Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Elutasítják a szakértők a családi adózás ötletét

A családi típusú adózásnak a magas jövedelműek lennének a nyertesei, míg a szerényebb anyagi lehetőséggel bíróknak nem segítene - állítják a Népszava által megkérdezett adószakértők, akik szerint a rendszer drága, bonyolult és ellenőrizhetetlen lenne, ráadásul újabb kaput nyitna az adóelkerülésre.
A lap hétfői számában megszólaltatott szakértők ezért a családi pótlék vagy a személyi jövedelemadó gyermekkedvezményének emelését szorgalmaznák inkább.

Akar Laszló, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint egy közös családi bevallás rendkívül bonyolult lenne, így nem az óhajtott egyszerűsítés felé, hanem éppen az ellenkező irányba vinné az adminisztrációt. Hozzátette: az sem segíti a rendszer bevezetését, hogy a magyar családok zöme csonka család, és jellemző az együttéléses viszony. Szerinte ha az adójogszabályok szerint csak az tekinthető majd családnak, ahol a szülők összeházasodtak, akkor az alkotmányjogilag megtámadható lesz.

Halász György, a Pénzügykutató Zrt. adóügyi tudományos munkatársa szerint egyebek mellett azért kérdéses a rendszer bevezetése, mert ösztönzőleg hat az egykeresős családi modell kialakulására, és így az anyák hosszabb ideig távol maradnak a munkapiactól.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője szerint "abszolút igazságtalan lenne, ha a bankár férj magas és a háztartásbeli feleség alacsony jövedelmét átlagolnák, és így a férjnek nem vagy alig kellene adóznia". Hozzátette: Magyarországon negyed százada vizsgálják a családi adózás bevezetésének lehetőségét, ám minden alkalommal oda jutottak a szakemberek, hogy inkább újabb adminisztrációs terheket róna az adózókra és az adóhatóságra, minthogy egyszerűsítést hozna.

Olvasóink írták

 • 4. jq 2010. május 20. 15:46
  „Aki együtt él, az nyugodtan összeházasodhat, nem kerül sokba (elvileg ingyen van, de a takarítás díját, meg ilyesmit ki kell fizetni) Az mitől igazságtalan, hogy átlagolják a fizetést és azután aszámolják az adót? Az egy főre jutó jövedelem alapján történő számításnál nem nagyon tudok igazságosabbat elképzelni...”
 • 3. szilléri 2010. március 29. 18:52
  „Na ezek a ,,szakértők" vitték csődbe az országot.
  pl. működő tőke = lenyúlás
  piacgazdaság = szívatás
  esélyegyenlőség = támogatás a selejtnek
  privatizáció = vadkapitalizmus
  demokrácia = kábítószer

  család = ????????????????????????????????????????? / leszbi/ homokos / pedofil / kretén / hit gyüli
  adózás = offfffffffffffffffffffffsore = szocik = libsik”
 • 2. KolompárRómeó 2010. március 29. 10:34
  „A németeknél is működik. Az adózók járnak jól vele, nem pedig az alacsony "jövedelműek" (értsd: segílyesek). És az ország meg az adózókkal jár jól. Hol itt a hiba???”
 • 1. papipa 2010. március 29. 10:04
  „Húlyék! Franciaországban az van, és ráadásul egyszerübb is az adózás mint nálunk.
  Itt mindenki szakértőnek nevezi magát. Az ellenkezője is igaz, tehát én is szakértő vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaporodnak az illegális utazási irodák

Mintegy százmillió forintra becsülik szakértők azt az összeget, amennyivel az engedély nélkül működő… Tovább olvasom