Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Emlékezni jönnek haza

Ausztriából, Németországból, Svájcból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, sőt, még Ausztráliából is jelezték, hogy hazautaznak arra az október 22-i találkozóra, amelyet azoknak a hajdani emigránsoknak szerveznek, akik 1956 őszén Markotabödögéről Nyugatra menekültek. Ezzel a sajátos, a megyében talán egyedülálló rendezvénnyel szeretnék felidézni az ötven évvel ezelőtt történteket.

Kovács Mihály, az emléktalálkozó szervezője egyike annak a százhúsz markotabödögeinek, akik a megtorlás első napjaiban elhagyták a szülőfalujukat, hazájukat. P Ausztriában telepedett le, Bécsben él. Érdeklődésünkre elmondta: sajnos, a régiekből sokan meghaltak már, többen betegek, így – a visszajelzések alapján – körülbelül ötven egykori falubelijére számít.
Az ötvenhatos ünnepség részeként emléktáblát is avatnak Markotabödögén, a községházán, ahol 1956. október 27-én megalakult a Nemzeti Tanács, tudtuk meg Csete Lajostól. A falu elmúlt fél évszázadának legjobb ismerője megemlítette: a forradalmi testület elnöke, Kutasi Kovács Géza távol hazájától, Párizsban halt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy győzelem

Labdarúgás Bonyhád–Fészek Csempebolt Győr Kunsziget 0–4 (0–3)

NB… Tovább olvasom