Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Elvesztegetjük a munkaidő 40 százalékát

A vállalati szférában nemzetközi szinten a munkaidő 39 százaléka elvesztegetett idő, a magyaroknál a pazarlás 43 százalékos. Mindez évente 88 elvesztegetett munkanapot jelent nemzetközi szinten, és 97 elpazarolt munkanapot hazánkban.

A kutatásról

A Czipin and Proudfoot Consulting kilencedik alkalommal készítette el
termelékenységi tanulmányát, melyet 9 országban (Németország, Franciaország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Magyarország, Csehország, Egyesült Államok, Dél-Afrika és Ausztrália), összesen 2700 vállalatvezetői interjú elvégzésével készített.

Nemzetközi szinten a termelékenység fejlesztésének első számú akadálya a nem megfelelő tervezés és irányítás, amely 41 százalékban, azaz 36 munkanappal csökkenti a hasznos munkaidőt. A vezetési és felügyeleti problémák 23 nap, a nem megfelelő munkamorál 10 nap veszteséget okoz évente. A hiányos kommunikáció 5 napnyi, az számítástechnikai problémák 6 napnyi, a nem megfelelő képesítések pedig 8 napnyi veszteséget okoznak évente, dolgozónként - derül ki a Czipin & Proudfoot Consulting által elkészített 'Nemzetközi Termelékenységi Tanulmány 2003'-ból.

A tavalyi adatokhoz képest idén 2 százalékos volt a javulás, a mutató ennek ellenére még mindig messze alatta van az optimálisnak tekinthető 85 százalékos termelékenységi szintnek. A 85 százalék egy olyan szintet jelent, mely adott gazdasági környezetben optimális esetben elérhető lenne.

A magyarországi adatok lassan javuló tendenciát mutatnak. A 2001-es 47, és a 2002-es 45 százalékhoz képest 2003-ra az elvesztegetett idő 43 százalékra mérséklődött hazánkban.

Az egyes szektorokban jelentős különbségek vannak a vállalatok
termelékenységében; a telekommunikációs cégekétől jelentősen elmarad az élelmiszeripari vállalatok termelékenysége - derül ki a cég [origo]-hoz
eljuttatott közleményéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszolgáltatott műkincsek

Hónapokkal ezelőtt az országban több helyütt nagy értékű régészeti lelet került elő a földből. A… Tovább olvasom