Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Emlékező macskakövek Magyarországon is

Magyarországon is útjára indul a Stolpersteine - Emlékező macskakövek elnevezésű projekt, amelynek keretében Gunter Demnig német művész macskakőhöz hasonlító réztáblácskák elhelyezésével emlékezik a holokauszt áldozataira; több alkotását pénteken budapesti házak előtt illesztik a járdába.
Gunter Demnig betonkockára applikált réztáblácskákba vési az elhurcoltak nevét, születésének és deportálásának időpontját, meggyilkolásának helyszínét. A macskakőre emlékeztető műveket az áldozat utolsó, szabadon választott lakhelyének bejárata előtt illesztik a járdába – közölték az akció magyarországi szervezői.

A Stolpersteine ("Botlatókövek") elnevezésű projekt Kölnben indult, és 1997 óta Németországban már több mint tízezer ilyen táblácska készült. Az akció célja, hogy az áldozatok neve ne merüljön feledésbe.

"A projekt a nemzetiszocializmus minden meggyilkolt áldozatára emlékezni kíván: zsidókra, szintikre és romákra, politikai, vallási üldözöttekre, homoszexuálisokra, az eutanázia-program áldozataira – tehát mindazokra, akiket a nemzetiszocialisták faji vagy politikai okokból üldöztek és ezért letartóztatás, kínzás és végül a fizikai megsemmisítés fenyegette őket" – olvasható az összegzésben.

Minden macskakő két elemből áll: egy felirattal ellátott rézlemezből, valamint egy kőhasábból, amelyre a lemez illeszkedik, ezt a részét betonozzák a járdába. Annak neve és adatai, akire a macskakő emlékeztet, a lemezbe vannak vésve, azzal a felirattal, hogy "Itt lakott" ("Hier wohnte"). Egy-egy kő elhelyezését adományokból finanszírozzák.

A projekt magyarországi bevezetésének ötletgazdája és a projekt vezetője Berger Ágnes, Berlinben élő pszichológus és kultúrmenedzser, aki évek óta foglalkozik a kollektív emlékezet identitásformáló hatásával, a holokausztra való emlékezés új formáival, a német és a magyar múltfeldolgozás stratégiáival.

A projekt megvalósításába egy német és egy magyar intézményt vont be: az együttműködő partner a 2B Galéria és a kölni NS-Dokumentationszentrum.

Az első magyarországi "emlékező macskaköveket" pénteken helyezik el Budapesten: Rónai Béla állás nélküli tisztviselő (Ráday u. 5.), Vidor (Weisz) Oszkár cipészkellék- és textiláru-kereskedő (Ráday u. 25.), valamint Pollák Imre fűszerkereskedő (Ráday u. 31.) egykori lakhelyénél.

Gunter Demnig áprilistól augusztusig háromszor látogat el Magyarországra, és országszerte hasonló köveket rak le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leonardo da Vinci Debrecenben

Tovább olvasom