Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Emeli a sárga csekkek díját a Posta

A csekkdíj 22 százalékos emelését a 2 ezrelékes tranzakciós illeték, illetve az infláció mértéke indokolja.

A Magyar Posta Zrt. 2013. január elsejétől átlagosan 22 százalékkal emeli a bankoknak a készpénzátutalási megbízás díját, a jövő évi plusz költségek alapján - közölte a Magyar Posta Zrt. szerdán az MTI érdeklődésére.

Az MTI annak kapcsán kérdezte a Magyar Postát, hogy a Népszabadság információja szerint a a cég 112 forintról 137 forintra emeli a sárga csekk díját.

A Magyar Posta hangsúlyozza, hogy a 22 százalékos mérték a 2013-tól felmerülő plusz költségeket fedezi, az emelés nem jelet a cég számára extra bevételt.

A posta a készpénzátutalási szolgáltatás igénybevételére a számlavezető bankokkal áll szerződéses kapcsolatban, a sárga csekk szolgáltatás díját jelenleg is a pénzintézetek fizetik meg, a jövő évi emelés is rájuk vonatkozik. A postahelyen jelenleg sem kell a befizető ügyfélnek a csekken történő befizetésért fizetnie, ezen a jövőben sem kívánnak változtatni - közölte a Magyar Posta Zrt.

A cég tájékoztatása szerint árbevételének éves szinten 15-16 százaléka származik a sárga csekk forgalomból, a készpénzátutalási megbízás iránti igény évek óta csökkenő tendenciát mutat annak ellenére, hogy a termék a lakosság körében még mindig népszerű. Becslések szerint a jövő évtől életbe lépő változások ezt a trendet jelentősen nem módosítják.

A posta jogosult az általa nyújtott pénzforgalmi szolgáltatások díjait évente módosítani, amelyet a hatályba lépést megelőzően 30 nappal korábban, hirdetményben tesz közzé. A változtatásról tájékoztatták az érintett ügyfeleket - közölte a Magyar Posta.

Nyilvános adatok szerint a Magyar Posta évi 250 millió darab csekket dolgoz fel. A sárga csekken feladott összeg mintegy 2700 milliárd forintot tesz ki.

A csekkdíj 22 százalékos emelését a 2 ezrelékes tranzakciós illeték, illetve az infláció mértéke indokolja.

Korábban írtuk:

Nettó 112-ről 137 forintra emeli a sárga csekkek után fizetendő díjat a Magyar Posta – értesült a Népszabadság. Ezt az összeget annak kell fizetni, aki a csekket kinyomtatja és akinek a számláján jóváírják a készpénzt. A jelek szerint tehát a Magyar Posta úgy készül a postai liberalizációra, hogy a piaci árakat jelentősen fölélövi, 137 forintra. Miközben az állami cég korábban azt hangsúlyozta, hogy a sárga csekk a legolcsóbb számlakiegyenlítési módszer, mert nem kell hozzá infrastruktúra és bankszámla sem, addig ezzel a díjjal a legdrágább átutalások versenyében bizonyosan az élmezőnyben végeznének.

A Magyar Postát a Népszabadság megkereste, hogy megtudják: mi indokolja ezt a drasztikus drágítást. – A Posta a költségek jövő évi változásának figyelembevételével kénytelen emelni a pénzforgalmi szolgáltatások díját. Az emelés mértékét kizárólag a 2013-tól felmerülő plusz költségek határozzák meg. Ez nem jelet a Magyar Posta számára extra bevételt. A Posta a szolgáltatás igénybevételére a számlavezető bankokkal áll szerződéses kapcsolatban - válaszolták kérdésükre.

Vagyis, a drágulás oka a Posta válaszának logikája szerint a tranzakciós illeték, de annak mértéke mindössze két ezrelék – írja a Népszabadság. Az infláció is elszaladt, de az is csak hat százalék körül van, szemben a Posta 22 százalékos áremelésével. Még év elején nyilatkozta Geszti László vezérigazgató, hogy a csekkekkel kapcsolatban igen komoly informatikai modernizációt kíván végrehajtani a Posta, az is lehet tehát, hogy az áremelésből ezt a fejlesztést kívánják finanszírozni.

A Népszabadság teljes cikkét ide kattintva olvashatják el.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. nobody13 2012. november 29. 06:39
  „A baj az, hogy nincs alternatíva. Sokkal életszerűbb lenne, ha nemcsak a banki utalás és a sárga csekk között lehetne választani. Ugyanis a sárga csekkekhez sokan azért ragaszkodnak, mert lehet velük "sakkozni". Sajnos egyre szélesebb az országban az a réteg, amely nem tudja egyszerre rendezni, illetve folyamatosan fizetni a szolgáltatási díjakat. Így hát válogat, egyik hónapról tologatja a másikra, hátha... A bank meg utal, levon és kész. Hogy marad-e gyógyszerre, ételre, az nem számít. Én örvendetesnek venném, ha megint lennének díjbeszedők (van, ahol van), aki jönne, és neki kifizethetném a díjat, mindenféle illetékmentesen. Ez nem utolsósorban munkahelyeket jelentene... Plusz, tapasztalatom szerint azt, hogy velük meg lehet beszélni, hogy most sajnos közbejött valami, csúsznék egy hónapot, nem eredményezné a "nem fizet" bélyegét, hiszen nyoma lenne, hogy csak haladékot kértem.”
 • 32. 3795639 2012. november 28. 21:05
  „Hogyan jöhetsz ki jobban ... ha átviszed a gyermekedet a szomszédba amíg a postán vagy és azért sír, vagy ha magaddal viszed és ott sír a polcokra kipakolt játékokért?
  Mintha azt üzennék, kerüld a postát és hosszú életű leszel. Belátom, a csekkdíj 22 százalékos emelése is ezt a célt szolgálja.”
 • 31. 3795639 2012. november 28. 20:38
  „Ha valaki komédiát, vagy "Irreality Show"-t akar látni, akkor napközben menjen el a postára, este meg nézze a "Munkaügyek"-et.”
 • 30. 3795639 2012. november 28. 20:26
  „A múlt héten csekket fizettem be és megkérdezte az egyik "kofa" hogy kérek-e kaparást. Mondtam neki, hogy köszönöm, még nem vagyok abban a stádiumban.”
 • 29. Gaby1968 2012. november 28. 20:12
  „Nem védeni akarom a Postát, nekem is van rossz tapasztalatom velük, de azért szeretnék a Tisztelt Hozzászólóknak egy két dolgot tisztázni. Ha kártyával fizet valaki a postán, vagy készpénzt vesz fel, annak a költségét nem a posta szabja meg. A kártyahasználattal kapcsolatos költségeket mindig a kártyát kibocsátó Bank, azaz a számlavezető bank szabályozza, függetlenül attól, melyik bank kártyaolvasó terminálja működik a Postán. Tehát, ha egy csekk befizetést kártyával fizet valaki és pl: 600,- Ft. költség jelenik meg a számláján, akkor arról nem a Posta tehet, azt a Bank terheli a számlán. Ajánlom mindenki, hogy kérjen a bankjától egy hirdetményt, vagy kondíciós listát a Bankkártyákkal kapcsolatos díjakról, abban pontosan benne kell, hogy legyen hol, miért mennyi díjat kell fizetni. Én a Rafinál vezetem a számlámat és olyan csomagom van, hogy 2x ingyenesen használhatom a kártyámat akár a postán is. De Viktorunk már ezt is elintézte, januártól fizethetem az adót ezek után is.”
 • 28. 3795639 2012. november 28. 20:08
  „27. Anmari51 2012.11.28. 17:02
  "A postán sok évvel ez előtt bélyeget vásároltam, mert a Printker írószer boltban megszűnt a bélyegárusítás"
  Bélyeget is lehet még kapni a postán, de Barbie-babát minden mennyiségben ami belefér... és még sok minden mást ami nem odavaló. Figyeljétek meg, lassan a posta utcai bazárrá fog átalakulni. Azért legyetek résen, figyeljetek, mert ha nem kapsz blokkot azzal szerencsejátékoznak a postai dolgozók. Kb. itt tartunk ma 2012-ben.”
 • 27. Anmari51 2012. november 28. 17:02
  „Anmari51
  A postán sok évvel ez előtt bélyeget vásároltam, mert a Printker írószer boltban megszűnt a bélyegárusítás szombati nap volt és húsvétig már csak néhány nap, ezért kénytelen voltam a postán bélyeget venni, mert nem kapták volna meg a címzettek húsvét előtt a üdvözlő lapot. Ezer forintért vettem bélyeget és mivel ez készpénz felvételnek minősül 300 forintot vontak le "hálából"! Jól meg jegyeztem, soha többet nem fizetek postán bankkártyával! Úgy tudom a postán nem OTP Post terminál működik, bár célirányosan még soha nem figyeltem meg, mivel az Erste Bank a Posta Bank jogutóda nekem úgy logikus, hogy Erste Post terminál működik a postán. Nem drágább a banki utalás higgyétek már el nekem olvassatok utána volt a napokban a Startlap Gazdasági rovatában egy cikk melyben több bank lakossági bankszámláinak költségeit hasonlították össze, és már néhány alkalommal javasoltam a PSZÁF honlapját ott objektív összehasonlító táblázat található és nem csak a bankszámláké minden befektetés, bármilyen célú lakossági hitelé is. Sosem tettem eddig de a cikk amire utalok ott is nevesítik a bankokat így le írom a saját bankom nevét Raiffeisen Bank Zrt. Ügyfélbarát bank a tavasszal egyszeri költségért számlacsomagot váltottam, így csak bankkártya éves díj lesz és a tranzakciós díjat ott is vonni fogják, ami nem róható fel a banknak, nem az ő bevételük lesz utalják az államkaszába tovább minden hónapban. Havonta 8 db csoportos beszedési megbízásom van, készpénzt nagyon ritkán és csak annyit veszek fel amennyit nagyon muszáj, mindenhol bankkártyával fizetek és eddig ez így teljesen ingyenes szolgáltatás volt, és nem azért, mert magas a jövedelmem sajnos nem, sőt. Januártól a változást csak a tranzakciós költség jelenti , és év fordulón a bankkártya éves díját terhelik rám. Természetesen nem ez az egyetlen bank ahol ingyenes a lakossági bankszámla, akinek fontos mi mennyibe kerül és nem csak itt a fórumon írja le bánatát szánjon rá néhány percet és nézzen utána számára melyik bank szolgáltatása volna a legolcsóbb! Türelem, kitartás megéri csak rajta!”
 • 26. Hibiszkusz 2012. november 28. 15:49
  „Egy velem megtörtént esetet szeretnék megosztani a T. fórumozókkal.Csupán 1.000.-ft-ról volt szó, amit a Tappancs Alapitványnak adtam fel a postán.Majd kb.8-10 nap múlva,kaptam a postától 88,-ft-ot.Nem tudtam mire vélni,de néhány nap múlva jött a kisérő levél a postától,igy derült ki számomra,hogy mi ez a 88,-ft.Itt a levél a kezemben,hogy pontos legyek:A feladott pénzt sajnos egy régebbi csekken adtam fel/közben a Tappancs számlaszámot változtatott/igy a pénzt a bank visszautalta a postának.A bank ebből levont112.-ft kez. költséget,majd a posta, 800 ft,-ot. /ez a postai dij/.Ezen rendesen kiakadtam. Ezer ft. postai dija 800 ft.Igy maradt nekem a 88 ft. .Szégyen,ahogy lenyúlják az embert.!”
 • 25. 3795639 2012. november 28. 15:20
  „Ennek örömére veszek egy Barbie-babát a postán.”
 • 24. Ebgondolat 2012. november 28. 09:51
  „10. macska125 2012.11.27. 21:28
  jaja, ez valóban így van! A múltkor a Takaréktár utcai postán is ketten foglalkoztak azzal, hogy sorsjegyet, csokit, stb kínáljanak, miközben 8-an álltak sorba a két nyitott pénztárnál! Felháborító! Előbb az ügyfeleket kellene európai módon kiszolgálni és talán utána sem kéne zsibvásárt csinálni a postából! Azt is érdemes megfigyelni, hogy amikor 2-3 ablak van csak nyitva, addig a háttérben csoportosulva trécselnek a többiek a helyett, hogy még egy-két ablakot megnyissanak. Pofátlan társaság.”
 • 23. DMagóg 2012. november 28. 09:41
  „21.Dr.Tonyk 2012.11.28. 08:50: "Úgy emlékszem, hogy jan.1-el megnyílik a "postapiac" Magyarországon. Csak nehogy valami dec 31-i keltezésű egyéni módosítóval és a már kihirdetett stratégiai minősítéssel, ismét becsukják a kaput."
  Magyar Nemzeti Posta, a Magyar Nemzeti Dohánybolt mintájára! Becsukva!”
 • 22. bambulla 2012. november 28. 09:19
  „Orbáncos Viktor meg azt mondta nem a kis ember fizeti ezeket meg
  hanem ki te gyökér ?”
 • 21. Dr.Tonyk 2012. november 28. 08:50
  „19.

  Úgy emlékszem, hogy jan.1-el megnyílik a "postapiac" Magyarországon. Csak nehogy valami dec 31-i keltezésű egyéni módosítóval és a már kihirdetett stratégiai minősítéssel, ismét becsukják a kaput.

  Rendeltem egy alkatrészt Németországból péntek d.u. , hétfőn reggel 10-kor az asztalomon volt (Deutsche Post). Küldtem egy levelet a szüleimnek Keszthelyre: 1 hét. (Stratégiai fontosságú Ungarische Posta)”
 • 20. Mil 2012. november 28. 08:48
  „A Posta állami cég, és áthárítja az adót ? Hogy is van ez? NEm voltak ott az eligazításon ? :)
  MAjd Dobóka megmagyarázza..”
 • 19. pog 2012. november 28. 08:11
  „reméljük megszűnik az egyed uralma a postának a jövőben...”
 • 18. Egyolvasó 2012. november 28. 07:53
  „Nagyon helyes, nehogy már a posta kimaradjon az emelésekből. És különben is itt az év vége kellenek a pénzek a vezetők prémiumára.”
 • 17. online 2012. november 28. 07:24
  „6. 7. Akkor ez tényleg nagy szemétség. Különösen az hogy a postai leolvasón OTP felirat van.”
 • 16. nobody13 2012. november 28. 06:50
  „Majd leszokunk a postáról. A futár sem sokkal drágább, viszont másnap kézbe adja a küldeményt, és még fel is hív előtte telefonon, hogy hol vagy, át tudod-e venni, és akár a város másik végében is hajlandó átadni, ha éppen ott vagy. IKV rendre, havonta ajánlott küldeményként küldi ki a számlát, amit én időbeosztásom miatt soha nem tudok átvenni. Havonta kéne bebumliznom a nagypostára, 1200 Ft-ért, de minimum 600-ért, hogy átvegyem. Én is azt kérdezném, az ilyesmit miért nem lehet a lakóhelyhez legközelebbi kispostán leadni? Nagyon rugalmatlan és drága az egész.”
 • 15. joy 2012. november 28. 06:36
  „Nem igaz, hogy a sárga csekk a legolcsóbb!
  Már a legyártásához is hatalmas infrastruktúra kell, a befizetéséhez, nyilvántartásához szintúgy.
  A legköltségesebb, és leglassúbb is egyben.”
 • 14. zsuzsmo 2012. november 28. 06:31
  „Miért nem vagyok meglepődve?
  (idestova bő 20 éve...)”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a csekkdíjemeléssel tovább sarcol az Orbán-kormány

Az MSZP szerint teljes társadalmi katasztrófához vezethetnek az "Orbán-Matolcsy páros brutális… Tovább olvasom