Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Elvonás az egészségügytől

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumtól (ESZCSM) 6,7 milliárd forintot vonnak el az államháztartási takarékossági csomag keretében, míg az egész ágazat költségvetését a kormányzati döntés 16,7 milliárd forinttal csökkenti – közölte Kökény Mihály miniszter.
Kökény Mihály
„A takarékosság nem azt jelenti, hogy ellátást sértünk, (...) azt jelenti, hogy a gazdasági és szakmai racionalitásokat össze kell egyeztetni" – mondta a miniszter, hozzátéve: szembe kell nézni azokkal az indokolatlan többletigényekkel és követelésekkel, amelyek pazarlást eredményeznek. Közlése szerint végig kell gondolni azt is, hogy az igazgatási és irányítási rendszer milyen tartalékokat tartalmaz.

Tájékoztatása szerint a decemberi és a szerdán bejelentett döntések értelmében a beruházások átütemezésével 1,9 milliárdot takarít meg a tárca, míg az egészségügyi ágazatra 3,1, a szociális ágazatra pedig 1,7 milliárddal költhetnek kevesebbet ez évben.
Kökény Mihály a takarékossági intézkedések főbb szempontjai között említette, hogy a tárca felügyelete alatt álló intézmények, így az Országos Vérellátó Szolgálat vagy az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) előirányzatai ne csökkenjenek.

A miniszter beszámolt arról is, hogy az igazgatási kiadások idén 12 százalékkal mérséklődnek, átalakul az ÁNTSZ, s ennek keretében a városi intézetek helyett kirendeltségeket hoznak létre és a szolgáltató laboratóriumokat privatizálják. Ezenkívül a megtakarítási intézkedések között kevesebb pályázatot hirdet meg a tárca például az orvostudományi kutatás vagy a szociális szolgáltatások fejlesztése területén. Csökkentik a minisztériumi intézmények felügyeletével és irányításával összefüggő költségeket is. Megszűnnek egyes kis létszámú szakmai intézetek és csökken az alapítványok támogatása is.

A miniszter az ágazati megtakarítások között említette az Egészségbiztosítási Alapot 9 milliárd, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság igazgatási költségeit 440 millió, illetve 523 millió forinttal érintő elvonásokat. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingázó, hétvégi családanyák

Naponta ingáznak, a családra egyre kevesebb idejük jut, ám helyben nem találnak munkát maguknak a… Tovább olvasom