Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Elutasították Gyurcsány panaszát

Elutasította az ügyészség Gyurcsány Ferenc panaszát, amelyet a politikus a Sukoró-ügyben történt meggyanúsítása ellen tett - erősítette meg a Demokratikus Koalíció sajtóirodája.
Közlésük szerint a volt miniszterelnök szerdán kapta meg az elutasításról szóló határozatot, amelyet az üggyel kapcsolatos többi irathoz hasonlóan közzétett a www.sukoroper.hu weboldalon.

Gyurcsány Ferencet október 3-án gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaéléssel a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügyben. A korábbi miniszterelnök a gyanúsításközléssel szemben panaszt jelentett be, ezt utasította el a Legfőbb Ügyészség.

A volt kormányfő által közzétett ügyészségi határozat indoklása szerint a panasz nem alapos: a rendelkezésre álló adatok - különösen a befektetők és a miniszterelnök részvételével tartott 2008. májusi parlamenti egyeztetésről készült feljegyzés, az ahhoz készült előkészítő anyagok, a velük kapcsolatos e-mailek és a tanúvallomások - alapján Gyurcsány Ferenc megalapozottan gyanúsítható a terhére rótt bűncselekmény elkövetésével, ezért kihallgatására törvényesen és megalapozottan került sor.

Az ügyészség álláspontja szerint a volt kormányfő a kaszinóberuházás ügyében azért döntött - törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve - a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek, kiiktatva a versenyeztetést, kizárva a nyilvános pályázat lehetőségét. "A földcsere kérdésében hozott, utasítás jellegű - ténylegesen és kizárólag a befektetők érdekét szolgáló - miniszterelnöki feladatszabás döntően behatárolta az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács egyes tagjainak - bűncselekmény megalapozott gyanúját is - megvalósító eljárását" - áll a gyanúsítás tényállásában, amelyet a kihallgatásán kérdésekre nem válaszoló volt miniszterelnök hozott nyilvánosságra korábban.

A gyanúsítás elleni panasz elutasításáról tájékoztató közleményében az általa vezetett Demokratikus Koalíció sajtóirodája azt írta: "Gyurcsány Ferenc teljes mértékben együttműködik a ma még független bírósággal. A pártirányítás alatt álló vádhatóság esetében azonban csak annyira teszi ezt meg, amennyire a jogszabályok szerint ez kötelező."

A Magyar Nemzet online szerdán dél előtt - Horányi Miklósra, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjére hivatkozva - számolt be arról, hogy az ügyészség elutasította Gyurcsány Ferenc gyanúsítással szembeni panaszát

Az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével. A csereszerződés tárgyát az állami tulajdonban lévő Sukoró külterületi ingatlanegyüttes, illetve az említett személy tulajdonát képező, Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok képezték. Az ügyészség szerint a csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak. A főügyészség szerint így olyan szerződést hagytak jóvá, amellyel, ha teljesül, az államot több mint 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés éri.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2011. október 27. 08:38
    „Ki az a Gyurcsány ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még 5 nap! Itt tart jelenleg a népszámlálás

A háztartások több mint 85 százalékában vették fel eddig az adatokat az öt nap múlva befejeződő népszámláláson. Tovább olvasom