Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Elúszhat a vidék ötmilliárd forintja

Ötmilliárd forintnyi európai uniós pénz úszhat el a regionális vidékfejlesztési irodák megszüntetésével.

Megszűnnek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó regionális vidékfejlesztési irodák, így a zalaegerszegi is, amelyhez GyőrMoson-Sopron megye is tartozott – értesült a Kisalföld.
A hírre feltehetőleg kevesen rezzennek össze, pedig a döntés kifejezetten hátrányos a falun élőknek, akik így majdnem ötmilliárd forinttól eshetnek el 2006 végéig.

Az egyik iroda – amelynek illetékességi körébe a nyugatdunántúli régió, így GyőrMoson-Sopron megye is tartozik – szakembere a Kisalföldnek elmondta: február 14-én kapták meg az értesítést arról, hogy megszüntetik a szervezetet, s 30 napos felmondási idő után távozniuk kell. A munkatársak első kérdése az volt, mi lesz a LEADER+ programmal, amire nem kaptak választ, mint ahogy a döntés indokát sem ismertették velük.

Az első hallásra nem túl izgalmasnak tűnő LEADER+ nagyon fontos a vidékieknek: a 4,85 milliárd forintos európai uniós keretből olyan kisebb volumenű fejlesztések támogathatók, amelyek semmilyen más operatív programba nem férnek bele, ráadásul úgy, hogy a döntések helyben születnek.

A pályázatokat áprilisban írnák ki, csakhogy Magyarország úgy egyezett meg az Európai Unióval, hogy a lebonyolítást a szervezésben eddig is kulcsszerepet játszó regionális vidékfejlesztési irodák végzik. Ez a tény szerepel számos dokumentumban – így a LEADER+ működési kézikönyvben is –, s ha változik valami – például, mert megszűnnek az irodák –, mindent újra kell tárgyalni Brüsszellel. Ennek az átfutási ideje legalább fél, de inkább egy év.
A szakember szerint szinte biztos, hogy ebben az esetben a program nem fejezhető be 2006. december 31-ig, ameddig a nyertesekkel alá kell írni a szerződéseket, s le kell kötni a csaknem ötmilliárd forintot.

További rossz hír, hogy ha 2004–2006 között nem valósul meg a
LEADER+ program, akkor az ország esélyei csökkennek a 2007–2013 közötti időszak forrásainak felhasználására.
Ennek oka az, hogy abban a hét évben az Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap legalább 7 százalékát minden tagállam köteles LEADER-programok megvalósítására fordítani, továbbá az alap minden más fő támogatási tengelye mentén kiosztott támogatás 3–3 százalékát a LEADER-elveknek megfelelően kell eljuttatni a végső kedvezményezettekhez.

Az irodák bezárása hátrányosan érinti az önkormányzati térségfejlesztési társulásokat is. Az egyik ilyen, az alsó-szigetközi térség menedzsere, Sárkány Péter lapunknak elmondta: a lépés a regionalitás semmibevételeként is értelmezhető. „A LEADER+ programban á-tól z-ig minden olyan ötletre nyerhető lenne pénz, amelynek valamilyen regionális hatása van" – jegyezte meg, hozzátéve: félő, hogy az ország nem tudja a 4,85 milliárd forintot elkölteni, főleg nem hatékonyan, s a döntéseknél majd politikai és nem szakmai szempontok érvényesülnek.
A Kisalföld múlt csütörtökön küldte el a kérdéseit írásban az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak. Ezekre tegnap estig semmilyen reagálás nem érkezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A panaszbejelentésekről

A fogyasztóvédelem szerint a vásárlók gyakran nem tudják, hogy panasz, elutasítás esetén mit… Tovább olvasom