Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Emléket állítanának Horváth Edének

„ Emléket kellene állítani Győrött Horváth Edének, ami lehet szobor, emlékpark vagy szoba” - közölte lapunkkal kezdeményezését Kovacsics Imre, a Pro Urbe Egyesület alelnöke, aki szerint tervének ellenzői is lesznek.
Szeptember 23-án lesz öt éve, hogy meghalt a vörös báróként számon tartott Horváth Ede, a rendszerváltás előtti idők egyik meghatározó gazdasági személyisége. S bár egy ellentmondásos kor ellentmondásos embere volt, azt nehéz lenne elvitatni, hogy Győrött maradandót alkotott. Fénykorát élte a Rába-gyár, több mint húszezer embernek adott munkát, akkor épült a stadion és a Kis-Hiltonként emlegetett Konferencia Hotel is. Ezeket számba véve döntött úgy Kovacsics Imre, hogy a nyilvánosság elé áll ötletével, s kezdeményezi azt, hogy Győr állítson emléket Horváth Edének. Többen is támogatják azt az elképzelést, hogy hozzanak létre Győrben egy ipartörténeti múzeumot, amelyben megőriznék azok emlékét, akik sokat tettek a városért. Ebben a múzeumban természetesen Horváth Ede helye is ott lenne.

– Harminckét éves vagyok, gyermek voltam akkor, amikor Horváth Ede fénykorát élte, így politikai szerepét nem tudom megítélni, abban azonban biztos vagyok, hogy gazdasági tevékenysége alapján méltó lenne arra, hogy nevét Győr emlékműbe vésve őrizze – fogalmazott Kovacsics Imre. A vállalkozó szeretne létrehozni egy alapítványt, amely nemcsak a vörös báró emléke előtt tisztelegne, hanem Győr ipartörténeti emlékeit is őrizné.
– Éppen most olvastam a Rába-gyár lapjában, hogy a Budai utcai telephely megszüntetése miatt bezár a gyár ipartörténeti múzeuma, s átmenetileg egy raktárban helyezik el a múlt darabjait – jelzi Kovacsics azt, hogy ez az alapítvány, ha helyet kapna valahol, szívesen vállalná a múzeum gondozását is.
S bár öt évvel ezelőtt Horváth Ede elhamvasztatta magát és földi maradványait egy kisrepülőgépből a Dunába szóratta, a család nevében megkeresésünkre Horváth Ede felesége azt mondta, örülnének minden olyan kezdeményezésnek, amely valamilyen formában őrizné férje emlékét, kivéve a szobrot, arra biztosan nem tartana igényt. Horváth Edéné a Kisalföldnek elmondta azt is, ha megkeresik komoly szándékkal, szívesen rendelkezésre bocsátja azokat a tárgyakat, amelyeket őriz férjéről.

„ A szobrok kora lejárt"

Pintér István, a Rába rt. jelenlegi vezérigazgatója szerint a szobrok kora lejárt, maximálisan támogatja azonban azt a tervet, hogy hozzanak létre Győrben egy ipartörténeti múzeumot, amely méltó módon megőrzi azok emlékét is, akik sokat tettek Győrért és a régióért. Pintér szerint ebben a múzeumban Horváth Edének is helye van, mint ahogy fotója most is kint van abban a múzeumban, amely rövidesen megszűnik a Budai utcai telephelyen.
– Horváth Ede tett annyit Győrért, s megérdemli azt, hogy nevét megőrizze az utókor – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Győr-Gyárváros fideszes országgyűlési képviselője, aki úgy vélekedik, olyan embereknek is állítanak emléket az országban, akik jóval kevesebb érdemet tudnak felsorakoztatni, mint Horváth Ede.

Balogh József győri polgármester, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, maximálisan támogatja Kovacsics Imre tervét, már csak azért is, mivel ezt korábban ő maga is forszírozta. Elmondása szerint ez ügyben megbeszéléseket is folytatott többek között Horváth Ede családjával, Jancsó Péterrel, a Graboplast elnök-vezérigazgatójával, valamint Kapolyi Lászlóval.
– Örülök, hogy mások is meg akarják őrizni Horváth Ede emlékét, így legalább nem érhet az a vád, hogy régi káderként én akarom piedesztálra emelni az egykori vezérigazgatót – fogalmazott Balogh József, aki szerint biztos támogatókra számíthat a Kovacsics Imre által létrehozandó alapítvány.

Közvélemény interneten

Lapunk április 28-i számában ismertettük internetes közvélemény-kutatásunk eredményét. Arra a kérdésre, hogy állítanának-e szobrot Horváth Edének, a Rába egykori vezérigazgatójának, a válaszolók 41 százaléka igent mondott, 59 százalék pedig nemmel voksolt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc óra alatt a Föld körül

Nyolc óra alatt a Föld körül címmel ingyenes kulturális programsorozattal várják az érdeklődőket… Tovább olvasom