Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Elveszettek

Keserű történet Keserűé, az irodalmi szerkesztőé. Keserű a rendszerváltás elveszett értelmisége, kesernyés az örökre elveszett regény örök keresésének sztorija Kertész Imre Felszámolás című regénye.
Keserű mesél, de az Auschwitzban született B.-ről és a kettősükhöz, az irodalmi szerkesztőhöz és az íróhoz csapódó nők tragédiáiról, a rendszerváltó értelmiségi lét zsákutcáiról szól Kertész Imre Felszámolás című regénye. „Ha az életem történetét kívánom látni (és ki ne kívánná ismerni a saját történetét, melyet aztán megnyugodva – vagy éppenséggel nyugtalanul – a sorsának nevezhet), akkor B. történetét kellene elmondanom" – hadakozik önmagával és múltjával Keserű.

Kálváriát jár a beszédes nevű irodalmi szerkesztő, Keserű. B.-t utánozva bukdácsol a Kádár-korszak bugyraiban, s szinte öntudatlanul hányódik napról napra, sorsát föl nem ismerve. De mikor B., az író épp a rendszerváltozás hajnalán, 1990-ben a halált választja, de hagyatékában irodalmi szerkesztőjeként nem leli a nagy, mindenre magyarázatot adó regényt, Keserű kérdések özönével szembesül. Mit üzent végzetes tettével B. a hátrahagyottaknak? Az öngyilkosság: demonstráció? A koncentrációs tábortól, a haláltól megmenekült B. miért menekül rezignációba, a halálba? Mi B. elhagyott szerelmeinek és elveszett barátainak sorsa?

Egy nyomozás története is a regény: Keserű keresi B. megírtnak hitt, de eltűnt regényét. Ezért ismét megmerítkezik saját és barátai, vagyis a Kádár-korszak értelmiségének múltjában. Rádöbben: a kézirat megsemmisülése előre vetíti a hozzá kötődő, sorsát vesztett nemzedék tragédiáját.

(Kertész Imre: Felszámolás; Magvető Kiadó, 159 oldal, 945 forint)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ibolya alulról

Történt pedig, hogy néhány napja Oláh Ibolya volt a közszolgálati tévé reggeli napkelésének… Tovább olvasom