Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Elzárásra ítélték a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület 13 tagját

Az előállítottak az egyesület tagjaiként, szimpatizánsaiként úgymond sétára indultak Miskolc avasi lakótelepén pénteken.
Két-két nap elzárásra ítélte nem jogerősen a Miskolci Városi Bíróság szombaton azt a 13 embert, akik pénteken Miskolc avasi lakótelepén a Szebb Jövőért Egyesület tagjaiként, szimpatizánsaiként úgymond sétára indultak a városrészben. Egy férfi ellen - aki szervezte a "megmozdulást" - büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség.

Az MTI információi szerint a rendőrség által a pénteki "sétán" előállítottak között volt Jakab Péter, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, miskolci önkormányzati képviselő is.

Szabó József, a Miskolci Törvényszék szóvivője az határozathirdetést követően az MTI-nek elmondta: közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabálysértése miatt ítélte el a 13 embert, ugyanakkor valamennyiüket szabadlábra helyezték, az őrizetbe vételük két napja ugyanis ebbe beleszámít.

A rendőrség tudomásul vette a döntést, az érintettek és ügyvédjeik fellebbeztek, ezért a verdikt nem jogerős.

Jakab Péter a héten Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármesternek címzett nyílt levelében azt jelezte, hogy megalakul az egyesület miskolci egysége, "mely péntek délután az Avason fog sétálni". Az egyesület miskolci szervezetének megalakulásáról sajtótájékoztatót is tartottak pénteken. A "városnéző séta" az esemény után indult.

Pakusza Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben az írta: "sajnos kiderült, a hatalom újfent nem a becsületes polgárok mellett áll. Az Avason sétáló hazafiakat a pintéri rendőrség előállította, mintha közönséges bűnözök lennének".

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján közölte, hogy 14 embert előállítottak. Közülük egyet közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése vétsége, a többit pedig közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt állították elő.

Földesi Norbert, az MSZP miskolci frakcióvezetője közölte: "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület kimondatlanul is nem más, mint a már nyíltan fajgyűlöletet hirdető, fasiszta parlamenti párt katonai nyúlványa". Hozzátette: pártja tiltakozik a szebb jövősök fellépése ellen.

A Fidesz miskolci szervezete szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az avasiak a rend pártján állnak. "Ebben az esztendőben sajnos ez már a sokadik alkalom, amikor szélsőségesek akarnak politikai hasznot húzni az Avas problémáiból. Ezzel szemben, a miskolci városvezetés 60 járőrrel erősítette a városban, így az avasi lakótelepen is, a közbiztonságot, a személyes jelenlétet. A korábbi esztendők tízszeresét, összesen 400 millió forintot fordított a rend megerősítésére" - írta a párt közleményében.

A Jobbik szintén szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy határozottan elítélik "ezt a nyilvánvalóan politikai megrendelésre indított koncepciós eljárást."

Az ilyen jellegű intézkedések a lakosság megfélemlítését szolgálják azzal a nyilvánvaló céllal, hogy megakadályozzák a társadalmi önszerveződés minden formáját. Jelen esemény is azt bizonyítja, hogy a rendvédelmi szervek felsőbb utasításra nem a településünket sújtó bűnözési hullám felszámolásával foglalkoznak, hanem az őket jogos kritikával illető állampolgárokkal szemben lépnek fel - olvasható a Jobbik közleményében.

Olvasóink írták

 • 3. varadipal 2012. december 02. 14:00
  „2. szám alatti bejegyzésben pedig egy névtelen senki koptatta a klaviaturát, miközben a moderátor szendereg.
  A fasizmus és rasszizmus ellen nem a rettegők szerveztek Budapestre tüntetést, hanem pártállásuktól függetlenül azok, akik az emberek faji vagy vallási megkülönböztetése ellen kivánják a horogkeeresztes és nyilaskeresztes nácik eltünését a parlamentből és az utcákról.Ugyanebben a parlamentben 70 évvel ezelőtt már született egy numerus clausus, majd ezt pogromok és egy népírtás követte. Nem feledjük, még ha ilyen tudatlan, orránál fogva és vakon vezetett bánkik is vannak közöttünk, akik legszívesebben fekete egyenruhában és bakancsban aludnának miközben azt sem tudják, mit és miről beszélnek.”
 • 2. bánki 2012. december 02. 10:10
  „Vasárnap reggel megyénk díszpolgára Deutsh Tamás tépte a pofáját a Hír Tv-ben. Az ATV-ben városunk ,,ünnepelt" média kommunikációs tanszékvezetője Havas Henrik tépte a pofáját.
  Délután az ország hivatásos és önkéntes rettegői fognak csápolni Judapesten.

  Ezek vényében laza gyakorlat Miskolcon az AVAS lktp.”
 • 1. ikszy 2012. december 01. 18:19
  „Ez a hír mintha tegnap is szerepelt volna a híradásokban. Ellepték a patkányok az Avas-t. ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas Sándor: növekedési pályán a dinnyeágazat

A gazdák jó évet zártak, a termelők és a kereskedők egyaránt tisztességes jövedelemhez jutottak -… Tovább olvasom