Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Emlékezők és ellentüntetők a Horthy-szoboravatón - galéria

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán.
Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében vasárnap délelőtt felavatták Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a budapesti Szabadság téren, a Hazatérés temploma előtt. Az ünnepség alatt ellentüntetők népes tábora tiltakozott az esemény ellen.

A szobrot a megemlékezők "éljen Horthy!" és az ellentüntetők "szégyen, gyalázat!" kiabálásai mellett Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő leplezte le.

Felavatták Horthy Miklós mellszobrát a Szabadság-téren. Fotó: MTI (galéria)

Az avatás kezdetét megelőzően az ünnepségre érkezettek számát némileg meghaladó, több száz ellentüntető gyűlt össze a Hazatérés templomával szemben, az úttest túloldalán. Az avatás idejére az ellentüntetők száma jelentősen csökkent a megemlékezők körülbelül ötszáz fős létszámával szemben. A két tábor folyamatos kiabálással hergelte egymást, de komolyabb atrocitás nem történt, a teret a rendőrség biztosítja.

Az avatás előtt istentiszteletet tartottak a Hazatérés templomában körülbelül 400 megemlékező részvételével. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte, aki Szent Istvánnal, Szent Lászlóval, a Rákócziakkal, Kossuthtal és Széchenyivel említhető egy sorban. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a rendszerváltást követően nem rehabilitálták a kormányzót, akinek eddig nem volt köztéri szobra Budapesten. Szerinte ez azért van így, mert ahogyan a kommunistákat zavarta, úgy most "Brüsszel és Washington helyi bábjait" is zavarja Horthy Miklós "nemzetmentő" politikájának emléke. Úgy értékelte: a rendszerváltás óta kormányzó politikusok programjai a nyomába sem érnek Horthy Miklós "ezeréves magyar hagyományokon nyugvó politikájának". Horthy Miklós "amíg tudott, 1944 tavaszáig" ellenállt a szélsőséges ideológiáknak - hangsúlyozta.

Az istentiszteleten igét hirdető Hegedűs Loránt lelkipásztor a téren összegyűlt ellentüntetőkre utalva arra hívta fel a megemlékezők figyelmét, hogy a "politikai hisztériakeltés soha nem vezet jóra". Az ellentüntetők nem képesek belátni a hibáikat, és Horthy Miklóst háborús bűnösnek próbálják beállítani - mondta.

Szerinte hamarosan "elkerülhetetlen lesz egy ismételt határozott kiállás a nemzet védelmében" és a "helyes, Isten szerinti önvédelem" az ország népe és területe védelmében.

Jelen volt Novák Előd és Murányi Levente, a Jobbik alelnökei, valamint Szilágyi György országgyűlési képviselő is. A megemlékezők között többen gárdaegyenruhát, világháborús katonai, illetve csendőregyenruhát viseltek.

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi - Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes, Karinthy Frigyes képmása - voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

Felavatták Horthy Miklós mellszobrát a Szabadság-téren. Fotó: MTI (galéria)

A tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem, soha!" felirattal.

A szoboravatás ellen tiltakozók között megjelent Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció és Szigetváry Viktor, az Együtt 2014 politikusa, Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd MSZP-s országgyűlési képviselő, Schmuck Andor, a szociáldemokrata párt elnöke és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke is.

Már a megemlékezés kezdetét megelőzően számos alkalommal vitába keveredtek Horthy megítélését illetően a két oldal képviselői, ezek a viták sokszor hangoskodásba, ordítozásba fulladtak. A tér az ellentüntetők sípszójától volt hangos.

Az ellentüntetők többek között azt skandálták: "fasiszta gyilkosok", "nácik haza!", "le lesz döntve", "olvaszd be!", "gyilkos Horthy", "hazaárulók", "magyar vagyok, nem náci".

Még az istentisztelet közben Hegedűs Lorántné arra kérte a helyszínen a rendőröket, hogy távolítsák el a skandáló ellentüntetőket a térről, mert a megemlékezés résztvevőit felháborította a viselkedésük, így nem tudja garantálni, hogy nem lesz összetűzés a két tábor között. A rendőrség a kérést elutasította. A szobor leleplezését követően az ellentüntetők elhagyták a templom előtti területet.

Korábban írtuk:

Emlékezők és ellentüntetők gyűltek össze vasárnap délelőtt a budapesti Szabadság térre annak kapcsán, hogy a Jobbik szervezésében leleplezik Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a Hazatérés temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulóján.

A szoboravatás kezdetét megelőzően az ünnepségre érkezettek számát némileg meghaladó, több száz ellentüntető gyűlt össze a Hazatérés templomával szemben, az úttest túloldalán.

A templom előtt gyülekező mintegy száz megemlékező között többen gárdaegyenruhát, világháborús katonai és csendőregyenruhát viseltek. A megemlékezés részét képező istentiszteleten körülbelül négyszázan vettek részt.

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi - Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes képmása - voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

A tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem soha!" felirattal.

Már a megemlékezés kezdetét megelőzően számos alkalommal vitába keveredtek Horthy megítélését illetően a két oldal képviselői, ezek a viták sokszor hangoskodásba, ordítozásba fulladtak. A tér az ellentüntetők sípszójától volt hangos.

Az istentisztelet kezdetére az ellendemonstrálók teljesen megtöltötték a templom előtti, a park másik oldalán található területet, és azt skandálták: "fasiszta gyilkosok", "nácik haza".

A helyszínt rendőrök biztosítják.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. Koszta 2013. november 06. 19:46
  „59. spino
  Az általam belinkelt oldalon sok minden található...
  Többek közt az ön által ide másolt idézet bekezdésének a második mondata is:
  "Itt legtöbbjüket a helyi zsidó lakossággal együtt augusztus 27-28-án Fridrich Jeckeln SS-tábornok alakulatai legéppuskázták. "
  Tehát nem Horthy, avagy a magyar hatóságok!!!
  Ismétlem: "Fridrich Jeckeln SS-tábornok alakulatai "
  A bekezdés végén van az ön által is bemásolt idézet:
  "A mészárlásokról a magyar kormányzat is tudomást szerzett, és több neves közéleti személyiség (Rassay Károly, Slachta Margit és mások) tiltakozott. A további kiszállításokat a térség irányítását átvevő németek erősen ellenezték, így az akció leállt. A deportáltak közül mintegy 2-3 ezer embernek sikerült visszavergődnie Magyarországra, 15-16 ezren a tömegsírokba kerültek."
  Vagyis tudomást szerzett a magyar kormány ezen SS mészárlásról...
  DE, mint a szövegből kiderül CSAK utólag. Logikus, tényszerű, hogy akkor ez (a mészárlás) nem róható fel a kormányzónak... Ugye?
  Sokan tiltakoztak a mészárlás ellen... rendben... ez természetes...
  Hogy a németek is ellenezték volna ekkor még (akik átvették az irányítást a területen) a közvetlen géppuskázást, amit ők maguk csináltak? Lehet... de ez érdekes dolog... olyan "politikai" ellentmondás... Ők se tudtak a saját alakulatuk akciójáról, ők se támogatták?
  Az SS géppuskázik le egy tömeget és a németek tiltakoznak? Életszerű? Vagy csak képmutató, az utólagos tiltakozás hatására?
  Szinte deja vu érzés... Ahogy ma is tiltakozik a frakció a párt egyes kijelentéseire, avagy a párt egy-egy képviselőjének a tettére...
  Hogy Horthy(magyar hatóság) ekkor leállíttatta a deportálást, azt nem ezen szövegből vettem... és ezért az nincs is idéző jelben nálam!!! (ha megfigyeli... és kérem legyen figyelmesebb!!)
  Ugyanakkor tény, hogy itt leállt a további deportálás 44-ig. Tehát valós amit írtam...
  Hogy Horthy érdeme vagy nem? Volt hozzá köze avagy nem? Ha minden rosszat neki tulajdonítunk, minden jót meg elvitatunk tőle, ami az ő regnálása alatt történt, akkor az nem reális értékelés... Sőt, fals...
  Ami viszont tény, hogy leállt a további deportálás, miután a magyar kormány és a kormányzó is tudomást szerzett az SS mészárlásról...
  Ez nem lehet negatívum Horthy és a kormányzata ellen, hanem épp ellenkezőleg! Szerintem...
  Nem értem, mit nem lehet ezen érteni?
  Lehet, hogy valóban csak önnek nem áll össze...”
 • 59. spino 2013. november 06. 13:19
  „Kedves Koszta!
  58. Koszta 2013.11.06. 12:36
  Elég furcsa a Te olvasatod, hiszen az általad belinkelt oldalon ez található:
  "A mészárlásokról a magyar kormányzat is tudomást szerzett, és több neves közéleti személyiség (Rassay Károly, Slachta Margit és mások) tiltakozott. A további kiszállításokat a térség irányítását átvevő németek erősen ellenezték, így az akció leállt"
  Erre Te ezt írod:
  "Tény viszont, hogy miután értesült az SS tettéről leálláttatta a további kiszállításokat!!
  Ez csak nem bűn talán?"
  Lehet, hogy csak nekem áll nehezen össze az Általad "tényként" kezelt tételmondat igazolása a fenti forrásból, de megpróbálok a sorok közt olvasni, hátha.”
 • 58. Koszta 2013. november 06. 12:36
  „56. spino
  Az én olvasatomban" 1939 és 1941 között mintegy 10-20 ezer zsidó menekült Magyarországra... ennek nyomán merült fel a hadsereg és a kárpátaljai adminisztráció vezetőiben, valamint a KEOKH egyes munkatársaiban az a gondolat, hogy a rendezetlen állampolgárságú" zsidókat a magyarok megszállta ukrán területekre telepítsék át... 18 ezer embert telepítettek ki az országból"
  Kérdés: mit csinál ma franciaország a cigányokkal? Nem tervezi ugyanezt más európai nyugati állam is a bevándorlások szigorítása kapcsán?
  "A deportáltakat augusztus második felében átszállították Kamenyec-Podolszkij környékére. Itt legtöbbjüket a helyi zsidó lakossággal együtt augusztus 27-28-án Fridrich Jeckeln SS-tábornok alakulatai legéppuskázták."
  Kérdés: Horthy milyen viszonyban volt az SS-szel? Semmilyenben... Sem utasításbeli, sem beszámolási... sem más viszonyban.
  Tény viszont, hogy miután értesült az SS tettéről leálláttatta a további kiszállításokat!!
  Ez csak nem bűn talán?
  Ami a délvidéket illeti:
  Hogy miután elcsatolták tőlünk a szerbek és ők milyen vérengzéseket, magyar üldöztetést csináltak, az ugyan ok nem lehet, de alaphangulatot ad... és mint nem kortárs ezt mi nem tudjuk "értelmezni", de tudni lehet róla...
  "1942 elején az előző év tavaszán bekebelezett Délvidéken felerősödött a jugoszláv partizánok tevékenysége... veszteség megtorlásaként indított razziát... a négy főbűnös Feketehalmy-Czeydner, Deák, Grassy, Zöldy" akik a helyi parancsnokok voltak. Horthy parancsára tették? Nem... Igaz, Horthy nem vonta őket felelősségre... eltusolta az ügyet. Ám ha e miatt elítéljük Horthy-t, (és igen elítéljük) akkor ugyanezen "ítélet" kijár minden hasonló tettért... Pl. 2006 októberében a tüntető tömeg ellen jelentősen aránytalanul és erőszakosan fellépő rendőri erők vezetői és akkori miniszterünk esetében is! Ha nem így teszünk, akkor megint csak kettősen méricskélünk, képmutatóan...
  Illetve még sikamlósabb az "ítélet" ha megvizsgáljuk a mai palesztin helyzetet... Ki torol meg mit és hogyan? Ugyanezen "ítéletet" érdemli, érdemelné?
  Tehát találtunk egy feket pontot, egy eltussolási ügyet Horthy kapcsán és ellen...
  Melyik mai politikusnak nincs ilyen? Amerika folyamatos háborús tevékenysége alatt hány ilyen volt, van és lesz?
  Ennek ellenére melyik amerikai elnökről hordunk össze annyi sarat mint Horthy-ról?
  Aránytalan... Túlzottan...
  Az idézetek forrása: http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=2_2_3”
 • 57. Koszta 2013. november 06. 12:00
  „55. spino
  Azért mert sokszor mondogatunk valamit, azért még nem lesz igaz... Bármennyire is szeretnék ezt a propagandisták.
  "Horthynak a vidéki zsidóság elpusztításában vitathatatlan felelőssége van"
  Sokszor leírtam, de biztosan átsiklott felette, hogy Horthy-t a zsidók is támogatták, anyagilag is az emigrációban... és ez döntő érv a szememben. Ugyanis egy kortárs, aki a saját bőrén érzi a jelent, az mindig pontosasbb információval rendelkezik, helyesebben itél, mint az utókor és az utókori ellentétes érdekű propaganda!
  Ha "felelős" lett volna Horthy a holocaustban, akkor nincs zsidó, aki támogatta volna őt!
  Az hogy Horthy-nak mikor, mire volt lehetősége, német nyomás és megszállással terhelt politikai és katonai viszonyok közt, az ott és akkor jobban látszott...
  Innét utólag defacto puffogtatni "ugyanígy képes lehetett volna megakadályozni " mondatokat (olyan embertől aki sosem lavírozott politikai útvesztőkben, és harcok közepén) szerintem komolytalan... Olyan a "kíbicnek semmi se drága" feeling.
  Főleg ha figyelembe vesszük, hogy a deportálás Sztójay Döme miniszterségéhez kötődik, aki német nyomásra váltotta Kállay-t... A pesti zsidóság ügyében pedig az hozott eredményt, hogy sikerült lemondatni Sztójay-t, a román kiugrás miatti zavaros helyzetben... Ergó a Sztójay előtti és utáni kormányzat nem szolgálta a német érdekeket, Sztójay meg igen... Horthy kormányzó volt (nem teljhatamú úr). Alatta is működött felelős kormány... Ami hozott intézkedéseket... Horthy nélkül is... Politikai csata volt, kettős hatalmi helyzet... Horthy démonizálása, hibás. Csak a későbbi propaganda varrt a nyakába mindent, ami rossz...
  Továbbá I. Ferenc József szintén "beugrasztotta hazánkat" az I. világháborúba. Nem kevesebb magyar áldozattal...
  Doberdo se volt kellmesebb mint a Don-kanyar...
  Sőt, ez után kaptuk Trianont...
  Milyen jelzőkkel illetjük őt e miatt? "Bűnös király"? Nem...
  Van szobra? Még a Dóm téri árkádok alatt is...
  Nem kettős mércéjű értékelés ez így?
  Mert ő ellene nem folyt utólagos balos kampány?”
 • 56. spino 2013. november 06. 11:31
  „Kedves Koszta!

  Azért Romsics Ignácot idéztem az előbb, mert ő az a személy, aki a XX. századi magyar történelem történettudományi területén szakmai szempontból elismert történész, és a Rubiconban Horthy munkásságát hármas fölé osztályozta ( nem kis vitát váltva ki szakmai körökben, <viszont ezáltal nehezen rakható be a komcsi, Horthyt fasisztának kiálltó skatulyába>).
  Mégis az előadásából (ahol csak elnagyolva taglalja Horthy felelősségét sokezer magyar, és M.O-on menedéket kereső ember halálában < nem említi, sem Kamenyec-Podolszkijt, sem az újvidéki razziát, melyek a német bevonulás előtt történtek - erre Te sem írtál semmit >), egyértelműen kiderül, hogy Horthy, olyan tettekért felelős, ami morálisan elfogadhatatlan, és nem példaértékű (ezért nem érdemel szobrot se).”
 • 55. spino 2013. november 06. 10:42
  „Romsics Ignác történész tavaly májusban tartott előadást Horthy Miklósról Gyömrőn, hogy támpontot adjon a helyieknek, akik arról vitatkoztak, legyen-e Horthy park a városban.
  Romsics elmondta: A Tanácsköztársaság bukása után kezdődött fehérterrorban vitathatatlan Horthy felelőssége. A bírósági ítéletek nélkül meggyilkoltak - baloldaliak, zsidók - száma ezer és kétezer közé tehetői.

  Magyarország 1938 és 1941 között több lépcsőben visszakapta a trianoni békekötés kapcsán igazságtalanul elcsatolt területeinek egy részét, Horthy azonban mindebben nem játszott lényeges szerepet, azt kizárólag a németek és az olaszok döntéseinek köszönhetjük.

  Vitathatatlan viszont Horthy szerepe a Szovjetunió elleni hadüzenetben: a németek nem kérték, hogy Magyarország kapcsolódjon be a szovjetek elleni háborúba az oldalukon, a szovjetek pedig megüzenték, hogy ha Magyarország semleges marad, a Szovjetunió a háború után figyelembe veheti területi igényeinket. Mindennek ellenére Horthy beugrasztotta hazánkat a második világháborúba, aminek következményei ismertek.

  Horthynak a vidéki zsidóság elpusztításában vitathatatlan felelőssége van, még akkor is, ha végül más háborús bűnösökkel ellentétben nem állították bíróság elé. 1944. május közepétől alig másfél hónap leforgása alatt a Horthy vezetése alatt álló Magyarországról négyszázharminchétezer zsidó származású magyar állampolgárt vittek náci gyűjtőtáborokba és végső soron a biztos halálba. Az áldozatok összegyűjtését és vagonokba zsúfolását a magyar közigazgatás dolgozói és a csendőrség végezte el. Az, hogy Horthy a németek akarata ellenére képes volt megakadályozni a budapesti zsidóság kiirtását, arra utal, hogy ugyanígy képes lehetett volna megakadályozni néhány hónappal korábban a vidéki zsidóság deportálását is.”
 • 54. queenmargareth1 2013. november 05. 18:15
  „nem lenne meg a Felvidék kicsiny része sem, ha ő nem lett volna!ezt senki sem látja?”
 • 53. Koszta 2013. november 05. 10:33
  „51. spino
  Igen "ott van", csak az nincs ott, hogy ezen idézet hol olvasható? Mely anyagban? Ki állítja, hogy ezen idézet tőle van?
  Ő írta, ami ma is megtekinthető? Vagy csak valaki, valahol ezt írta róla?
  Tehát nem tudni mennyire hiteles... Így akár a már említett utólagos propaganda része is lehet...
  Mert ugye sokan azt is állítják, hogy mi elmenekültünk a Besenyők elől... (állatokkal, nyájakkal, gulyákkal, szekerekkel, jurtákkal, minden vagyonunkkal a könnyűlovas, gyorsan mozgó besenyő hadak elől... Ja...)
  52. spino
  A politika bizony faramuci dolog... Ma is szoktak "kétfelé beszélni"...
  Ami Horthy ön által idézett levelét illeti, nyílvánvaló propagandalevél, a németek felé...
  Minek írta volna ezt Telekinek, mikor az a barátja volt és pontosan ismerte Horthyt és nézeteit, tehát a levél maga felesleges volt. Hogy zsidókkal nem érintkezett az meg egy merő hazugság benne... (Lásd Vida, Chorin, Kornfeld családok) Amit a környezete pontosan tudott... Ám akinek szólt a levél (és az nem Teleki volt), azt lehetett altatni, hintáztatni vele... Mert pl. a német hírszerzés már akkor is olvasta a leveleit?
  Nem csak mai napság hallgatják le Angela Merkelt... Ugye...
  Ha tudom, hogy lehallgatnak, akkor mondok olyat a telefonba ami színjáték?
  Miért hiszi valaki, hogy régen más volt a politika, mint ma?
  Ma igaz lenne minden politikus összes szava, levele, mondata?
  Nincs az egyes nyilatkozatokban célzatosság?
  Mindenesetre Hothy tettei pont ellentmondtak e levélnek... és az akkori zsidóság szempontjából ez a lényeg.
  Nem is véletlen támogatták anyagilag is az emigrációban... és ez döntő érv a szememben.
  50. tucat
  Szép értekezés... Ám csak ennyi...
  Ahogy nekem lehetőségem, sőt kötelességem volt történelmi tényeket írni (ahogyan ön írja "jól válogatott tények" sorát), úgy önnek is van, volt, lett volna lehetősége összeválogatni az ellenértelmű, ellenkező tényekek halmazát Horthyról...
  Nem tette. Így nincs meg a "féligazságom" másik fele...
  Természetesen nem állítom, hogy Horthynak minden tette aranyat ért... Fel lehet róni neki dolgokat... Ez utólag mindig könnyebb is. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy hiba, sőt hazugság teljesen az ő nyakába varrni a holcaustot!
  Hazug dolog a démonizálása!
  Mert nem véletlen Mondták "zsidóbérencnek" Szálasiék...
  Ami a MÁV-ot illeti, erősen vitatom azon mondatát miszernt "a németek nemigen törődtek azzal, hogy mit csinál a MÁV."
  Ugyanis logisztikai szempontból a vasút stratégiai jelentőségű a hadászatban. Csapatok, utánpótlás, rabolt, rekvirált anyagok mozgatása, szállítása miatt... és bizony a németek vittek mindent... Jószágot, műkincseket, gyárakat, berendezéseket, eszközöket... Ha ezzel valaki (a szállító kapacitással) nem törődik, az dilettáns... A németek nem voltak azok... A kétfrontos háborút még minden vezető és hadúr elvesztette eddig a történelem folyamán. Ők is. De azért dilettánsok nem voltak... Jól logisztikáztak. Amihez fontos volt a vasút. Irányításuk alá vették. Mindig, mindenhol ahova bevonultak.”
 • 52. spino 2013. november 04. 23:15
  „Az, hogy Horthy antiszemita volt-e, nem kérdés (ld az alábbi idézet). A zsidóság fizikai megsemmisítését elutasító, ámde jogfosztásukat, társadalmi háttérbe szorításukat és adott esetben kitelepítésüket helyeslő politikát akart folytatni. (Európa első antiszemita törvényét 1920-as numerus clausust egy sor zsidótörvény és rendelet követett)
  Persze ne felejtsük el, hogy a német megszállás előtt is történtek tömegmészárlások:
  1919-20 A fehérterror gyilkosainak kormányzói amnesztia adatott.
  1941 Aug 27-28 Kamanyec-Podolszkiji kivégzések kb. 15000 fő
  1942 jan. 20-23 a Délvidéki razzia során 3340 civil (kötük 700 zsidó, 729 nő, 147 gyermek ) kivégzése.
  És jöjjön az idézet, ami bemutatja Horthy gondolkodását a zsidóságról:
  "Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe - kivált külföldön - a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk."
  Horthy Miklós levele gróf Teleki Pálhoz 1940. október 14-én”
 • 51. spino 2013. november 04. 22:05
  „46. Koszta 2013.11.04. 20:21
  Kedves Koszta!
  A 43. hozzászólásom végén ott van, hogy az idézet nem mástól származik mint, Edmund Veesenmayertől a német megszálló csapatok parancsnokától származik és a nünbergi per során hangzott el.
  De jöhet egy idézet Eichmanntól is:
  ,,Egyes esetekben embereimet megrázta a magyar rendőrség [értsd: csendőrség, Eichmann nem tesz különbséget a két testület között] embertelensége. Wisliceny [SS-Hauptsturmführer, Eichmann közeli munkatársa] beszámolt róla, hogy bár nem mindenhol, de néhány kerületben a rendőrök úgy hajtják a zsidókat a vagonokba, mint a barmot a vágóhídra."

  A korábban a szlovákiai és görögországi deportálásokat irányító Wisliceny a következőket mondta:
  ,,Úgy látszik, a magyarok valóban a hunok leszármazottai; nélkülük így sose boldogultunk volna."”
 • 50. tucat 2013. november 04. 21:46
  „46. Koszta
  Amiket alább, a 46. számú hozzászólásában állít, azok jobbára tények. Mondhatjuk úgy is, hogy jól válogatott tények, s így veszedelmes féligazságokká válnak, amelyekből könnyűszerrel juthat az átlag földi halandó torz, hamis konzekvenciákra. De hát tudjuk jól, a féligazság a legveszedelmesebb hazugság a világon, mert tetszetős, önmagában állva nem is tűnik hazugságnak, ám... Ha maga elé tesz egy öt-, tíz-, húsz-, vagy ötvenforintost az írással felfelé, mit lát? Nyilván azonnal felismeri: ma forgalomban lévő, hivatalos fizetőeszközként használt érméket. Fordítsa meg! Most mit lát? Ugyanazokat a pénzeket, mondhatná, és valóban. Csak hát ez a felirat szerepel a "fej" oldalán mindegyiknek: "Magyar köztársaság". Különös, nem? Persze, tudom, a költségek miatt nem vernek folyvást új érméket, mihelyst valaki új gránittömböt állít alapkőként. De hát ez sem oké akkor sem.
  Nyilván nem lepem meg, ha ennyire tájékozott, ha azt mondom, hogy a már akkor is MÁV-ként ismert, közvetlenül a kormányzó alá rendelt állami vasút a kérdéses időben minden egyéb feladatot leállítva vonta el az összes gördülőkapacitását mindenhonnan, és az sem hat az újdonság erejével , hogy a németek nemigen törődtek azzal, hogy mit csinál a MÁV. Mivel Berlinből is tisztán látták, hogy balul üt ki a háború a birodalomra nézve, sokan aggódtak amiatt is, hogy nem sikerül befejezni a faji tisztogatást, és megszállottan fejlesztették a haláltáborok kapacitását, ami azt is jelentette, hogy legkevesebb tolerálható volt a magyarok igyekezete, akik önmagukat is meghazudtoló szervezettséggel terelték össze az embereket a jól ismert helyekre, és valóban komoly nehézségek árán biztosították az elszállításukhoz szükséges vasúti járműveket, amelyeknek egy része visszaútban hadianyagot is szállított, óriási kerülővel, és így komoly késedelmet okozva az embertranszportok indításában...
  Hagyjuk is a részleteket, én már különben is torkig vagyok ezzel a mosakodással, meg a magyarkodással, meg Trianonnal, meg a magyarság ellen összeesküvő, naná, hogy izraeli vezérlésű világgal szemben folytatott mártír-szabadságharccal..., de ha Ön is úgy látja, azt az indítványát még el tudom fogadni, hogy kutassuk és vizsgáljuk meg alaposan a történelmünket, tisztázzuk az egyes emberek szerepét, de amíg ez nem történt meg mindenki számára elfogadhatóan és megnyugtatóan, addig ne hergeljük egymást, kivált ne agresszív, militarista külsőségeket is felvonultató, sokakban iszonyú, számunkra alig elképzelhető..., nem, helyesbítek: elképzelhetetlen fájdalmakat felidézve! Addig tehát szobrot se állítsunk, míg nincs meg a közfelkiáltás hozzá, mert az éj leple alatt valaki, aki sértve érzi magát - hiába is mondja neki, hogy oktalanul, hisz ő csak a dédszüleit veszítette el, akiket alig ismert -, lemázolja, lepiszkítja, vagy akár meg is rongálhatja, és akkor aztán megint felharsannak a riadókürtök...
  A fenébe is, megéri? Minden más, közös - kö-zös, érti a szót, ugye? - dolgunkat rendeztük már? Olyanokat, amelyektől amúgy poklian szenvednénk még mindig, ha nem lennénk oly gondoskodóak és egymás irányában szolidáris, sőt, szerető honpolgárok? Nincs már éhező és fázó család, nélkülöző gyerek, reménytelenül az utcán vegetáló, ezer betegségtől megkínzott ember, a lefagyott társadalmi mobilitás soha nem látott konzisztenciára váltott, dübörög a gazdaság, rövidesen leversenyezzük a németeket és a cseheket..., annyival jobban teljesítünk, hogy ezek már talán nem is mi vagyunk...?
  Drága Koszta úr, kérem, bánjék óvatosabban azzal, amit igazságként erőltet mások orra elé, mert köztük még mindig sokan élnek ám olyanok is, akiknek mindez nemhogy féligazság, de még mosakodás utáni toaletthazugság sem lehet: el sem tudja képzelni talán, mennyire fáj nekik. De elég, ha ennyit tud erről: nem kicsit, nagyon. Higgye el nekem, sokkal jobban, mint egy érzéstelenítés nélküli foghúzás. Ha pedig Ön, önök nem antiszemiták, hanem a zsidó embereket is valóban a honfitársaiknak tekintik, akkor, kérem, ne okozzanak nekik ily szörnyű fájdalmakat! Tudja, nem minden zsidó tartozik a felső tízezerhez, a legtöbbjük éppoly "átlag-magyar", mint Ön, vagy én, és sokan osztoznak közülük is a legszegényebbek sorsán, de pár évtizedig bízhattak abban is, hogy legalább biztonságban vannak. Tudja, mint a gyerek, akinek az alkoholista apja már jó pár éve nem iszik, békés, egészen normális pasas, mígnem egyszer csak ismét piaszagot árasztva támolyog haza. Mit gondol, milyen emlékeket és érzéseket ébreszt a srácban?

  Bocs, hogy én is hosszúra fogtam, és még csak tényeket sem sorakoztattam fel, illetve igen, de az én haderőm soraiban másféle tények menetelnek, mégis, talán legalább olyan e sereg harcértéke, mint az ön féligazság-hadtestjéé.
  Békés álmokat!”
 • 49. Koszta 2013. november 04. 21:23
  „Még két "apróság":
  "A cél az Endlösung, a zsidókérdés német minta szerinti megoldása volt. Ennek irányítása a Judenkommando feladata lett, Adolf Eichmann parancsnoksága alatt... Horthy 1944. július elején leállíttatta a deportálásokat, ami csak a nyilas hatalomátvétel után folytatódott. A holocaustnak 334 ezer magyarországi zsidó esett áldozatul."
  http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/34.html
  Az első két mondat szintén nem igazolja Horthy "bűnös" és "antiszemita" voltát.
  Az utolsó mondat 334.000-es száma meg ellentétben áll az itt korábban lebegtetett 435.000-rel...
  Kérdés: Hány szám van köztudatban? Melyik az igaz?”
 • 48. SP 2013. november 04. 20:49
  „Biztos, hogy nagy baj van a számokkal.

  Ki van használva az adatok követhetetlensége. Nagyon sokan nem is halak meg a táborokban.

  Egyerűen személyi okmányokat cseréltek tömegesen jó pénzért.
  Világszerte megszaporodott a Kovács, Kiss, Nagy stb. stb. nevűek száma.

  A beazonosíthatatlanok jelentős többsége névcserével vagyont mentve "tűnt" el.”
 • 47. queenmargareth1 2013. november 04. 20:35
  „36. kormoska 2013.11.04. 10:34 "A nyugat is így ítéli meg az ex kormányzónkat,nincs ezen mit ragozni-kutatni!"

  Na és melyik már az a nagy és feddhetetlen Nyugat?Németország?”
 • 46. Koszta 2013. november 04. 20:21
  „41. spino 2013.11.04. 13:01
  "1944. május 15-és július 8-a között 435 ezer személyt szállítottak ki az az országból"
  Ez azt jelenti, hogy mindez közel 50 nap alatt zajlott le...
  Egy belső méretében 7,4 méter * 2,5 méteres korabeli vagonba kb. 110 embert lehet állva bezsúfolni.
  435000/111=4189 vagon... 50 nap alatt, napi 84 vagon...
  A megszállás után a magyar infrastruktúra a német hadigépezet kiszolgálásra lett átállítva.
  A jelzett időpontban a keleti fronton offenzívák zajlanak...
  "A szovjetek legjelentősebb hadműveletére (Bagratyion-hadművelet) 1944. június 22-én került sor, amikor a német Középső Hadseregcsoport ellen megkezdték a támadást. Pár napos harcok után sikeresen áttörték a német erőket, majd megkezdték a menetelésüket nyugat felé. Június 30-án átkeltek a Berezina folyón, július 8-án elfoglalták Baranavicsit, 5 nappal később Vilniust. E közben Lvov környékén is harcok bontakoztak ki, és július végére a Vörös Hadsereg csapatai elfoglalták a várost..."
  A német hírszerzés "látta" a készülődést... Erősítést, lőszert kellett szállítani a német csapatoknak.
  Szerintem a német logisztika (szállítás, utánpótlás...) ezt részesítette előnyben...
  Nem gondolnám, hogy napi 84 vagont (két szerelvény, három?) és mozdonyokat a hadi utánpótlás helyett erre fontosabbnak tartott a német vezetés és az ezzel járó szabad pályát is inkább a deportálásra biztosította a német vezetés, illetve nem hiszem, hogy minden nap volt vagon indítás ezen időben... Akkor meg a kiesett napok forgalmát más napokra kellett zsúfolni. Ergo volt olyan nap, hogy csak ezen szerelvények mentek (6-7-8-9...)? Szóval matematikai és logisztikai kételyek vannak, nem a ténnyel, hanem a nagyságrenddel kapcsolatban.
  Közben ugyanis agrár ország lévén, jelentős "rablás" is zajlott... Élelem, élőállat kiszállítás... mint utánpótlás...
  És igen közben "egymillió ember megjelölésére, összefogására és deportálására" is kellett energiát fordítani, meg az állatok és egyéb javak összeszedésére kiszállítására... Sajnos nem tudjuk, mert nem írtad, hogy a 43. hozzászólásod idézete honnan, kitől van... de valóban, nem volt annyi kapacitás, ami ezen nagyságrendeket kiszolgálta volna, hiszen több hadosztályunk, semmisült már meg addigra... került a frontra.
  Ki csinálta akkor mindezt, ekkora volumenben?
  A propaganda...
  Kié?
  Nos, a balos, moszkvai kommunista szocialista propaganda... mert történelmet a győztesek írnak...
  Náci, csúnya rossz magyarok! Náci vezetővel, mint Horthy...
  Csak ugye az az érdekes, hogy Szálasiék hatalomra kerülése után ők (Szálasiék) Horthyt Zsidóbérencnek csúfolták!?
  Mert igenis ellenállt a német akaratnak, Hitlernek sok mindenben.
  Most akkor melyik volt?
  Náci, vagy zsidóbérenc?
  Mert mindkettő ugye nem lehetett...
  -
  Bár a "zsidótörvények" korlátozták a vezető pozícióban a zsidóság létszámát, de életveszélyben (hovatovább bántalmazva) nem voltak.
  Csak 1939 és 1941 között körülbelül 10-20 ezer zsidó menekült Magyarországra Cseh- és Lengyelországból, Ausztriából, Németországból és Szlovákiából. Később még több. (közel 70.000) Ezek az emberek többnyire hamis papírokkal bujkáltak, mások a Belügyminisztérium alá tartozó Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság (KEOKH) nyilvántartásába kerültek... Az 1941-es népszámlálás szerint, valamint a Központi Statisztikai Hivatal legújabb elemzéseit is figyelembe véve, a kikeresztelkedettekkel együtt a magyarországi zsidók száma megközelítette a 800 ezer főt.
  ("1944 elején Magyarországon mintegy 800 ezer zsidó vagy annak tekintett személy tartózkodott. Itt élt ekkor Kelet-Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége..."
  Életlehetőségeik korlátozására, összegyűjtésükre, majd Németországba deportálásukra az első lépések a megszállás után rögtön megkezdődtek." http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/34.html - Figyelem, tehát csak a megszállás után! addig nem véletlen gyűltek ide, azért mert itt nem bántották őket!!! Ismétlem, a német megszállásig az ország a zsidóság európai menedéke volt. Különben nem gyűltek volna ide... Ki kormányzott addig? 1920. március 1-jén előzetes tárgyalások után a Nemzetgyűlés Magyarország kormányzójává választotta Horthy Miklóst (1920. évi II. törvénycikk)
  -
  1942 márciusában Magyarország miniszterelnöke Kállay Miklós lett. Kállay el szeretett volna szakadni a németektől és kilépni a háborúból valamint elutasította a nácik zsidópolitikáját. Két évig tartó miniszterelnöksége alatt mindvégig ellenállt a német nyomásnak, (!!!) így Európa többi részeivel ellentétben Magyarországon a zsidó lakosság biztonságban érezhette magát. A Kállay-kormány 1942-1943 folyamán összesen nyolc alkalommal állapodott meg a németekkel a külföldön élő magyar zsidók hazahozataláról. (!!!)
  Kérdés: valóban zsidóellenes tevékenység volt mindez?
  Horthy parancsára Kállay titkos tárgyalásokat szervezett a britekkel Isztambulban. A tárgyalásokkal Szent-Györgyi Albertet bízták meg, (!!!) aki 1943. február 7-én érkezett meg Törökországba.
  Kérdés: Antiszemita kormánytól Szent-Györgyi vállalt volna megbízatást?
  A németek jóval professzionálisabb hírszerzése előtt jól ismert volt a tárgyalások ténye, azonban jelentős szerepe volt ebben Edvard Beneąnek is, aki a londoni rádióban nyíltan beszélt a magyar béketapogatózási kísérletről. A magyar ,,különbéke-tapogatózások" következményeként Hitler elrendelte, hogy a német vezérkar dolgozza ki Magyarország megszállásának a tervét. Március 15-én Hitler tárgyalásra hívta Horthyt Klessheimbe, ahol elzárták a külvilágtól megelőzendő, hogy esetleg ellenállásra utasítson, melynek következményeként, a német nyomás hatására, Horthy megígérte, hogy nem ad parancsot az ellenállásra, meneszti Kállay-t és a németek elvárásainak megfelelő kormányt nevez ki. Cserében Hitler megígérte, hogy a megszállás csak átmeneti lesz. Március 19-e hajnalán a német csapatok bevonultak Magyarországra, Horthy pedig ezután hazatérve kinevezte miniszterelnökké az addigi berlini nagykövetet, Sztójay Dömét.
  Horthy megmaradt kormányzónak, de az irányítás részben az ország élére kinevezett Edmund Veesenmayer birodalmi biztos kezében volt. (!!!) A deportálás pontos terveit és a kapcsolódó jogszabály-tervezeteket Endre László közigazgatási államtitkár és Baky László politikai államtitkárral történt konzultációk után, a kormányhoz Jaross miniszter nyújtotta be. Horthy kormányzó szabad kezet adott a kormánynak, hogy saját hatáskörében intézkedhessen.
  (Bár több szava volt a néhai államfőnek mint a mainak, de mégis volt tőle független akkori kormány is! Különösen a megszállás után lett Horthy "hatalma" csak névleges.)
  -
  1944. évi 1240. számú miniszterelnökségi rendelet a zsidók megkülönböztető jelzéséről:
  A jelen rendelet hatálybalépésétől kezdődően minden 6. életévét betöltött zsidó személy - nemre való tekintet nélkül - köteles házon kívül felső ruhadarabjának bal mellrészén, jól láthatóan - varrással 10 x 10 cm átmérőjű szövet-, selyem- vagy bársonyanyagból készült, ,,kanárisárga" színű, hatágú csillagot viselni.
  1944. április 5., Sztójay Döme miniszterelnök
  (Tehát ez sem nem Horthy nevével fémjelezhető)
  -
  Azonban a kormányzó a román kiugrás (augusztus 23.) keltette káoszban lemondatta Sztójayt (helyére Lakatos Géza került). E lépéseknek köszönhetően átmenetileg megmenekült a Budapesten összezsúfolódott közel negyedmillió zsidó állampolgár. (!!)
  (Ez se az antiszemita titulust, későbbi jelzőt igazolja...)
  A Gestapo 1944. október 15-én elrabolta Horthy fiát, ifjabb Horthy Miklóst és a mauthauseni majd a dachaui koncentrációs táborba szállították. A kormányzó pedig október 16-án kénytelen volt visszavonni parancsait és lemondani... A hatalmat Szálasi Ferencnek, a nyilaskeresztesek vezetőjének adta át. Másnap Horthyt családjával együtt a németországi Hirschbergbe internálták. Szálasi Ferenc hatalomátvétele után, ilyen Horthyt gyalázó propaganda plakátok jelentek meg az utcákon ,,Horthy Miklós, Magyarország zsidóbérenc, hazaáruló volt kormányzója..." (?!)
  Később Horthy az emigrációban, Portugáliában az általa megmentett zsidóság pénzbeli támogatását is élvezete...
  John Flournoy Montgomery, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete 1949-ben alapítványt hozott létre a család anyagi támogatására. Ebben több zsidó származású személy részt vett, többek között ifjabb Chorin Ferenc is. (!)
  Stb, stb, stb...
  -
  Tehát igen... Komoly szakmai vitát kellene folytatni Horthy antiszemita voltát és politikai szerepét illetően, tények és hiteles dokumentumok ismeretében, a "szokásos" balos "nácibarát, és antiszemita" demagógia helyett... Ami ezen szoboravatásnál is kapott ismét és még mindig helyet...”
 • 45. tucat 2013. november 04. 16:19
  „A 44-hez
  Kisebb leütési hibákat, elírásokat sosem javítok, de ez a megértést is zavarhatja: "...tartósabban meg marad is a béke...". Megmarad, egy szóban, természetesen.
  Elnézést!”
 • 44. tucat 2013. november 04. 16:11
  „Felebarátom, Spino!
  Lám, két és fél órája tűzszünet van. De ha itt tartósabban meg marad is a béke, félek, az egyre kevesebbek számára ismert és/vagy elfogadható tények említése legfeljebb olyan hatással lehet, mint a kiskacsák kartondoboza felett lángra lobbantott gyufaszál: ösztönösen megszeppenve, tágra nyílt szemekkel és némán bámulnak a fénybe, de ha ellobbant a láng..., tudja is nyilván. Csak én nem tudom már, mit érdemes még megpróbálni, amivel a fény nem riasztóan veszélyes, védekezési reflexeket aktiváló inger, hanem a belső világosság forrásává lehetne egyszer.
  Mindegy, addig is tartsa a gyufát a keze ügyében, hogy amikor újra kezdődik a pihések zsinata, a sercenéssel és a lobbanással újra a fény felé irányítsa a tekintetüket. Én sem tudok jobbat, csak már fáradt vagyok. Félek, kipihenhetetlenül. Öné a staféta, fusson vele tovább!”
 • 43. spino 2013. november 04. 13:28
  „A magyar felelőséggel kapcsolatban ami 1944 májusa és júliusa közti deportálásokat illeti íme egy idézet:
  "Ha a magyarok vaskövetkezetességgel tagadták volna meg a német kívánságot a zsidókérdésben, annak megoldására sor nem kerülhetett volna. Nyomás lett volna, de - az 1944-es év már >>krízisév<< volt - nem lett volna hatalmi erő egymillió ember megjelölésére, összefogására és deportálására. Ez egy olyan hatalmas rendőri feladat, amelynek elvégzését három hónap alatt csak a lelkes magyar teljes hatósági és karhatalmi apparátus tette lehetővé. Kívülről nem tudtak volna megfelelő erőt hozni e célra, mert csak az tudta volna elvégezni, amelyik az országot, népét ismeri s a nyelvet beszéli. Eichmannak csak igen kis törzse volt. Ilyen gyorsan és ennyire súrlódásmentesen - csak a magyar kormány teljes segítségével volt lehetséges" Edmund Veesenmayer a nünbergi per során történt tanúvallomásából”
 • 42. spino 2013. november 04. 13:26
  „Az eddig felsoroltakhoz Horthynak sok köze volt. Természetesen még ehhez a számhoz jön hozzá a munkaszolgálat közben elhunytak száma (pl. Rejtő Jenő 1943 január 1.-én) is. Amiért nem terheli felelősség, az az 1944 okt. 15. utáni nyilas hatalomátvétel utáni népírtások (Dunába lövések, gyalogmenetek és védvonalépítési munkák, majd kivégzések Sopron és környéke<ld Radnóti>...).”
 • 41. spino 2013. november 04. 13:01
  „"1944. május 15-és július 8-a között 435 ezer személyt szállítottak ki az az országból
  Ezt a szakirodalomban is gyakran szereplő adatot lényegében három, egymástól független korabeli
  forrás is tartalmazza. A legpontosabb a deportálások lebonyolításában részes Ferenczy László
  csendőr-alezredes jelentésében megadott szám: 434.351
  A kassai pályaudvar parancsnokságának 401.439 fős adata is precíz, mivel mintegy 20-30 ezer személyt nem Kassán át vittek ki Magyarországról. <Őket Kasztner Rezső tevékenysége révén Strasshof környékére szállították. Spino>
  Edmund Veesenmayer 1944. október28-án a zsidóság akkori létszámhelyzetét röviden a
  következőképp mutatta be a német külügyminisztériumba küldött feljegyzésében: Birodalmi
  területre már elszállítva 430 ezer. Honvédvégi zsidó munkaszolgálatban jelenleg kereken 150
  ezer. Budapest területén kereken 200 ezer."
  http://epa.oszk.hu/00000/00036/00015/pdf/09.pdf”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: provokáció a Jobbik Horthy-szoboravatása

A Jobbik vasárnap délelőtt leplezi le Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát a Hazatérés… Tovább olvasom