Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Emelkednek a vasúti és a Volán tarifák februártól

A MÁV-START, a GYSEV és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig 15 százalékkal emelkednek 2010. február 1-jén - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) pénteken.
A minisztérium tájékoztatása szerint a valós utazási igények felmérése érdekében a díjmentesen közlekedők a jövőben regisztrációs jeggyel utazhatnak. A regisztrációs jegyet a szolgáltatók vezetik be legkésőbb 2010. február végéig - közölte a tárca az MTI érdeklődésére.

A KHEM tájékoztatása szerint tarifarendszer felülvizsgálata a helyközi közösségi közlekedés átalakításának meghatározó eleme, a minisztérium az érintett vállalatok kiegyensúlyozottabb finanszírozása érdekében döntött a vasúti és autóbuszos tarifák emeléséről.

A helyközi közösségi közlekedést rendszeresen, főként a munkahelyekre és oktatási intézményekbe járásra használó utasok terhei kisebb mértékben nőnek a csak alkalomszerűen, más céllal utazókénál.

A szaktárca közleményében emlékeztet arra, hogy a vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti-, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta az egy- és kétforintos érmék kivonása, illetve az áfaemelkedés miatti korrekciót kivéve a tarifák nem változtak. A tárca számítása szerint csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16 százalék feletti emelést indokolna.

A tarifarendelet módosítása felhatalmazást ad a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak - a 6 év alattiak, a 65 év felettiek, a vasutasok és a Volánnál dolgozók - térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza.

A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésének időigényétől függően legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Olvasóink írták

 • 5. palimadar 2010. január 22. 15:21
  „"Edddig még senki nem tudta megválaszolni, hogy miért is kell a vasútnál, volánnál dolgozóknak regisztrációs jegyet venniük?"

  Szerintem magának a cégnek is érdeke, hogy kiderüljön, saját kedvezményeit ki és mennyire használja ki. Mivel ez személyhez kötött, ha a jegyen - és ezáltal a nyilvántartó rendszerben - is szerepel a kedvezményt igénybe vevő, akkor bizonyos visszaélések kibukhatnak.”
 • 4. sauron2 2010. január 22. 15:14
  „a regisztrációs jegy is pénzbe kerül, csak azt azok fizetik, akik amúgy is drága jeggyel utaznak!”
 • 3. mattil 2010. január 22. 13:15
  „Edddig még senki nem tudta megválaszolni, hogy miért is kell a vasútnál, volánnál dolgozóknak regisztrációs jegyet venniük? A 65 éven felülieknél rendben van, mivel enélkül csak becsülni lehet számukat. Na de a belső dolgozók utazásai után semmiféle támogatást nem kapnak a közlekedési szolgáltatók.”
 • 2. micsibucsi 2010. január 22. 13:00
  „Végre valami örömhír! :(”
 • 1. bélás 2010. január 22. 12:51
  „Mire fel emelik? A magas színvonalú szolgáltatások miatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április 11-én lesz a választás első fordulója

A választások második fordulóját április 25-én tartják. A választás kitűzésével hivatalosan is megkezdődött az április 9-én éjfélig tartó választási kampány. Tovább olvasom