :D
  <moderálva>”
 • 9. comet 2009. október 20. 20:06
  „tényleg. Hol van az szdsz, az mszp a szivárványosok, és a többi meleg szervezet.
  Most kéne szavalniuk a a diszkrimináció ellen, meg írni a leveleket a vatikánnak.
  A pap is ember...”
 • 8. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 20. 19:50
  „Az SZDSZ.-ben pedig vannak lányok asszinyok is és még is televan buzikkal!”
 • 7. sörpocak 2009. október 20. 19:46
  „Van akinek a papné, és van akinek a pap! Ismerős, régi közmondás? Nemhiába, már akkor is. Most min kell megbontránkozni? Ahol csak a fiúk vannak, ott sürün előforúl. Azért gyomorforgató, de nem mai keletű!”
 • 6. Schrek 2009. október 20. 19:36
  „Mindenki a papra mutogat. Kósa Richardra senki ?”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbüntette az antiszemita viccelődést a Fidelitas

"Megengedhetetlen módon" viccelődött a Fidelitas egyik tagja a blogjában - de miután az eset a… Tovább olvasom