Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Élvezhetetlen élelmiszerek a klímaváltozás miatt?

Német agrárbiológusok szerint a klímaváltozás miatt igen sok élelmiszer élvezhetetlen lesz. A hohenheimi egyetem kutatói speciális klímakamrákban vizsgálták a felmelegedés hatását különböző ételekre. Az eredmények lehangolóak.
A sült krumpli mérgező lett, a kenyér sületlen maradt, a sör pedig nem, vagy alig habzott. Az üvegházhatás ugyanis nem csak a klímát változtatja meg, hanem az élelmiszerek összetételét is. A tudósok high-tech körülmények között vizsgálták, hogy a búza, a komló, a burgonya, a paradicsom és a szójabab a jövő környezeti feltételei között miként változtatja meg tulajdonságait.

A klímakamrákban mediterrán időjárást szimuláltak, részben pedig megnövelték a széndioxid koncentrációt, arra szintre, ami 50 év múlva várható a Földön. A kísérletek riasztó eredményt hoztak, ugyanis a megnövelt széndioxid mennyiség miatt a növények a felszínen jobban nőttek és nagyobb termést hoztak, de a minőség jelentősen megváltozott. Ez elsősorban a búza, a komló és a burgonya esetében feltűnő, mondták a kutatók.

A búzában kevés a keményítő, ezért nem lehetett kenyeret sütni, a sör alig habzott, a közkedvelt sültkrumpli pedig pedig még mérgező is lehet az emberre - jelentette ki Andreas Fangmeier a Környezet és Növényökológiai Intézet vezetője.

Hozzátette: a csökkenő tápérték miatt az állatoknak több takarmányra lesz szükségük. A minőségromlás és a tápértékcsökkenés oka az, hogy megváltozik a fehérjekoncentráció a növényekben. A nagyobb széndioxid mennyiség miatt ugyanis a legtöbb növénynek kevesebb fehérjére van szüksége, így kevesebb nitrogén lesz a levelekben. Az érés során így kevesebb nitrogén jut a termésbe, vagyis a következő 50-100 év alatt a mai fajták nem lesznek képesek azt a minőséget szállítani, amire szükségünk van, - mondta Fangmeier. A jövőben tehát új, vagy nemesített növényekre lesz szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor anya a legjobb barátnő

Ahány család, annyiféle szülő-gyermek viszony létezik. Megkérdeztünk néhány szegedi édesanyát és… Tovább olvasom