Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Eltusoltak egy 1986-os iszapömlést

1986-ban volt már egy kisebb méretű iszapömlés a timföldgyári tározóknál Ajkán, amelyet akkor elhallgattak a közvélemény elöl az illetékesek, a kolontáriak ugyanakkor tudtak róla - közölte Léhmann Róbert helyi lakos szerdán az MTI-vel.
Akkor elsősorban nem vörösiszap ömlött ki a tározóból, hanem világos színű lúg - mondta. Azt az áradatot levitte a Torna-patak, illetve szétterült a közeli réten - tette hozzá, megjegyezve: akkor semmiféle híradás nem jelent meg az esetről, pedig a patakból kipusztultak a halak, s eljutott a Marcalig a veszélyes vegyi anyag.
Néhány ember bőre akkor is "megégett" - tette hozzá.

ABC
Önmagát ismétli a történelem? Egy helyi lakos szerint '86-ban már megtapasztalták a lúg maró hatását. A képen a 2010-es katasztrófa. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójának megrepedt gátja. 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki a gátszakadás miatt. A katasztrófa három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – érint, közel 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Schwartz Béla (MSZP), Ajka polgármestere - aki 1986-ban a város tanácselnöke volt - nem emlékszik ilyen esetre. Mint az MTI-nek elmondta: "az rémlik neki", hogy a Torna-patak vize sok évvel ezelőtt vörös volt, de emlékezete szerint azért, mert a Csinger-patakból valamilyen vörös lé került bele. Megjegyezte: emlékezete szerint valamelyik bauxitbányából jutott a Csinger-patakba vörös bányavíz.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. miklos.1 2010. október 09. 10:44
  „45. achilleus 2010.10.07. 19:23
  A bauxitunk továbbra is kis sűrűségű és drágán kitermelhető, hogy az ágazat ma mégis létezik, az egyetlen ,,versenyképességi" tényezőnek, a hulladék-elhelyezés szabályozatlanságának köszönhető.
  Ilyen feltételek mellett a timföld- és alumíniumgyártás sem rossz üzlet: az érintettek az áramot kedvezményes áron kapják, ahogy az iparág működőképes részéhez is úgyszólván üveggyöngyökért jutottak. Az árcsökkentés indoka annak idején a környezetvédelmi kötelezettségek átvállalása volt, ám - mint látjuk - ebből nem sok valósult meg: a tározók ma is megvannak, folyamatosan bővülnek, és baj esetén változatlanul az államnak kell a pénztárhoz fáradnia.

  Egy tonna vörös iszap semlegesítése nagyjából 100 ezer forintba kerül, a 30 millió tonnányi készletet tehát 3 ezermilliárd forintból lehetne eltakarítani - ennyi értéket az iparág egy évszázad alatt sem tudna megtermelni. Most úgy tűnik, hogy a mindenkori kormányok a fentiekhez képest fillérekből megúszható kárenyhítésre sem törekedtek. Az érintett térségben élők nem tudták (máshol ma sem tudják), hogy milyen veszélynek vannak kitéve és mi a teendőjük, ha átszakad a gát.

  Az 1995-ös privatizáció alaptétele volt, hogy a vevők gyakorlatilag semmit nem fizettek a gyárakért. Gyurcsány cége például kemény ötmillió forintot (!) tett le saját zsebből a hárommilliárd forintos értéken számon tartott mosonmagyaróvári timföldgyárért.
  Egy további kisebb részt az anyósa által felügyelt állami bank hiteléből állt, míg a vételár túlnyomó részét a Horn-kormány elengedte, cserében a vörösiszap-tárolók megerősítéséért és befedéséért, továbbá a gyár környezetvédelmi fejlesztéséért. Ugyanez történt a többi haver esetében is, Ajkán és Almásfüzitőn. Az igazi vételár tehát a hazai timföldgyártás évtizedek alatt felhalmozott mellékterméke, a 25 millió tonna (!) mérgező vörösiszap sorsának megnyugtató rendezése lett volna. Ha megfizetik.”
 • 45. achilleus 2010. október 07. 19:23
  „40. hozzászólás THK 2010.10.07. 10:57
  Gyurcsány bagóért jutott a később eladott céghez, többek között a rekultiváció fejében. A beígért környezeti rendezést elmulasztotta, a céget (miután nem jött be egy veszélyeshulladék-lerakó létesítése a karsztvíz fölött), jó áron eladta. Vagyona jó része ehhez a vörös mocsokhoz köthető.”
 • 44. szilléri 2010. október 07. 15:16
  „Koszóné kedves maga rokkant nyugdíjas ! Köze nincs a dolgokhoz !”
 • 43. CID 2010. október 07. 13:50
  „http://www.boston.com/bigpicture/2010/10/a_flood_of_toxic_sludge.html

  Az azért kicsit fura, hogy itt kellet látnom,normális fotókat”
 • 42. koszone 2010. október 07. 12:33
  „Mondjuk kíváncsi leszek!
  Ukrán /magyarok/,szerb/magyarok/,román/magyarok/,mennyi kamiont indítanak útnak hogy segítsenek???????
  Pedig mi mindig nyalogatjuk a feneküket,még nem hallottam híradást hogy a szerb magyarság mennyit dobott össze,érdekes?
  Vagy ilyenkor nem vagyunk magyarok,csak ha kárpát alján elsodorta a víz a házat?
  Ha suboticán nincs gáz?
  Ha románok az arany bánya..stb?”
 • 41. Power 2010. október 07. 11:53
  „Ki látta a "Vörös föld" című filmet? A Duna Tv-n ismét vetítették a napokban.
  Komoly kockázatelemzést végezhettek, hogy nem volt mélységi védelem szervezve a veszélyes hulladék körül, hogy még egy tartalék védőgátat sem terveztek be.”
 • 40. THK 2010. október 07. 10:57
  „31,
  ez már beteges... :(

  eleve hogyan "időzítenének" egy agyagréteg megcsuszamlást?! És miért az önkormányzati és nem az országgyűlési választások után? Pont egy szocialista polgármesterű városnak - Ajka - tesznek be? De legalább a hazugságok lennének következetesek. Egyszer még azt terjesztik, h "Gyurcsányé a cég", amiről később kiderül, h valójában "egykori üzlettársának is van ott részesedése" alapra épül - most viszont már ilyen szabotázzsal tönkre is tennék a "saját" cégüket?”
 • 39. dblaci 2010. október 07. 10:48
  „hazudik, mint egy mszps. ja, mert mszps... :D”
 • 38. scott1 2010. október 07. 10:42
  „dodó!
  Dr. Bakonyi Árpád az alumíniumipar egykori privatizációjával megbízott kormánybiztos fia... Az Apró család régi és közeli barátja...”
 • 37. achilleus 2010. október 07. 10:41
  „Gyurcsány és a szeméthegyek II.
  2006. március 29. 01:00 - Huth Gergely
  "(...) A Gyurcsány által kinevezett timföldgyári vezetés miközben húzta-halasztotta a négy korábban épült vörösiszap-tározó lefedését és szigetelését, 2001-ben új, a hulladéklerakás mai követelményeinek is megfelelő tározót épített, amely az V. számot kapta. Ettől az évtől a timföldgyártás során keletkező vörös iszapot már nem a korábbi lerakókra, hanem az új, korszerű medencébe ürítették, ám nem sokkal később, 2002. május 28-án leállították az alumíniumipari alapanyag gyártását. A Motim Rt. ettől kezdve a külföldi piacokon keresettebb kádkő- és műkorundgyártásra koncentrált.
  Nehezen hihető, hogy másfél évvel korábban nem tudtak a gyár jövőjét meghatározó stratégiai döntésről, sőt ennek ellenkezőjét sejtetik az üzem vezetésének korábbi levelei is. A posztszocialista szótár szerint ,,ügyesnek" nevezhető húzással ellenben 200 ezer köbméteres(!) szabad veszélyeshulladék-tárolási kapacitáshoz jutottak, amivel nagyon kevesen büszkélkedhetnek a hulladékpiacon. (...)"
  http://www.mno.hu/portal/345382”
 • 36. achilleus 2010. október 07. 10:34
  „31. hozzászólás falusijóska 2010.10.07. 05:54
  "Lassan hervadni el, mint a virág,
  Amelyen titkos féreg foga rág;"

  A titkos féreg fogát ki kellene már törni.”
 • 35. apátfalvi 2010. október 07. 08:56
  „32. Nem fikázlak, teljesen igazad van. Szilléri hozta be a zsidó témát a kommentek közé, mivel -mint általában- érdemben hozzászólni nem tud, így kicsinyes, faji alapú gyűlölködésbe kezd. (a poén csak annyi, hogy a katasztrófa áldozataihoz méltatlan gyűlölködését bennhagyták, az én reagálásomat meg kiszedték)”
 • 34. szilléri 2010. október 07. 08:13
  „Egy Szegedi gátőr kb. két másodperc alatt megállapította volna a gát állapotát !

  A környezetvédő hatóság egy hónapja kiadta a üzemviteli engedélyt.

  2005 évben kétszer 150 millió GVOP-s támogatást kapott Gy. F. érdekeltségébe tartozó cég.

  Ennyi véletlen azért matematikailag nincs !”
 • 33. Igazgyöngy 2010. október 07. 06:05
  „Falusijóska cikkéhez!
  Igazad lehet, ezek k.. nagy pénzek, elképzelhető hogy megszervezett akció. De ki fogja ezt kivizsgálni? Elfogulatlan nemzetközi bizottság kellene!!!
  Annyit tudunk tenni, hogy nagy emberi erővel odaállunk a falubéliek mellé, és követeljük, hogy káralanítsák őket 100 %-osan, vagyis biztosítsák azt a körülményt vagyont amit elveszítettek!!!!”
 • 32. Igazgyöngy 2010. október 07. 05:56
  „Vettem a fáradságot és elolvastam azt a sok hülyeséget amit ide összehordtatok!
  Ide nem illő dumák "Hajós Alfréd, Tony Curtis, fekete limuzin stb. Gyerekes és ovodás cívódások.
  Ha érző ember lennél az összefogást és a segítést hirdetnéd, de nem mondvacsinált összefogást melyet egyesek hirdetnek, és nem mennék bele a politikába!!! Ennyi erről!
  Gondolj már bele egy percre hogyan élnek ott most emberek, tudod nem szeretnék ott lenni és azt átélni!!
  Inkább a gyűjtésen járjon az eszünk és a segítségen!
  Na hajrá lehet engem fikázni állok elébe!”
 • 31. falusijóska 2010. október 07. 05:54
  „Tegnap hallottam a faluban egy összeesküvéselméletet, miszerint ez vasárnapra lett időzítve, hogy minden vörös legyen, káosz legyen, és hatalmas kár a jelen kormánynak Elképesztő! Ledöbbent mindenki, aki hallotta.
  Egy mondat azonban eszembe jutott, ami a médiákban elhangzott GY F szájából, miszerint a jelenlegi miniszterelnök úr minden nap meg fogja bánni, hogy miniszterelnök lett.
  Isten irgalmazz!”
 • 30. ráérő 2010. október 06. 22:51
  „Várhato volt hogy apátfalvi is itt van a közelben ,csak arra várt,mikor éri sérelem az álltala nagyra becsült .....Megkérdezném Tőled,miért nem teszik most azt a pártok képviselői, az országgyülési képviselők,mint 2005-ben a Kozma utcai temető megrongálásakor.Az egész környék hemzsegett a fekete limuzinoktol,mindenkinek mélygyász az arcán,megtört tekintetek,sirásba boruló edzett férfiak és gyors intézkedések,pedig a kár a mostaninak 0,000000000001 %-át sem érte el. Esetleg nem nézték volna valahonnan jo szemmel ha nem ezt teszik?”
 • 29. THK 2010. október 06. 21:38
  „16,
  csak a vicc kedvéért ugyan nézd már meg a Google Earth-ben, mégis mikori az a felvétel és mit mutat!
  (gy.k. 2 évvel ezelőtti, NEM repedés van rajta, de NEM IS OTT ahol a gátszakadás történt - amúgy minden stimmel...)”
 • 28. dodó 2010. október 06. 21:22
  „"Akkor összefoglalnám a MAL ZRt. álláspontját: a vörös iszap nem veszélyes, ellenben igencsak jó az öntartó képessége, így alig folyt ki valamicske a tározóból. Különben is erős slagos lemosással el lehet távolítani, egyébként meg egy uniós normatíva szerint még veszélyes hulladéknak sem minősül, a céget pedig az égvilágon semmiféle felelősség nem terheli, hiszen egy órával a gátszakadást megelőzően még mindent rendben találtak, milliárdos károkról beszélni pedig butaság." /Dr. Bakonyi Árpád a Heti Válasznak/

  (Dr. Bakonyi Árpád, a MAL Zrt egyik tulajdonosa, a balatonfűzfői Nitrokémia vezérigazgatója, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökségi tagja és közismert műgyűjtő. Az a100leggazdagabb.hu tanúsága szerint a vagyona 16,5 milliárd forint.
  100 ezer forintot ajánlott fel minden károsult családnak.)”
 • 27. Nostradamus 2010. október 06. 21:15
  „Remélem nagyon, megkapják a büntetésüket a sorstól ezek a gyilkosok. Mert azok. Nem, a bíróság nem ítéli el őket, mert kimossák magukat. De annál erősebb és nagyobb hatalom majd igen.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ürgefogó rendőrkézen Borsodban

Természetkárosítás és állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség egy hernádnémeti férfival… Tovább olvasom