Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Elveszett birodalomra bukkantak az Északi-tengerben

Elveszett birodalmat találtak az Északi-tenger mélyét tanulmányozó brit tudósok. A valaha emberek által benépesített tájat tavak, sós mocsarak és folyók tagolták, most azonban több mint száz méterrel a tenger felszíne alatt található.
A kutatók úgy vélik, hogy a mai Nagy-Britanniánál is nagyobb szárazföld több mint ötezer évvel ezelőtt süllyedt el, a legutóbbi jégkorszakot lezáró olvadás következtében.

A munkát vezető professzor elmondta: a szárazulat magába foglalt egy hatalmas, Észak-Európában akkor a legnagyobbnak számító tavat is, amely az Ouse, a Tweed és az Elba folyók elődinek vizét gyűjtötte össze.

A tótól keletre magasodtak a Dogger-dombok, amelyek ma már szintén a tenger alatt találhatók, és a Dogger Bank homokhátságot alkotják. Az elsüllyedt föld innen kapta a nevét is: Doggerland. A tudósok szerint a területen valaha a történelem előtti emberek százezrei éltek, osztozva a növény- és állatvilággal.

A rendelkezésre álló adatok jelentős részét egyébként az energiahordozók után kutató olaj- és földgázvállalatok gyűjtötték össze.

A kutatás részletes megállapításait a jövő heti yorki brit tudományos fesztiválon ismertetik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a fiatal cserbenhagyó

Tovább olvasom