Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Emlékhely lesz a farádi határban

1956-os emlékhelyet állítanak Farádon a Rábaközi Lovas Klub tagjai október 23-án. A lovasbarátok a forradalom és szabadságharc áldozatai előtt szeretnének méltóképpen fejet hajtani.
1956-os emlékhely kialakításáról döntött a farádi Rábaközi Lovas Klub. A tölgyfa oszlopot, rajta emlékező felirattal, október 23-án avatják fel a falu határában. Az alkalomból fogathajtó versenyt is rendeznek. Szalay Ferenc, az egyesület elnöke számolt be a kezdeményezésről.
– Egyesületünk alakulásakor, idén januárban célul tűztük ki és az alapszabályban is megfogalmaztuk, hogy hagyományteremtő rendezvényeket szervezünk – kezdte a lovaselnök. – Egy-egy történelmi eseményre emlékezve lehetőséget adunk a környékbeli amatőr és versenyhajtóknak a szereplésre. Így jött létre augusztus 20-án a Szent István-napi verseny és most az 1956-os ünnepség.
Szalay Ferenc elmondta: lakóhelyükön, Farádon és környékén, a hansági határszakaszon 23 ezer magyar hagyta el az országot ötven évvel ezelőtt. A menekülőkről, az áldozatokról és az itthon maradt szenvedőkről szeretnének megemlékezni. Rendezvényük kétnapos lesz, támogatók segítségével.
– Október 22-én, vasárnap fogathajtó versenyek lesznek, pénzdíjakkal, vándorkupákkal és ajándéktárgyakkal. Másnap ökumenikus emlékhelyavatót tartunk, utána lovasbemutatót és hagyományőrző csoportokat láthatnak az érdeklődők. Úgy gondoljuk, hogy az emlékhely és hagyományteremtő szándékunk méltó emléket állít a szabadságharcnak és forradalomnak, elődeink tiszteletére és az utódok példájára – jegyezte meg Szalay Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatható volt a játékvezetés Bükön

Kézilabda

Audi-ETO II–Marcali 30–27 (16–16) Tovább olvasom