Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Elutasították a Jobbik népszavazási kezdeményezését

A még hatályos alkotmány alapján utasította el a házbizottság a Jobbik népszavazási kezdeményezését az új alaptörvényhez fűződő átmeneti rendelkezésekről és az új egyházügyi törvényről, mondván, hogy népszavazást a képviselők legalább egyharmada indítványozhat.
A még  hatályos alkotmány alapján utasította el a házbizottság a Jobbik  népszavazási kezdeményezését az új alaptörvényhez fűződő átmeneti  rendelkezésekről és az új egyházügyi törvényről, mondván, hogy  népszavazást a képviselők legalább egyharmada indítványozhat.  

Ezt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke közölte a  házbizottság pénteki ülése után. Érvénytelen a Jobbik kezdeményezése  a jelenleg hatályos alkotmány alapján, mivel a népszavazást csak  egy-egy képviselő indítványozta - tájékoztatott.  

Bár kezdeményezésük házszabályszerű volt, a hatályos  alkotmánnyal ellentétes, ezért a Jobbik tudomásul veszi a döntést,  elfogadja az érvelést - mondta Vona Gábor. Az ellenzéki párt  elnök-frakcióvezetője - aki az egyik népszavazási indítványt  jegyezte - ugyanakkor hangsúlyozta: súlyos hibának, történelmi  bűnnek tartják, hogy az ország leendő alaptörvényéről nem lesz  népszavazás. Az eset másik tanulsága szerinte az, hogy "látható,  micsoda káosz és ellentmondások övezik az Országgyűlés működését".  

Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője - a másik  népszavazási javaslat kezdeményezője - korábban az MTI-nek elmondta,  lelkiismereti okokból indítványozták a népszavazás kiírását, hiszen  már korábban is azt mondták, hasonló súlyú ügyekben a lakosságnak  kellene kimondania a végső szót.  

A házszabály értelmében bármely képviselő élhet a megerősítő  népszavazás indítványozásának lehetőséggel a parlament által már  jóváhagyott, de még ki nem hirdetett előterjesztések esetében. Az  alkotmány viszont úgy rendelkezik, hogy mérlegelés alapján országos  népszavazást a köztársasági elnök, a kormány, az országgyűlési  képviselők egyharmada vagy százezer választópolgár kezdeményezésére  rendelhet el az Országgyűlés.  

A házbizottság ülését Lázár Jánosnak, a Fidesz  frakcióvezetőjének javaslatára hívták össze. A politikus ügyrendi  felszólalásában azt mondta, amennyiben a Ház az átmeneti  rendelkezések esetében támogatja a népszavazás kiírását, akkor az  eltolja az új alaptörvény hatályba lépését, míg az egyházügyi  törvény esetében a "bizniszegyházak" jövőre is több milliárd  forintos támogatáshoz juthatnak. Mint mondta, a Jobbikot így  "nyilvánvalóan az 1949. évi kommunista alkotmány és a  bizniszegyházak támogatása mozgatta" a régi szabályok hatályban  tartásakor.  

A házbizottság tanácskozása alatt a Jobbik kétszer is szünetet  kért, hogy - mint azt Vona Gábor elmondta - mérlegeljék a kialakult  helyzetet. Közölte azt is, hogy a Fidesz kérte a népszavazási  kezdeményezésük visszavonását.  

A házbizottság ülése után folytatta munkáját az Országgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombathelyen is jelentősen nőtt az adósságállomány

Szombathely adóssága csaknem megháromszorozódott 2007 és 2010 között. Tovább olvasom