Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 14°C

Emberi mulasztás okozta a tragédiát az újpesti fürdőben

Emberi mulasztást állapított meg az a belső vizsgálat, amelyet az Aquaworld üzemeltetője indított az újpesti élményfürdőben múlt csütörtökön történt halálos kimenetelű gyermektragédia után, a cégtől négy dolgozót küldenek el - közölte az Aquaworld Zrt.
A belső vizsgálat a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetés területéről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg, amelynek nyomán az üzemeltető a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszünteti - írta Kelecsényi Ágnes marketing és értékesítési igazgató közleményben.

"E felelős munkatársak észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le a működését, pedig hatáskörük ezt lehetővé tette. Ezen túl tájékoztatási kötelezettségüknek sem tettek eleget, mert nem értesítették felettesüket az aknafedő meghibásodásáról, aki ha tudott volna a problémáról, hatáskörében felelősen eljárhatott volna" - indokolta a döntés hátterét.

Ezen túl két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony - olvasható a közleményben.

A belső vizsgálat részeként a szörfmedence skót gyártói vasárnap Budapestre érkeztek, azóta folyamatosan vizsgálódnak, ennek lezárásáig a szörfmedence továbbra is zárva tart, s csak a szükséges biztonságtechnikai változtatásokkal nyithat majd meg újra - írta a marketing igazgató.

Az újpesti vízipark szörfmedencéjénél csütörtökön egy 9 éves kisfiú szenvedett halálos balesetet. A gyermek belezuhant egy aknába, s a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.

Olvasóink írták

 • 16. airwaves 2009. július 28. 11:10
  „Ne legyen igazam, de hallunk még hasonló tragikus esetekről... Ebben az országban minden beruházás sz@r minőségben és indokolatlanul horror áron valósul meg! Sok pénznél jobb a több! Nem igaz, hogy aki már összelopta magát, az nem mohó! Mo-on a meggazdagodás egyet jelent a Btk.-ba ütköző cselekménnyel. Nem is lehetne becsületesen... Csak éppen sok történetnek közvetve hullák szegélyezik az útját! Privatizáció, ágyszámleépítés, gyógyszerár, uzsora, Hajdúbét, körbetartozás, hagyag kivitelezések stb,stb :o(”
 • 15. Tömeg 2009. július 28. 11:01
  „Nekem még mindig csak az nem fér a fejembe,hogy miért nem kötelező Magyarországon TÜV vizsga
  egy ilyen létesítmény kinyitásához?
  És tényleg miért a "Józsi bácsi" a hunyó?”
 • 14. Zsoltee0716 2009. július 28. 10:41
  „Meg kellene keresni azt a pár embert hogy beszéljenek az Aquaworld-ről egy kicsit, mi hogy működik!”
 • 13. Lakos 2009. július 28. 10:08
  „Egyetértek a hozzászólókkal. Egy ilyen aknafedél alatt rácsnak is kéne lennie, amit nem lehet csak úgy üzem közben kinyitni. A főnökség-üzemeltető-tulaj felelőssége teljesen egyértelmű, de "jó" magyar szokás szerint a felelősséget áttolják pár alkalmazottra. Be kéne zárni legalább egy hónapra, vagy addig amíg teljes körű biztonsági vizsgálatot nem végeztetnek külső, független céggel.”
 • 12. web 2009. július 28. 10:02
  „mikor elolvastam a cikket , eszembe jutott a beteghordó esete........”
 • 11. Popi 2009. július 28. 10:02
  „Aham, aham.
  Ez már durva, persze a vezető sosem tud semmiről és nem is felel érte........”
 • 10. savos 2009. július 28. 09:17
  „Ezzel, hogy 4 kisembert kirúgtak el is van intézve az ügy. Kelecsényi ágnes megússza a börtönt, mert zsebből kifizeti a 20 millás "kártérítést". Ilyen nálunk a jogrendszer: ha pénzed van, jogod is van.”
 • 9. Nostradamus 2009. július 28. 09:09
  „Azért ha leállította volna a huszadik senki a medencét nyár közepén, nem tudom hány perc alatt repült volna! És ha nem szóltak senkinek, akkor ugyan honnan a fészkes fenéből tudják a tisztelt felsőbb vezető urak, hogy tudtak a hibáról a munkások? Utólag odamantek hogy mi tudtuk ám, csak nem szóltunk? Ugyan már... Szóltak azok szerintem, és rendesen le is sz@rták őket, mert kevesebb lett volna a bevétel...”
 • 8. tahoszegedi 2009. július 28. 09:05
  „- állítólag csak belülről nyitható
  akkor hogyan lehetséges, hogy a víz felemeli (13-as villáskulcsa van a víznek?)

  - állítólag volt próbaüzem
  akkor egyetlen egy élesszemű mérnök nincs Magyarországon aki ilyet kiszúr?

  Egyértelmű az üzemeltető felelőssége.
  Egyértelmű a műszaki-átadás-átvételen résztvevők felelőssége.

  Egy karbantartó nem ismerheti (mivel az üzembehelyezés után lett felvéve) a kiviteli tervek, és a megvalósuulási tervek közötti eltérést, nem beszélve az esetlegesen benyújtott változtatási javaslatok műszaki tartalmát.
  A karbatartónak ez volt az üzemszerű működés, indulsákor megemelkedik a fedlap, egyébként egy rúgós csavarral orvosolni lehetne a próblémát, ami engedi is felemelkedni a fedlapot (túlnyomás elvezetése), de ugyanakkor nem engedi a fedlap horizontális elmozdulását.

  Ésszel él az ember. A magyarnak mindig volt kreítivitása, de a kék-fehéreknek nem.”
 • 7. katuska1955 2009. július 28. 08:49
  „Az aknafedél csavarja kilazult, elképzelhető!!!!! Hova tűnt a védőrács???? Talán az összes élményfürdőben nincs az aknák alatt védőrács??? Akik nyilatkoztak azt mondták, hogy borítékolták valamilyen tragédiát, mert hiányzott a fedél alatt a védőrács! Ki mond igazat? Ahogy végiggondoltam az élményfürdőkben ahol buzgár, nagy erővel feltörő vízsugár van, ott akna is van, ami le van csavarozva.Onnan tudjuk, ha még nem üzemel, akkor ott valami élményelem fog működni, ha bekapcsolják! Rettegés fogja el az embert, hogy ezek alatt sincs védőrács! Bármikor felnyílhat! Elgondolkodtató!!”
 • 6. CID 2009. július 28. 08:39
  „"E felelős munkatársak észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le a működését, pedig hatáskörük ezt lehetővé tette"

  Na erre kíváncsi lettem volna. Szezon közepén Józsi bá lezáratja a medencét. Unyan-ugyan”
 • 5. ocsi1 2009. július 28. 08:39
  „1-es felszólalóval egyet értek. Mindig a kisembereket rugdossák, holott ugyanolyan felelős az üzemeltető is.”
 • 4. gróf 2009. július 28. 08:36
  „1. hozzászólás sörpocak 2009.07.28. 07:35

  Nem mert az állásával játszani a karbantartó, ezért más életével játszott...

  Vastagon benne vannak a kis emberek is. Talán le kellett volna ellenőrizni valamelyik igazgatónak, hogy a karbantartó képes-e meghúzni egy csavart, vagy megállapítani a balesetveszélyt?
  Te mertél volna szólni? Vagy várod csendben a szerencsédet, hogy a napi 2000-3000 vendég közül senki nem lép rá? Na ugye!
  Sajnos a kis emberek azért vannak/vagyunk, hogy a felelősség leessék a nagyok válláról. Ebből nagyon sok karbantartónak, szerelőnek, ápolónak tanulni kell, mert jobb munka nélkülinek lenni, mint börtönben ülni lelkiismerettől marcangolva.”
 • 3. spiler 2009. július 28. 08:04
  „a müszaki ellenőr felelősége.........
  tulajok felelősége...
  üzemeltető felelősége.......
  AZ ÜZEMBE HELYEZÉS ELŐTT ÁLLITÓLAG IGEN SOK VEZETŐ IS FELMONDOTT ,VAJON MIÉRT?lehet,hogy nincs összefüggésben de kitudja......”
 • 2. bo 2009. július 28. 08:03
  „Kellett a felelős és kész. A nagyokhoz nem nyúltak, én csak azon csodálkozom, hogy egyből négyet találtak. Az ilyen balhékat általában egy balekra szokták ráverni, úgy, hogy egy kis bánatpénz neki is jusson a szabadulás után, ha persze leültetik.”
 • 1. sörpocak 2009. július 28. 07:35
  „Megint a kisemberek közt találtak felelős, akik nem mertek az állásukkal játszani. Kelecsényi Ágnes határozottan cáfolta, hogy korábban is lett volna az aknafedéllel kapcsolatos hiba, pedig az origó fotókkal, egy korábbi feljegyzéssel is bizonyította. A felsőbb vezetők megint megússzák, pedig ugyanolyan hibásak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzés lesz kedden az M7-es autópályán

Ellenőrzésre kell számítaniuk az autósoknak kedden az M7-es autópályán, Somogy megyében, a táskai… Tovább olvasom